2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Kas ir finanšu pratība?

Kas ir finanšu pratība?

Daļā sabiedrības valda uzskats, ka ar finanšu jautājumiem nodarbojas tikai baņķieri. Patiesībā ar finansēm mēs saskaramies ik uz soļa. Jāsaprot, ka nepietiek tikai pelnīt naudu, jāprot to arī gudri tērēt. Daudzi mēnesī tērē lielas summas, iegādājoties absolūti nevajadzīgas lietas, lai gan varētu šos līdzekļus investēt, palielinot savus ienākumus, un iegādāties ko tiešām vērtīgu. Tāpēc ir nepieciešams apgūt finanšu pratību, veidot apzinātu attieksmi pret naudu.

Finanšu pratības definējums

Finanšu pratība ir prasmju un zināšanu kopums, kas ļauj pieņemt pārdomātus lēmumus par cilvēkam pieejamiem finanšu līdzekļiem un pakalpojumiem.
Var uzskatīt, ka cilvēkam ir pamatzināšanas par finansēm, ja viņš prot plānot savu budžetu, spēj orientēties pieejamajā finanšu pakalpojumu klāstā, apzinās iespējamos riskus, vispirms salīdzina dažādus piedāvājumus, lai izvēlētos sev izdevīgāko.

Ir vērts apmeklēt klientu skolu

Lai uzlabotu savas zināšanas finanšu pratības jomā, ir vērts apmeklēt vietni finansupratiba.lv un portālu Klientuskola.lv. Tur ikviens Latvijas iedzīvotājs var iegūt informāciju par ieguldījumiem, noguldījumiem, norēķinu un apdrošināšanas veidiem, kredītiem, ko izsniedz bankas un nebanku aizdevēji.

Portālā Klientuskola.lv var aizpildīt testu un uzzināt savas finanšu pratības indeksu.
Dotajā portālā atradīsiet informāciju arī par to, kā saprotamāk finanšu tēmu apspriest ar bērniem. Īpaši svarīgi par finanšu plānošanu runāt ar jauniešiem, kas drīz kļūs pilngadīgi. ASV skolās jau no 7. klases ir mācību stundas, kurās apgūst finanšu pratību.

Finanšu pratības raksturojums

Finanšu pratību raksturo:

- Jūsu izdevumi nepārsniedz ienākumus;
- Ir finanšu spilvens (6-12 mēnešalgu apmērā) neparedzētiem gadījumiem;
- Jebkuri brīvi naudas līdzekļi tiek investēti jebkādā formā

Ja varat apgalvot, ka divi no minētajiem punktiem atbilst Jūsu attiecībām ar naudu, tad finanšu pratība ir laba.

Paradoksāli, bet pat miljonāriem var būt slikta finanšu pratība. Daudzi slaveni aktieri, sportisti, pateicoties savam talantam un smagam darbam, nopelna miljonus. Slavas spozmes laikā uzdzīvo, pērk milzīgus īpašumus, kurus iekārto, iegādājoties īpaši dārgas mēbeles un interjera priekšmetus. Bet vecumdienās dažkārt arī šķiras no īpašumiem, lai varētu izdzīvot, vai pat kļūst par bezpajumtniekiem.

Lai nenonāktu līdzīgā situācijā, ievērojiet sekojošo:

- Uzskaitiet finanses un plānojiet tās;
- Mācieties sadarboties ar finanšu iestādēm;
- Savlaicīgi atmaksājiet kredītus;
- Vairojiet savas finanses ar investīcijām