2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Kas jāņem vērā, izvēloties izlietni virtuvei?

Kas jāņem vērā, izvēloties izlietni virtuvei?



Veicot virtuves atjaunošanu vai remontu, ir pavisam viegli apjukt plašajā piederumu un materiālu klāstā. Bieži apjukums rodas izvēloties pat tādu virtuves elementu kā izlietne – kā izvēlēties piemērotāko izlietni virtuvei? Lai Jūs spētu pieņemt labāko lēmumu, esam apkopojuši svarīgāko, kas pirms tam jāizvērtē!

Izmērs

Parasti virtuves izlietnes izmēri tiek pieskaņoti virtuves skapīšu izmēriem – standarta virtuves skapīši ir 60, 80, 90 vai 120 cm plati, savukārt izlietnei ir jābūt aptuveni 20 cm šaurākai par skapīti. Standarta izlietnes dziļums ir aptuveni 17-20 cm – jo dziļākus katlus un pannas plānojat izmantot, jo dziļākai vajadzētu būt izlietnei. Lai ūdens nešļakstītos pār izlietnes malām, izlietnes dziļums jāsaskaņo arī ar maisītāja augstumu.

Materiāls

Kopumā ir trīs materiāli, no kuriem mūsdienās tiek ražotas izlietnes:
  • Tērauds. Šāda materiāla izlietnes pieejamas dažādās formās, izmēros, krāsās un pat apdarēs. Tērauds ir ļoti izturīgs materiāls un tas iederas teju ikvienā virtuves interjerā. Tomēr ar laiku tērauda izlietne saskrāpējas, uz tās redzami pilieni un tā rada salīdzinoši lielu troksni.
  • Kompozītmateriāls. Šādas izlietnes visbiežāk veidotas no granīta vai kvarca šķembām, kas armētas ar akrila sveķiem. Kompozītmateriāli ir ļoti izturīgi un arī termodroši. Arī šāda materiāla izlietnes ieejamas dažādās formās un krāsās, tās nerada troksni. Tomēr tās ir dārgākas nekā tērauda izlietnes.
  • Keramika. Šāda materiāla izlietnēm ir īpašs pārklājums, kas pieejams dažādās krāsās un arī tekstūrās. Parasti keramikas izlietnes tiek lietotas savdabīgos, īpaši senlaicīgos interjeros. Keramika ir ļoti izturīga pret skrāpējumiem, taču tā ir ļoti trausla. Visdārgākais no iepriekš minētajiem materiāliem.

Protams, mūsdienās iespējams izgatavot arī izlietnes pēc individuāliem pasūtījumiem. Svarīgākais, lai izvēlētais materiāls ir praktisks un iederas virtuves interjerā!

Forma

Pastāv četras formas, no kurām izvēlēties:
  • Kvadrāts. Šādas izlietnes ir standarts, ērtas mazgāšanai un ietilpīgas. Kvadrāta formas izlietnes ir visdažādākās gan izskata, gan funkciju, gan izmēru ziņā.
  • Taisnstūris. Šādas izlietnes lieliski iederas šaurās galda virsmās, tomēr tās nav piemērotas visu trauku mazgāšanai, jo platāki trauki tajās neietilpst.
  • Aplis. Šādas izlietnes tiek uzskatītas par ērtākajām, jo tām nav asu stūru, tās ir ietilpīgas un piemērotas visu trauku mazgāšanai. Tomēr apļa formas izlietnēm visbiežāk nav papildu sekciju. 
  • Nestandarts (daudzstūris). Šādas izlietnes var būt gan trijstūra, gan piecstūra un sešstūra formā. Daudzstūra izlietnes lieliski iederas mazās un/vai nestandarta plānojuma virtuvēs, tās ir ietilpīgas un modernas.

Krāsa

Izlietnes krāsa visbiežāk tiek pieskaņota virtuves darba virsmai. Populārākā izvēle ir melnas un bēšas izlietnes – melns piestāv virtuves tehnikai, savukārt bēšs ir praktisks, jo maskē traipus un netīrumus. Tomēr izlietni var izvēlēties arī tādu, kas kontrastē ar darba virsmu, tādējādi virtuvei piešķirot ''odziņu''.

Iebūvēšanas veids

Mūsdienās pastāv trīs veidi, kā iebūvēt izlietni: liekot no augšas, montējot līdzeni un pabūvējot. No augšas liekamā izlietne ir visvieglāk iebūvējamais izlietnes veids, tomēr tām ir maliņa, kas var traucēt, tīrot darba virsmu. Līdzeni montējamā izlietne ir līdzīga no augšas liekamai izlietnei, taču maliņa tiek iefrēzēta virsmā.

Pabūvējama izlietne ir vispopulārākā izvēle, jo tai nav maliņas, tādējādi tajā var ērti ieslaucīt drupačas, kas radušās uz darba virsmas. Esiet uzmanīgs, izvēloties piemērotāko iebūvēšanas veidu – tas, kuru no veidiem izvēlēties, pamatā atkarīgs nevis no Jūsu vēlmēm, bet gan no virtuves uzbūves.

Tagad, kad zināt, kā izvēlēties piemērotāko izlietni, atliek vien izvēlēties uzticamu pārdevēju. Izvēlieties interneta veikalu 220.lv, kur izlietnes virtuvei pieejamas plašā klāstā – piedāvājumā arī kvalitatīvās un patērētāju iecienītās Franke izlietnes. Lai izdodas atrast labāko!