2024.gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

Ekspeditora loma loģistikā - funkcijas, pienākumi un noderība uzņēmumam

Ekspeditora loma loģistikā - funkcijas, pienākumi un noderība uzņēmumam

Ekspeditora pakalpojumi ieņem īpaši svarīgu vietu nodarbojoties ar starptautisko tirdzniecību. Vēloties transportēt produkciju no vienas valsts uz otru, nepieciešama ne tikai tehnika, bet arī specifiskas zināšanas - jāpārzina dažādu valstu likumi, dažādi noteikumi un nepieciešamā dokumentācija. Šīs sastāvdaļas ekspeditora pakalpojumus padara par svarīgu loģistikas daļu, ja mērķi ir efektīva kravu pārvadāšana. Vēloties izprast ekspeditoru nozīmi uzņēmumos, nepieciešams apzināt to funkcijas un iepazīties ar darba specifiku un pienākumiem.

Kas ir ekspeditors?

Šodien, ekspeditors ir viens no svarīgākajiem dalībniekiem kravu transportēšanas procesā. Nacionālais ekspeditors nodarbojas ar transporta organizēšanu valsts vidū, savukārt starptautiskais ekspeditors ir atbildīgs par preču piegādi ārpus valsts robežām. Lai gan galvenais tā darbības mērķis ir kravu kustības organizēšana un kontrole, jāsaprot, ka ekspeditoru darbs ir saistīts arī ar piegādes ķēdes pārvaldi un organizēšanu. Tomēr nesaprotiet nepareizi, ekspeditori paši kravas neved - viņi darbojas kā starpnieki un sūtījuma ceļojuma koordinatori. Citiem vārdiem sakot, ekspedīcija tiek nodrošināta uzturot nepārtrauktu kontaktu ar kravu un veicot nepārtrauktu tās izsekošanu, lai tiktu nodrošināta efektīvākā, ātrākā, drošākā un finansiāli piemērotākā tās piegāde. Lūk piecas galvenās ekspedīcijas procesa funkcijas:

1. Kravas eksportēšana: pirmais ekspeditora uzdevums ir pārcelt preces no sūtītāja vietas uz kravu pārvadātāja noliktavu. Ekspeditors izvēlas precēm piemērotāko transportu, atrod uzticamu pārvadātāju un droši sakrautas preces dodas uz ekspeditora noliktavu.
2. Preču pārbaudes punkts: nogādājot preces noliktavā, ekspeditors pārbauda vai piegāde noritējusi bez incidentiem, vai preces noliktavu sasniegušas bez bojājumiem.
3. Eksporta muitošana: pirms preču izvešanas uz citu valsti, jāparūpējas par dokumentu formalitātēm. Ekspeditors darbojas kā muitas starpnieks, tāpēc personīgi parūpējas par kravas noformēšanu un dokumentu aizpildīšanu.
4. Importa muitošana: tiklīdz krava sasniedz pirmo importa valsti, muita pārbauda visus dokumentus un, ja viss ir precīzi aizpildīts, kravu var vest tālāk.
5. Ierašanās paredzētajā vietā: nogādājot kravu galamērķī, to vēlreiz pārskata, pārbauda dokumentus. Pēc veiksmīgas preču piegādes, ekspeditors pārvadātājus novirza uz citu vietu, kur tiek saņemta jauna krava un visi procesi sākas no jauna.

Ekspeditors ir īpaši svarīgs, ja tiek veikti starptautiskie kravu pārvadājumi. Vedot kravas no vienas valsts uz citu, ekspeditoram ir jātiek galā ar dažādiem valstu likumiem, nosacījumiem un dokumentiem, kā arī jānodrošina nevainojama kravas kustība, neskatoties uz iespējamiem izaicinājumiem ceļā. Kā tas izdodas?

Ekspedīcijās izmantojamās tehnoloģijas

Pārskatāma un efektīva kravu pārvadāšana nav iespējama bez procesos pielāgotām jaunākajām tehnoloģijām. Tieši tās sniedz iespēju efektīvi pārvaldīt preču kustību, izvēlēties labāko transportu un kravas maršrutu, optimizēt degvielas patēriņu un sniegt labumu pašam uzņēmumam, kas izmanto ekspeditora pakalpojumus. Tiek izšķirtas dažas galvenās tehnoloģiju veicinātas tendences, kas paver jaunas iespējas ekspedīcijām.

1. tendence: datu izmantošana reālā laikā

Iespēja saņemt informāciju reālā laikā palīdz uzlabot kravu pārvadājumu procesu plānošanu, koordinēšanu, kā arī nodrošināt efektīvāku resursu izmantošanu. Uzņēmumi, kas piedāvā ekspeditora pakalpojumus, izmantojot datu apmaiņas rīkus, uzlabo kravu plūsmas, izvairās no sastrēgumiem pa ceļam, palielina efektivitāti plānojot un mērķtiecīgāk izmantojot darbaspēku. Pieeja pie reālā laika datiem ir noderīga arī ekspeditoru uzņēmumu klientiem, kas nodarbojas ar preču vai produktu tirdzniecību. Klienti reālajā laikā var redzēt preču atrašanās vietu un noteikt, vai darbs tiek veikts efektīvi, vai krava laikā sasniegs galamērķi.

2. tendence: lietu internets (IoT)

Lietu internets – palīgs, kas izpalīdz, ja vajadzīgs apstrādāt, analizēt un izmantot nemitīgi augošo datu plūsmu. Tieši loT tehnoloģija modernizēja, gan loģistikas, gan ekspedīciju procesus. Tagad, loģistikas procesos piemērotais lietu internets ļauj apvienot vairākas iekārtas vienā tīklā, tādējādi paplašinot informācijas uzkrāšanas mastus un to pārvaldes efektivitāti. Elektroniskā datu apmaiņa uzņēmumam ļauj saņemt precīzāku informāciju par lietotāju ieradumiem, uzvedību, vajadzībām. Zinot šo informāciju, uzņēmumi ar novērtēt tirgū valdošo situāciju un pieņemt pareizākos lēmumus. Tajā pašā laikā ekspeditoru uzņēmumiem tiek sniegti ideāli apstākļi, lai vēl efektīvāk pārvaldītu preču kustību, saīsinātu piegādes terminus, atbilstoši izmantotu esošos resursus un izvairītos no cilvēciskām kļūdām. Tātad, ar tehnoloģiju palīdzību kravu transportēšana norit vēl produktīvāk un efektīvāk.

Priekšrocības uzņēmumam, kas sadarbojas ar ekspeditoru

Jebkurš uzņēmums, kas nodarbojas ar eksportu vai importu, izmantojot ekspeditoru pakalpojumus var tikai iegūt. Lūk dažas priekšrocības.
  • Izmaksu samazināšana. Lielā, sūtāmo preču apjoma dēļ, ekspeditori var piedāvāt mazākus kravu transportēšanas izcenojumus. Ekspeditori rūpējas par to, lai katrs reiss tiktu izmantots maksimāli efektīvi, tāpēc, ja klienta preces neaizņem visu transportējamo kravu, tiek apvienotas vairāku uzņēmumu kravas vienā, tādā veidā samazinot izmaksas un gala kravas piegādes izcenojumus.
  • Muitas izpratne. Importējot vai eksportējot produktus, svarīgas ir zināšanas un kompetence. Kā jau agrāk tika pieminēts, profesionāli kravu ekspeditori pārzina citu valstu muitas noteikumus, kas ļauj tiem ātri parūpēties par nepieciešamajiem dokumentiem, lai preces laicīgi nonāktu galamērķī.
  • Elastība. Veicot kravu ekspedīcijas pa sauszemes ceļiem, tiek nodrošināta elastīga preču piegāde. Izmantojot jaunākās tehnoloģijas, ekspeditori saplāno maršrutu tā, lai izvairītos no procesam nelabvēlīgiem šķēršļiem ceļā. Šī ir īpaši svarīga priekšrocība, ja nepieciešams ievērot stingrus piegādes termiņus.
Ekspedīcijas nozīme

Kravu ekspedīcijas ir svarīgs pasaules tirdzniecības aspekts. Šis pakalpojums ļauj nodrošināt ātru preču kustību visā pasaulē, precizitāti, efektivitāti un drošību. Ja jums nepieciešams pārvest preces starptautiskā mastā, ekspeditori var parūpēties par atbilstošāko transportlīdzekli un piemeklēt optimālāko preču transportēšanas maršrutu. Lai izvairītos no nesaprašanās, ekspeditori sagatavo nepieciešamos dokumentus, kas atbilst muitas prasībām un pateicoties jaunākajām tehnoloģijām nodrošina, lai preču kustību būtu iespējams vērot reālā laikā. Zinot ekspeditoru funkcijas un pienākumus, nolemt par šī pakalpojuma atbilstību jūsu biznesam būs vēl vienkāršāk.