2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

5 noderīgi padomi, kā izvēlēties skrituļslidas

5 noderīgi padomi, kā izvēlēties skrituļslidas

Skrituļslidošana ir lielisks brīvā laika pavadīšanas veids, kas vienlaicīgi uzlabo fizisko sagatavotību. Vasara ir šai nodarbei piemērotākais laiks, tāpēc, ja esi nolēmis šovasar pamēģināt, piedāvājam 5 noderīgus padomus, kas palīdzēs izvēlēties piemērotākās skrituļslidas.

Apdomā, kādam mērķim skrituļslidas izmantosi

Tāpat kā citas sporta preces, arī skrituļslidas pieejamas dažādā kvalitātē atbilstoši lietotāja vajadzībām. Skrituļslidas, ko plāno izmantot tikai pāris reizes, lai laiskotos, būs vairāk kā rotaļlieta. Savukārt, ja plāno nopietni apgūt skrituļslidošanas mākslu un padarīt skrituļošanu par ikdienas fizisko aktivitāti nepieciešams pievērst uzmanību tam, vai tās ir ērtas, pareizi der, tās ir vieglas un ar tām ir ērti apstāties.

Izvēlies piemērotāko skrituļslidu veidu

Pamatā pastāv divi skrituļslidu veidi – rolleru un inline tipa skrituļslidas. Rolleru tipa skrituļslidas izmanto lielākoties iekštelpās, bet inline skrituļslidas radītas, lai attīstītu lielāku ātrumu, tāpēc piemērotas, lai pārvietotos pa pilsētvidi vai veiktu trikus skeitparkā.

Galvenā atšķirība starp abiem skrituļslidu tipiem ir ritentiņu izvietojums un izmērs. Rolleru tipa skrituļslidu ritentiņi ir platāki un izvietoti divās rindās, savukārt inline tipa skrituļslidām ritentiņi, kā to vēsta nosaukums (no angļu valodas – vienā līnijā) izvietoti vienā rindā. Inline tipa skrituļslidas pieejamas ar dažādu ritentiņu izmēru un skaitu, kas ietekmē to ātrumu, tādējādi padarot tās īpaši piemērotas, lai skrituļslidas izmantotu par alternatīvu pārvietošanās līdzekli pilsētvidē.

Vēl atšķirība ir skrituļslidu konstrukcijā, priekš skeitparka nepieciešams gandrīz monolīta skrituļslidas zābaka uzbūve, lai veiktu lēcienus, slaidus un dažādus trikus. Lai skrituļotu parkā konstrukcija ir veidota tā, lai kāja būtu stabila, bet tajā pašā laikā nodrošinātu labu ventilāciju.

Pievērsiet uzmanību skrituļslidu riteņu izmēram, jo tas lielāks, jo slidas ir vairāk domātas ātrumam, garām distancēm, ar tām nebūs ērti manevrēt. Optimāli ir izvēlēties 80 mm līdz 90mm diametra riteņus, tas nodrošinās balansu starp ātrumu un manevrēšanu.

Rolleru tipa skrituļslidas vairāk piemērotas nepieredzējušiem skrituļotājiem un cilvēkiem, kas vēlas aktīvi atpūsties, nevis sportot, jo tās ir stabilākas, bet neļauj attīstīt tik lielu ātrumu un neprasa tik lielu fizisko piepūli, kā inline tipa skrituļslidas.

Izvēlies pareizo izmēru

Ja plāno izmantot skrituļslidas bieži un lietot tās ilgstoši, tās nedrīkst būt ne pārāk mazas, ne pārāk lielas. Pārāk lielas skrituļslidas radīs sajūtu, ka tās ir smagas, savukārt, ja tās būs pārāk mazas, visticamāk skrituļošanai drīz vien tiks atmests ar roku. Pareizā izmēra skrituļslidas nespiež, neberž un ir vieglas.

Svarīgi skrituļslidas piemērīt, jo ne visu ražotāju skrituļslidu izmēri ir pilnīgi vienādi. Tāpat kā apavi, atšķirīgi modeļi ir piemēroti šaurākām, platākām vai augstākām pēdām. Vēlams iegādāties tādas skrituļslidas, kas ir aptuveni vienu izmēru par lielu, jo slodzes laikā, veidojoties tūskai, skrituļslidas, kas mērot ir tieši laikā, kļūs pārāk ciešas. Tomēr jāizvairās arī no tā, ka skrituļslidas ir pārāk brīvas, jo tad netiks pareizi atbalstīta pēda un potīte, līdz ar to palielināsies traumu risks.

Cik daudz līdzekļu esi gatavs ieguldīt?

Skrituļslidošanas aprīkojums nav lēts. Arī vienkāršas, ekonomiskās skrituļslidas prasa zināmus ieguldījumus, tāpēc iegādājoties šādas sporta preces, nepieciešams apdomāt savas vajadzības un jau sākotnēji iegādāties piemērotas skrituļslidas.

Dārgākas premium skrituļslidas kalpos vairākus gadus, tās būs ne tikai izturīgākas, bet arī vieglākas. Bieži vien augstākas kvalitātes skrituļslidas aprīkotas ar labākiem bremžu mehānismiem, kvalitatīvākiem gultņiem un riteņu sastāva materiālu un papildus ventilāciju, kas padarīs skrituļošanas pieredzi ērtāku un saudzējošāku.

Iegādājies ne tikai skrituļslidas, bet arī drošības ekipējumu

Drošības ekipējums īpaši nepieciešams tiem, kas ir pieredzējuši, jo šādi skrituļslidotāji brauc ātrāk, līdz ar to traumu risks krītot ir lielāks. Ne vienmēr traumas rodas skrituļslidotāja dēļ, jo ceļu negaidīti var šķērsot gan transportlīdzekļi, gan citi cilvēki. Pasargā sevi no traumām ar ķiveri, ceļu, delnu un elkoņu sargiem.

Ja esi ieinteresēts atrast sev īstās, plašs skrituļslidu piedāvājums pieejams interneta veikalā Elkor.lv.