2024.gada 24. aprīlis

Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

Pieci soļi, kā izvēlēties pareizās austiņas

Pieci soļi, kā izvēlēties pareizās austiņas

Austiņas ir viena no visvairāk pielietotajām ierīcēm. Tās tiek izmantotas klausoties mūziku, izklaidējoties un strādājot, kā arī sportojot, pārvietojoties sabiedriskajā transportā un pat ejot gulēt. Tās paglābj mūs no apkārtējās kņadas garos lidojumos un pārbraucienos.

Šie nelielie skaļruņi dod mums savdabīgu brīvību, jo nevienam netraucējot jebkur un jebkurā laikā varam izvēlēties ko un cik skaļi klausīties. Tomēr, iespējams daudzi no mums kādreiz, ieliekot austiņas ausīs, sapratuši, ka tās neskan, kā vajag, nav ērtas, precīzāk sakot, ir sliktas kvalitātes. Lai palīdzētu izvēlēties piemērotas austiņas, piedāvājam piecus soļus, kas radīs skaidrību par to, kam jāpievērš uzmanība, izvēloties austiņas.

Austiņu pielietošanas mērķis

Vispirms svarīgi saprast, kādam nolūkam tās tiks lietotas. Vai tās tiks izmantotas ceļojot, klausoties mūziku dzīvojama istabā, sazinoties ar kolēģiem virtuālā sanāksmē, vai aktīvi trenējoties sporta zālē? Ne visi austiņu tipi ir piemēroti visām šīm situācijām. Tas, kādiem mērķiem austiņas tiks pielietotas, ietekmē to, kāda tipa austiņas jāizvēlas.

Risinājums austiņu stiprinājumam

Ir pieejamas vairāku tipu austiņas, kas atšķiras pēc tā, kā tās nostiprinātas. Lielākās un pamanāmākās, protams, ir pāri ausij liekamas austiņas ar galvas stīpu. Šādas austiņas ir vienīgais risinājums, kas nodrošina atstatumu starp ausi un skaļruni, kas, tāpat kā pareizi uzbūvēta koncertzāle, ieskauj klausītāju dabiskā skaņā. Tas ļauj izbaudīt mūziku ļoti labā kvalitātē, un tāpēc skaņas operatori un mūzikas producenti visbiežāk izvēlas tieši pāri ausij liekamas austiņas. Šādas austiņas ir piemērotākās arī, piemēram, garos pārlidojumos, jo stiprinājums nekairina ausi tik ļoti kā citi risinājumi.

Uz auss stiprināmas austiņas ir mazākas, un tās tiek noturētas vietā aizāķējot uz auss vai ar galvas stīpu. Tās ir kompaktākas, līdz ar to arī nemanāmākas. Stiprinājums pie auss padara tās ērtākas lietojot, piemēram, skriešanas vai citu aktīvu kustību laikā.

Mazākās austiņas ir ausī ievietojamas austiņas. Bieži vien šādas austiņas veidotas no materiāliem, kas ir ūdens un sviedru izturīgi, līdz ar to tās paredzētas tieši sportam. Nelielais izmērs tās padara īpaši ērtas, lai tās vienmēr būtu līdzi, ievietojot kabatā. Šādas austiņas nebojā matu sakārtojumu, netraucē nēsāt brilles vai auskarus. Izvēloties jebkura tipa austiņas, iesakām, piemēram, JBL ar lielisku skaņas kvalitāti, neatkarīgi no tā, vai izvēle ir ausī ievietojamas vai pāri ausij liekamas austiņas.


Austiņu savienojumi – ar vadu vai bezvadu

Kopš Bluetooth savienojuma izveides, tiek radītas arī bezvadu austiņas. Visiem iepriekšminētajiem austiņu tipiem ir pieejamas bezvadu un ar vadu savienojamas austiņas. Ausij pāri liekamās austiņas, protams, ir savienotas ar galvas stīpu, bet uz auss uzkarināmās vai ausī ievietojamās ir pieejamas divās versijās – tādas, kas savstarpēji savienotas ar vadu, un tādas, kas ir pilnībā bez vadiem jeb earbuds. Bezvadu austiņas, protams, dod brīvības sajūtu, jo nav fiziskas sasaistes ar skaņas avotu, nav vadu, kas var sapīties un aizķerties.
Varētu šķist, ka nav iemesla, kādēļ vispār iegādāties austiņas ar vadu, tomēr ir divi svarīgi iemesli: 1) nemainīga skaņas kvalitāte neatkarīgi no apstākļiem; 2) nepārtraukta lietošana, jo austiņas ar vadu nav nepieciešams uzlādēt.

Trokšņu slāpēšana

Atkarībā no tā, kādā vidē austiņas tiks lietotas, var būt nepieciešama apkārtējās vides trokšņu slāpēšana vai nē. Ir pieejami divi trokšņu slāpēšanas risinājumi. Lai izvairītos no nevēlamiem trokšņiem, pasīvā trokšņu slāpēšana izmanto speciālus izolējošus materiālus. Savukārt aktīvā trokšņu slāpēšana izslēdz nevēlamās skaņas, radot jaunas skaņas. Piemēram, Sony austiņas ar trokšņu slāpēšanas funkciju ir vienas no labākajām tirgū pieejamajām šāda tipa austiņām.

Trokšņu slāpēšanas funkcijas gan nebūtu vēlams izmantot pārvietojoties pilsētvidē, jo tas var būt bīstami, bet tās ir lieliski piemērotas, piemēram, strādājot pilnā ofisā vai klausoties mūziku dzīvojamā istabā, kamēr kāds cits skatās televizoru.

Papildinājumi un aksesuāri

Varētu šķist, ka austiņas pats par sevi ir tikai aksesuārs, tomēr tā ir ierīce, kuru iespējams uzlabot un papildināt. Nezinātājiem varētu būt pārsteigums, ka arī austiņām ir pieejami skaņas pastiprinātāji, kas padarīs skaņu dzidrāku, dinamiskāku un detalizētāku. Pastiprinātāji, kas savienoti ar skaņas pārveidotājiem, var vēl papildus bagātināt skaņu, pārveidojot to no digitāla uz analogu formātu, jo MP3 versijā, saspiežot failus, tiek pazaudētas daudzas detaļas un skaņas dinamika.

Par zināmiem un atpazīstamiem austiņu aksesuāriem var uzskatīt futlārus un savienojuma kabeļus. Atkarībā no tā, kāda ierīce tiks izmantota audiofaila nosūtīšanai uz austiņām, ir pieejami dažādi savienojuma kabeļi. Savukārt futlāris ne tikai ļaus uzglabāt un pasargās austiņas no putekļiem, bet, piemēram, pilnībā bezvadu jeb earbuds austiņu futlāris funkcionē arī kā papildus baterija, ļaujot trīskāršot austiņu lietošanas ilgumu.