2024.gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

Noderīgi ieteikumi, kā sagatavot auto gada siltajai sezonai

Noderīgi ieteikumi, kā sagatavot auto gada siltajai sezonai

Kad gada aukstā sezona tuvojas noslēgumam, tas nozīmē, ka ir pienācis laiks sagatavot savu automašīnu vasaras karstumam. Ziemas laikapstākļi un ceļa stāvoklis spēkratam var ļoti kaitēt - sāls, sniegs un ledus var sabojāt auto šasiju, riepas un pat stikla tīrītājus. Turpinājumā daži ieteikumi, kas palīdzēs sagatavot automašīnu pavasarim un vasarai.

Parūpējieties par auto šasiju

Braukšana ziemas apstākļos nozīmē, ka Jūsu auto ir regulārā saskarē sāli vai citām vielām, kas tiek kaisītas uz apledojušiem ceļiem. Tas tiek darīts drošības nolūkos, taču var negatīvi ietekmēt automašīnu un izraisīt koroziju.
Lai pilnvērtīgi nomazgātu automašīnas šasiju, vērts nogādāt spēkratu automazgātavā.

Neaizmirstiet par pārējām auto daļām

Kad šasija nomazgāta, atveriet motora pārsegu un notīriet tā iekšpusi. Izņemiet arī lapas un citus gružus, kas tur sakrājušies.
Aplūkojiet automašīnas durvju apakšdaļu, kur sāls un netīrumu nosēdumi var veicināt koroziju. Tāpat rūpīgi iztīriet arī automašīnas iekšpusi. Izņemiet paklājiņus un nomazgājiet tos ārpus automašīnas. Sēdekļu tīrīšanai ņemiet palīgā putekļu sūcēju.
Protams, nevajag aizmirst arī par automašīnas virsbūves mazgāšanu. Jārēķinās, ka pavasara un vasaras sezonā uz automašīnas nokļūst daudz putekļu, tādēļ tā jāmazgā diezgan bieži. Ja nav vēlmes regulāri apmeklēt automazgātavu, labs risinājums ir augstspiediena mazgātājs, ko var iegādāties https://220.lv/lv/auto-preces/augstspiediena-mazgasanas-iekartas-un-piederumi/augstspiediena-mazgataji, kas piedāvā iespēju ātri un ērti nomazgāt spēkratu pašam - savā piemājas teritorijā.
Nopērkami dažāda veida augstspiediena mazgātāji - tie atšķiras pēc izmēriem, jaudas un cita veida specifikācijas. Lūk, daži kritēriji, kam būtu jāpievērš uzmanība, izvēloties šo ierīci:

- Maksimālā ūdens plūsma - jo jaudīgāka ierīce, jo lielāka būs ūdens plūsma;
- Jauda - tā norāda, cik efektīvi un ātri strādā augstspiediena mazgātājs;
- Dzinēja tilpums - ierīcēm, kas darbināmas ar benzīnu, tilpumu ierasti norāda kubikmetros (m3). Jaudīgākām ierīcēm arī dzinēja tilpums ir lielāks;
- Šļūtenes garums - lai mazgātājs būtu ērti izmantojams, pievērsiet uzmanību tā šļūtenes garumam;
- Funkcionalitāte - pieejami augstspiediena mazgātāji ar maināmiem šļūtenes uzgaļiem, kas palīdz pielāgot ūdens strūklas intensitāti. Tāpat pieejams arī cita veida papildaprīkojums dažādu virsmu mazgāšanai

Jāpiebilst, augstspiediena mazgātājs noder ne tikai automašīnas mazgāšanai, bet arī dažādiem citiem tīrīšanas darbiem.

Pārbaudiet vējstikla slotiņas

Novērtējiet stikla tīrītāju stāvokli. Jūs tos izmantojāt visu ziemu, tādēļ ir svarīgi pārliecināties, ka tie joprojām ir labā darba kārtībā. Vējstiklu slotiņu kalpošanas laiks parasti ir no sešiem mēnešiem līdz vienam gadam, tādēļ šis ir īstais brīdis pārbaudei un, ja nepieciešams, arī nomaiņai.
Pārbaudiet arī logu tīrīšanas šķidruma rezervuāru. Ja vajadzīgs, uzpildiet to ar sezonai piemērotu līdzekli.

Parūpējieties par auto riepām

Ja Jūsu auto ir aprīkots ar ziemas riepām (nevis vissezonas riepām), ir pienācis laiks tās mainīt.
Ja plānojat iegādāties jaunas vasaras riepas, piemēram, https://220.lv/lv/auto-preces/riepas/vasaras-riepas, ņemiet vērā vairākus faktorus:

- Braukšanas apstākļus - jāizvērtē, pa kādiem ceļiem visvairāk tiek braukts. Labas kvalitātes asfaltētiem ceļiem piemērotas būs riepas ar smalkāku protektora zīmējumu. Braukšanai pa grants ceļiem labākas būs riepas ar lielāku protektora rakstu;
- Cenu - ja budžets atļauj, der izvēlēties augstākas klases riepas, kas neatkarīgajos riepu testos uzrāda visaugstākos rezultātus. Labs variants ir izvēlēties vadošo riepu ražotāju meitas uzņēmumu piedāvājumu, jo tādas riepas ir drošas un kvalitatīvas

Pievērsiet uzmanību arī vajadzīgajam riepu izmēram. Šis rādītājs atrodams automašīnas īpašnieka rokasgrāmatā.

Ja izmantojiet pagājušā gada riepas, pārliecinieties, ka tās ir labā stāvoklī. Uzmanību pievērsiet protektora nodiluma pakāpei, pašu riepu kvalitātei. Pēc uzstādīšanas pārbaudiet arī gaisa spiediena līmeni riepās, lai tas atbilstu ražotāja rekomendācijām.

Pārbaudiet akumulatoru un filtrus

Neaizmirstiet novērtēt akumulatora stāvokli. Tikpat svarīgi ir pārbaudīt arī gaisa filtru. Tā nomaiņa jāveic saskaņā ar transportlīdzekļa ražotāja ieteikumiem.

Nomainiet eļļu un citus šķidrumus

Izvēloties eļļu, uzmanība jāpievērš tās viskozitātei. Vasaras sezonai piemērota eļļa šajā ziņā atšķiras no ziemā vajadzīgās.
Pārbaudiet arī dzesēšanas šķidrumu, kā arī bremžu un stūres šķidrumus.

Tagad, kad ir tikts galā ar šiem uzdevumiem, atliek vien gaidīt skaistu pavasara dienu, lai dotos tālākā izbraukumā. Jūsu automašīna būs tam labi sagatavota.