2024.gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

Jo precīzāks operācijas plāns – jo garāks mūžs endoprotēzei

Jo precīzāks operācijas plāns – jo garāks mūžs endoprotēzei

Nepieciešamība protezēt ceļa vai gūžas locītavu, lai atgūtu spēju pilnvērtīgi kustēties, ir nopietns pārbaudījums.
Tas ir nenoliedzami saistīts gan ar bažām par to, cik veiksmīga būs operācija, gan arī ar ilgu rehabilitācijas posmu.

Bažas par operācijas izdošanos – kliedēs jauns instruments, kas ir ķirurga rīcībā – Ortoview datorprogramma.

“Šī programma ir izcils palīgs ķirurgam, lai varētu sagatavoties gūžas vai ceļa locītavas endoprotezēšanas operācijai.
Ārsts izmeklē pacientu, nosaka diagnozi un nozīmē operāciju. Pirms operācijas ir nepieciešams veikt attiecīgās locītavas īpašu rentgenu, kura laikā iegūtos attēlu datus var ievadīt speciālā datorprogrammā.
Pirms operācijas virtuālajā vidē šī datorprogramma dod iespēju precīzi plānot operācijas gaitu. Līdz ar to dodoties uz operāciju zāli, ārstam ir pilnīga pārliecība par operācijas norisi,” stāsta AIWA Clinic starptautiskā ortopēdijas centra vadītājs Visams Rafaels.

Septiņreiz nomērīt

Programmā var precīzi izmērīt pacienta augšstilba un apakšstilba leņķi, kas katram ir citādāks, jo, piemēram, traumas rezultātā kauls var būt saaudzis šķībi.
“Izmērot var uzzināt, kur tieši ir jāveic kaula apzāģēšana. Kā vēsta sens sakāmvārds – septiņreiz nomēri, vienreiz nogriez. Lūk, Ortoview programma ļauj to vispirms izdarīt virtuāli un tā uzzināt gan to, kurā vietā jāveic kaula zāģēšana, gan arī to, kāds ir piemērotākais endoprotēzes izmērs,” skaidro ķirurgs.

Noteikt izmēru

Programmas iespējas ievērojami precizē ķirurga darbu. Speciālists var pārliecināties uz kādu protēzes izmēru (tie ir dažādi – no 2. līdz 6.) orientēties. Visams Rafaels ņem vērā, ka realitātē nepieciešamais izmērs var atšķirties, tāpēc parasti operācijai zālē sagatavo vairāku izmēru protēzi.

Leņķim ir nozīme

Svarīgākais, kas jānoskaidro datorprogrammā, ir leņķis. Ja velk līniju no gūžas locītavas centra uz leju, tai jāšķērso ceļa locītavas centrs un tad – pēdas locītavas centrs – līnijai jābūt perfekti taisnai.
“Ja tas tā ir, tad pacients pēc operācijas jūtas labi un viņa kustībām nekas netraucē. No šīs taisnās līnijas nedrīkst būt nobīde, jo tad pacientam būs problēmas – sāpes un citas sūdzības. Tādēļ ir tik svarīgi precīzi mērījumi pirms operācijas.”

Lai protēzei ilgs mūžs!

Ķirurga izmantotās Ortoview programmas iespējas ļauj būtiski uzlabot protēzes ievietošanas kvalitāti un tātad – kalpošanas ilgumu. Jo precīzāk tā ievietota, jo ilgāk cilvēks ar to varēs labi sadzīvot, nebūdams ierobežots savā vēlmē pilnvērtīgi kustēties.

“Šī programma ļauj ārstam būt daudz drošākam par to, ko viņš dara, savukārt pacients var būt drošs, ka ar jauno locītavas protēzi patiešām jutīsies labi,” saka Visams Rafaels.
Ārsts izdarīs labāko, kas iespējams, bet tālākais atlabšanas process jau būs atkarīgs no tā, cik daudz pūļu cilvēks ir gatavs ieguldīt rehabilitācijā.

Daudzprofila ķirurģijas klīnika AIWA Clinic speciālisti veic mazinvazīvas operācijas, izmantojot endoskopijas un lāzerķirurģijas inovācijas, tādās jomās kā:
*bariatrijā (svara samazināšana);
*vispārējā ķirurģijā (t.sk.visu veidu trūces);
* traumatoloģijā un ortopēdijā (arī locītavu endoprotezēšana);

* oftalmoloģijā (arī kataraktas, redzes lāzerkorekciju un plakstiņu rekonstrukciju);
* neiroķirurģijā;
* proktoloģijā;
* otolaringoloģijā (arī bērniem);
*ginekoloģijā;

*uroloģijā;
*bērnu ķirurģijā.


AIWA Clinic atrodas Rīgā, Maskavas ielā 241 (pie Dienvidu tilta). Pieteikt vizīti aicinām pa tālruni 20022581.
Plašākā informācija www.aiwaclinic.lv
Ārstniecības iestādes kods: 0100 - 64120.