2024.gada 19. marts

Jāzeps

Kā izvēlēties drošas ārdurvis?

Kā izvēlēties drošas ārdurvis?

Ikvienam mājoklim ir nepieciešamas kvalitatīvas un drošas ārdurvis, kas pasargās īpašumu no garnadžiem, kā arī citiem faktoriem. Mūsdienās veikalu piedāvājumos ir daudz un dažādas durvis, sākot no pavisam vienkāršām un lētām, beidzot ar luksus klases durvīm, kas ir ļoti kvalitatīvas un drošas.
Arī materiāli, no kā ir gatavotas durvis, ir ļoti dažādi. Pats svarīgākais – durvīm nepieciešams nodrošināt ne tikai komfortu, bet arī drošības sajūtu visiem mājokļa iemītniekiem. Kā iegādāties drošas ārdurvis? Lasiet raksta turpinājumu un uzziniet!

Metāla durvis

Daudzi speciālisti informē, ka ļoti izturīgas, kā arī drošas ārdurvis ir gatavotas no metāla, tajā skaitā arī no alumīnija. Metāls ir labs materiāls, jo tas lietošanas laikā ir vismazāk pakļauts dažādām deformācijām.
Lai metāla durvis būtu drošas, tām obligāti jābūt gatavotām no vienas plāksnes un tās biezumam nevajadzētu būt mazākam par 1,5 vai 2 milimetriem. Ja metāls būs plānāks, to pavisam vienkārši varēs sabojāt, piemēram, sagriezt, izmantojot nazi vai kādu citu asāku priekšmetu.

Tāpat durvīm ir vajadzīga pietiekami liela siltuma un skaņas izolācija. Lai to panāktu, lielākoties tiek izmantota minerālvate vai arī poliuretāna putas. Savukārt, durvju vērtnēs tiek iestrādātas blīvgumijas.
Lai saprastu, vai ārdurvis ir nosiltinātas, nepieciešams pie tām pieklaudzināt ar kādu cietāku priekšmetu. Ja skaņa ir pavisam klusa, tad durvīs ir siltinājums, bet, ja skaņa ir dobja, tad tās nav siltinātas.
Ja vēlaties pārliecināties, vai metāla durvis patiešām ir kvalitatīvas, tad mēģiniet tās pacelt. Kvalitatīvas durvis ir smagākas. Smagums norāda uz to, ka durvju materiāls ir biezs un ka tajās ir iebūvētas konstrukcijas stingrībai.

Durvis no liektiem metāla profiliem

Durvis mēdz iedalīt vairākās klasēs, ņemot vērā to izturību. Pašas izturīgākās durvis ir tās, kas gatavotas no liektiem metāla profiliem. Izvēloties ārdurvis, uzmanību vajadzētu pievērst arī durvju eņģēm. Eņģes var būt izvietotas durvju ārpusē vai iestrādātas durvju rāmja iekšpusē. Drošākais variants noteikti būs otrais. Vēl svarīgi, lai eņģu diametrs būtu atbilstošs durvju svaram.

Slēdzene

Durvju slēdzenei ir jāpievērš īpaša uzmanība. Uz slēdzenes rēķina nekādā gadījumā nevajadzētu taupīt. Pat, ja Jūsu durvis būs no kvalitatīva materiāla, tās tāpat varēs uzlauzt, ja uzstādīsiet viegli uzlaužamu slēdzeni.
Par labākajām tiek uzskatītas sviras tipa slēdzenes, kas ir apvienotas ar zirnekļa tipa slēdzējmehānismu. Šādas slēdzenes darbojas tā, ka, mehānismam nostrādājot, uz vairākām vai pat visām pusēm izbīdās tapas. Šādas slēdzenes būs īsts pārbaudījums pat pieredzējušiem kramplaužiem.

Vēl par labām slēdzenēm tiek uzskatītas slēdzenes ar cilindra mehānismu. Šīs slēdzenes lielākoties ir piestiprinātas ar izturīgu tērauda plāksni, kā rezultāta tās nav tik viegli sabojājamas. Lai mājokļa ārdurvis būtu pēc iespējas drošākas, tad labāk tajās ierīkot divas slēdzenes. Vienu - sviras tipa, otru – ar cilindra mehānismu. Jāņem vērā, ka slēdzenēm vienai no otras vajadzētu atrasties vismaz 30 centimetru attālumā.

Koka durvis

Ir cilvēki, kuri labprātāk dod priekšroku ekoloģiskiem materiāliem, tāpēc arī koka durvis var būt variants. Taču jāņem vērā, ka kokam ir jābūt ļoti labi apstrādātam ar dažādiem koksnei paredzētiem līdzekļiem. Tāpat durvju konstrukcijai jābūt tādai, kas novērš durvju vērpšanos. Tā kā koka durvīm piemīt ļoti maza siltumvadītspēja, tad tās var pat nesiltināt. Protams, tikai tādā gadījumā, ja durvju biezums ir pietiekami liels.

Masīvkoka durvis

Kvalitatīvas un drošas durvis var būt gatavotas arī no masīvkoka. Jāņem vērā, ka masīvkoka durvīm jābūt gatavotām no vismaz 50 milimetru bieziem dēļiem, kā arī tiem jābūt pareizi un kārtīgi izžāvētiem. Masīvkoka durvju ražošanai parasti izmanto lapegļu, ozolu vai arī kādus citus blīvas koksnes kokus.

Ir vairākas izvēles iespējas, kādas tieši ārdurvis izvēlēties savam mājoklim. Ja Jums ir skaidrs, kāda materiāla ārdurvis vēlaties, tomēr nevarat saprast, kāda dizaina, tad ir vērts ieskatīties internetā. Dažādās interneta vietnēs var smelties lieliskas idejas, tādējādi saprast, kāds variants būs vispiemērotākais Jūsu mājoklim.

Ārdurvis var iegādāties interneta veikalā, ne tikai būvniecības veikalos. Tāpat, ja Jums ir nepieciešamas iekšdurvis, tad arī tas varat iegādāties 220.lv.