2024.gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

Kas ir jāņem vērā, ja rodas nepieciešamība aizņemties un salīdzināt kredītus?

Kas ir jāņem vērā, ja rodas nepieciešamība aizņemties un salīdzināt kredītus?

Parasti vārds “kredīts” izraisa cilvēkos divējādas sajūtas. Vieniem tā ir neatņemama dzīves sastāvdaļa, bez kuras nebūtu iedomājama noteiktu mērķu realizācija, citiem tā saistās ar aizspriedumiem un negatīvām emocijām. Kredītu var salīdzināt ir iespēju, kas ļauj sasniegt pakalpojumu vai preci tagad, maksājot nākotnē. Jebkurā gadījumā tas ir ilgtermiņa lēmums, kas ir rūpīgi jāizvērtē, apverot savu maksātspēju un salīdzinot kredīta nosacījumus, jo neuzmanība var izmaksāt dārgi.

Kredīta lēmums ir rūpīgi jāpārdomā

Lēmums par kredītsaistību uzņemšanos ir vairākkārt jāapsver un jāapdomā, tam noteikti nav jābūt impulsīvam un tūlītējam. Ir jāizvērtē savu ienākumu stabilitāte un jāapzinās, ka kredīta maksājums būs jāveic vairākus mēnešus vai pat gadus visu līguma darbības termiņu, kā arī jāaprēķina ikmēneša ienākumu atlikums uz citiem izdevumiem. Ieteicams veikt budžeta plānošanu, ietverot visus ienākumu un izdevumus.
Kredītu atmaksas statistikas dati liecina, ka aptuveni katrs devītais aizņēmējs saskaras ar kredīta atmaksas problēmām. Ja kredīta maksājums tiek iekavēts, visbiežāk tas tiek kavēts vairāk par sešiem mēnešiem. Šāds gadījums nav izdevīgs nevienai no pusēm – nedz kredītņēmējam, nedz aizdevējam. Ja šajā nestabilajā laikā plānojas darba maiņa vai ir risks palikt bez darba, aizņemties sadzīviskam un otršķirīgiem mērķim, piemēram, patēriņa kredīts jauna telefona iegādei, var kļūt par lieku finanšu slogu. No šāda lēmuma labāk ir izvairīties.

Kādi ir kredītlīguma galvenie nosacījumi?

Kredītlīgums kā jebkurš līgums var būt mulsinošs, ja aizdevējs cenšas noslēpt vai neskaidri aprakstīt svarīgākos nosacījumus: piemērojamo procentu likmi par noteiktu periodu un kopējo atmaksājamo summu. Šiem līguma punktiem ir jāpievērš vislielākā uzmanība, jo no tiem ir atkarīga summa, kura būs jāatgriež uz līguma termiņa beigām. Starpība starp aizņemamo un atdodamo summu parādīs, cik izmaksās kredīts. Tā, piemēram, 70 eiro mēnesī par 2000 eiro kredītu var nešķist daudz. Tomēr, šo summu maksājot 5 gadus, kopā atmaksāt sanāks 4200 eiro, kas ir par 2200 eiro vairāk un vairs nešķiet tik maz. Lai saprastu, kā veidojas kopējā kredīta atmaksas summa, ir jāizvērtē: gada procentu likme (GPL), kredīta procentu likme (kas ir tikai daļa no GPL), komisijas maksas (piemēram, par kredīta izsniegšanu), aizdevuma termiņš un ikmēneša maksa. Papildus tam ir svarīgi iepazīties ar nosacījumiem, kas tiek piemēroti kredītsaistību nepildīšanas gadījumā, un apzināties tos.

Rīki, kas var palīdzēt salīdzināt piedāvājumu

Esam pieraduši izmantot dažādus servisu, piemēram, salīdzinot viesnīcu piedāvājumu vai aviobiļešu cenas. Aizdevumu salīdzināšanai palīdzes bezmaksas platforma Sortter (www.sortter.com/lv-lv). Tas ir jauns Latvijas kredītu salīdzināšanas un finanšu pratības portāls, kurā ir iespējams salīdzināt visus uzticamus kredīta sniedzēju piedāvājumus un atrast informāciju gan par kredītiestādēm, gan par dažādām tēmām, kas saistītas ar kredītiem, uzkrājumiem, kredītkartēm un citām finanšu tēmām.

Mājaslapā izvēloties sev vēlamo kredītu (hipotekāro kredītu, auto līzingu, auto kredītu, patēriņa kredītu) un ievadot summu, kā arī termiņu, sistēma automātiski piedāvās iespējamos aizdevējus, sākot ar izdevīgāko. Sortter sadarbojas tikai ar uzticamiem un pārbaudītiem aizdevējiem Latvijā un aicina izvērtēt katra kredīta lēmumu!

Sortter informatīvais blogs

Papildus kredītu salīdzināšanai un finanšu iestāžu apskatiem mājaslapā pieejams arī informatīvs Sortter blogs par dažādām aktuālām, interesantām un noderīgām tēmām. Pēdējos rakstos var iepazīties ar padomiem, kā pašam parūpēties par savām vecumdienām, par tīras kredītvēstures nepieciešamību un par veidiem, kā nopelnīt pandēmijas laikā.