2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

6 ieradumi, kas palīdzēs novērst priekšlaicīgu ādas novecošanos

6 ieradumi, kas palīdzēs novērst priekšlaicīgu ādas novecošanos

Pēc mūžīgas jaunības un skaistuma cilvēki ir tiekušies visos laikos, bet vienmēr arī nācies atskārst skaudro patiesību, ka laiks ir nepielūdzams – ķermenis nav mūžīgs. Novecošanās pazīmes visātrāk sākam pamanīt tieši uz ādas, tas ir dabisks process. Tomēr tas, cik ātri un kādā apjomā notiks ādas novecošanās, atkarīgs arī no daudziem dzīvesveida faktoriem un paradumiem. Mūsu spēkos ir ar apzinātu rīcību aizkavēt ādas novecošanās procesus, palīdzot tai ilgāk izskatīties jauneklīgai un mirdzošai. Uzziniet, kādi paradumi var palīdzēt cīņā ar priekšlaicīgu ādas novecošanos.

Ādai vajadzīgo vitamīnu uzņemšana – ar pārtiku, uztura bagātinātājiem

Ādai tāpat kā visam ķermenim pilnvērtīgai funkcionēšanai ir nepieciešami dažādi vitamīni un minerālvielas, kas tiek uzņemtas ar pārtikas produktiem. Ādas veselībai un labsajūtai nozīmīgs ir A, C, E vitamīns, arī selēns, cinks, kolagēns, omega-3 taukskābes. 

Ievērojot veselīgu un daudzveidīgu uzturu, iespējams dabiskā veidā nodrošināt organismu un arī ādu ar visām vajadzīgajām vielām, kas gan pasargās to no apkārtējās vides ietekmes, gan nodrošinās ādas tvirtumu un labsajūtu. Diemžēl realitātē ikdienas uzturs var nebūt tik sabalansēts, kā gribētos. Steiga, laika trūkums un vēlme padoties neveselīgu produktu kārdinājumam var traucēt apgādāt ādu ar vajadzīgajiem vitamīniem un minerālvielām. Tādos gadījumos lielisks palīgs ir uztura bagātinātāji jeb tā saucamie “skaistuma vitamīni”. 

Viens no tādiem noteikti ir E vitamīns, tas ir antioksidants, kurš veicina šūnu aizsardzību pret oksidatīvo stresu. Oksidatīvais stress veicina agrīnu organisma novecošanos, tajā skaitā arī ādas novecošanos. Tāpēc E vitamīna klātbūtne ir nozīmīga, lai aizkavētu šos procesus. Dabiskā veidā E vitamīns atrodams augu eļļās, riekstos, sēklās, avokado, zaļajos dārzeņos. Ērti uzņemams E vitamīns ir uztura bagātinātāju veidā. Par uztura bagātinātāja lietošanu ieteicams konsultēties ar ārstu vai farmaceitu.

Uztura bagātinātājs. Uztura bagātinātājs neaizstāj pilnvērtīgu un sabalansētu uzturu!

Ādas tipam un stāvoklim atbilstoša kopšana

Ikdienas sejas kopšanai un izvēlētajiem kosmētikas līdzekļiem ir būtiska nozīme. Āda regulāri ir jāattīra, jāmitrina un jāpabaro. Protams, izvēloties savam ādas tipam un briedumam piemērotu kosmētiku. Ja nepieciešams, par piemērotāko līdzekļu izvēli var konsultēties ar dermatologu vai farmaceitu. 

Viena no kļūdām sejas kopšanā, ko pieļauj daudzas sievietes, ir dekoratīvās kosmētikas nenoņemšana dienas beigās. Pa dienu uz sejas sakrājas arī netīrumi un putekļi. Ja nav veikta sejas attīrīšana, pa nakti tas viss iekļūst porās, aizsprosto tās, kairina ādu, var radīt iekaisumus. Protams, tas arī veicina ādas novecošanos gan virspusēji, gan tās dziļākajos slāņos.

Kvalitatīvs miegs – viens no skaistuma stūrakmeņiem

Lai sejas āda izskatītos skaista un veselīga, ļoti nozīmīgs faktors ir kvalitatīvs miegs. Ja ikdienas pienākumi tiek realizēti uz miega rēķina, tad sejas āda var kļūt neveselīga, zem acīm veidoties zili riņķi. Tāpat miega trūkums veicina apetīti, bet tas jau var novest pie liekā svara, veselības problēmām, ādas stāvokļa pasliktināšanās. Ja ir problēmas ar miegu, tad tās jārisina ar speciālistu palīdzību, lai pēc iespējas ātrāk atjaunotu veselīgu diennakts ritmu un nodrošinātu vismaz septiņu stundu miegu katru nakti.

Pietiekama šķidruma uzņemšana

Ja ik dienu netiek uzņemts pietiekami daudz šķidruma, tad āda zaudē mitrumu, kļūst sausa, uz tās ātrāk veidojas krunciņas, āda izskatās neveselīga un neelastīga. Diennaktī ieteicams izdzert vismaz divus litrus ūdens. Kafija, tēja un citi dzērieni neskaitās pie uzņemtā daudzuma. Ja ir grūtības uzņemt tīru ūdeni, tad var tam pievienot ogas, garšaugus, gurķa šķēlītes, kas piešķirs ūdenim tīkamāku garšas buķeti. Par ādas mitrināšanu jādomā ne tikai iekšķīgi, bet arī ārīgi, izvēloties mitrinošus ādas kopšanas līdzekļus.

Mazāk stresa ikdienā

Stress nelielās devās ir nekaitīgs un pat vajadzīgs, jo tas palīdz mobilizēties, uztur ikdienas enerģijas līmeni. Gadījumos, kad stresa līmenis ik dienu ir paaugstināts, tas var atstāt graujošas sekas uz veselību, veicināt novecošanos. Stress samazina imunitāti, rada miega traucējumus, var veicināt pieņemšanos svarā. Visa šī seku ķēde, protams, atsaucas arī uz ādas veselību un izskatu. Sejas āda kļūst neveselīga, pelēcīga, ātrāk parādās dažādas novecošanās pazīmes. Sakārtojot savu ikdienu un samazinot tajā stresa līmeni, iespējams panākt būtiskus uzlabojumus veselībā, pašsajūtā un izskatā. 

NĒ solārijam, JĀ atbildīgām saules peldēm

Ādas novecošanos īpaši paātrina ilgstoša atrašanās saulē, protams, arī solārija apmeklēšana. No solārija būtu jāatsakās vispār, bet sauļoties vajadzētu tikai, ievērojot visus piesardzības pasākumus:
nesauļoties laikā no 11.00 līdz 15.00;
izmantot saules aizsargkrēmu ar vismaz SPF 25;

- nesauļoties ilgāk kā 30-40 minūtes;

- pēc sauļošanās kopt ādu ar piemērotu kosmētiku;

- izmantot saulesbrilles, lai aizkavētu novecošanos acu zonā;

- nepieļaut saules apdegumu veidošanos;

- regulāri pārbaudīt ādu un ādas veidojumus pie dermatologa.