2024.gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

Riski iegādājoties lietotu auto pēc avārijas

Riski iegādājoties lietotu auto pēc avārijas

Lietota auto iegādi nereti mēdz salīdzināt ar kaķa pirkšanu maisā – Tu nekad nevari būt pilnībā drošs par to, kādā stāvoklī ir konkrētais auto un cik ilgs kalpošanas mūžs tam vēl ir priekšā. Papildu šīm problēmām pastāv risks iegādāties jau iepriekš avarējušu auto, kas var sagādāt vēl lielākas ķibeles. Šoreiz centīsimies saprast, kādiem riskiem Tu paraksties, iegādājoties lietotu auto pēc avārijas, kā arī noskaidrosim, kā atpazīt avarējušu vai pat slīkušu automobili.

Kā atpazīt avarējušu auto?

Lai veiksmīgi izvairītos no riskiem, kas saistīti ar lietota auto iegādi, kas iepriekš ir bijis iesaistīts mazāka vai lielāka apmēra ceļu satiksmes negadījumā, jāsāk ar spēju šādu automobili atpazīt vizuāli. Šeit lielu lomu spēlē auto pārbaude pirms pirkšanas (uzzināt vairāk).
Lai atpazītu avarējušu un avārijas rezultātā iepriekš montētu auto, pievērs pastiprinātu uzmanību sekojošām spēkrata daļām:

● Motortelpa;
● Vieta aiz degvielas bākas vāciņa;
● Bagāžnieks;
● Vieta zem grīdas apseguma.

Augstāk minētās auto daļas ir biežākās vietas, kurās viegli iespējams pamanīt šuvju paliekas. Auto eksperti iesaka aizvest automobili uz papildu pirms pirkšanas virsbūves pārbaudi, kurā meistara profesionālajai acij būs salīdzinoši viegli noteikt to, vai konkrētais auto ir bijis iesaistīts ceļu satiksmes nelaimes gadījumā.

Avarējuša un montēta spēkrata iegādāšanās riski

Iegādājoties lietotu auto bez pirms pirkšanas pārbaudes un padziļinātas tā izpētes profesionāļu pavadībā, Tu galvenokārt riskē ar savu drošību. Lai gan konkrētais automobilis tā iegādes brīdī var šķist darba kārtībā esošs, jau pirmie simts kilometri var atklāt negaidītas ķibeles, tādējādi radot bīstamas situācijas uz ceļa. Iepriekš avarējuši auto nav paredzami – to virsbūves izturība, kā arī kvalitāte ir ievērojami samazinājusies.

Viena no visizplatītākajām problēmām, ar kuru itin bieži saskaras iepriekš avarējuša auto īpašnieki, ir negaidīta automašīnas dzinēja salūšana. Šī problēma ir ārkārtīgi bīstama, jo mašīna var pēkšņi apstāties arī, atrodoties aktīvā satiksmē. Protams, pastāv milzīga iespēja saskarties arī ar cita veida apslēptiem defektiem, kas nenāks par labu ne Tavai drošībai,nedz arī maciņam.

Izvairies no slīkušiem automobiļiem

Ievēro, ka automašīnas, kas avārijas rezultātā, kādu laiciņu ir pavadījušas atrodoties ūdenī, ir īpaši riskantas. Pat, ja vizuāli slīkusi automašīna var izskatīsies diezgan pievilcīgi, zem šīs maskas, visticamāk, slēpjas nopietni defekti auto elektronikas sistēmā.

Protams, tā dēvētie slīkoņi noteikti slēpj arī nelāgas korozijas pazīmes. Balstoties uz auto ekspertu viedokli, jāteic, ka šādu auto no rūsas skarbā pirksta iespējams glābt visai reti, jo slīcis automobilis vienmēr būs īpaši pakļāvīgs korozijas pleķiem.

Vai iegādāties sistu automašīnu ir tā vērts?

Lai gan avarējis auto nozīmē nopietnus riskus, ir autovadītāji, kas ir pilnībā gatavi tos uzņemties. Ņem vērā, ka šis risks attaisnojas tikai gadījumā, ja esi gatavs konkrētajā auto ieguldīt paprāvāku naudas summiņu, lai novērstu auto detalizētākā pārbaudē konstatētos bojājumus.

Ja nu tomēr esi nolēmis iegādāties šādu automašīnu, atceries, ka iespēju robežās jālūkojas pēc svaigāka ražojuma spēkrata. Jo vecāks būs konkrētais auto, jo grūtāk Tev klāsies ar tam nepieciešamo oriģinālo rezerves detaļu atrašanu. Lieki piebilst, ka šīs rezerves daļas, visticamāk, sagādās arī salīdzinoši lielas finansiālās rūpes.

Ja vēlies uzzināt vairāk par lietām, kurām noteikti jāpievērš uzmanība, iegādājoties lietotu auto, apmeklē Octas.lv. Atceries, ka, iegādājoties lietotu automašīnu, neizpalikt arī bez jaunas OCTA polises noformēšanas. Esi atbildīgs autovadītājs un seko līdzi savam obligātās apdrošināšanas polises termiņam! Drošas braukšanas eksperti aicina regulāri OCTA pārbaudīt, lai neiekultos liekās nepatikšanās uz ceļa!