2024.gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

10 fakti par jumta remontu, kuri Jums jāzina

10 fakti par jumta remontu, kuri Jums jāzina

Jumts ir pašsaprotama mājokļa daļa, kuru redzam ikdienā, taču bieži vien nepievēršam tam daudz uzmanības. Jumta segumi atšķiras pēc dažādiem kritērijiem, tai skaitā to cenas, izturības un arī kalpošanas laika. Diemžēl nekas nav mūžīgs, un ikvienam jumtam agrāk vai vēlāk būs nepieciešams remonts.

Turpinājumā lasiet 10 faktus par jumta remontu, kurus vērts zināt.

- Bojāts jumts ne vienmēr nozīmē nepieciešamību to mainīt pilnībā

Viens bojāts šindelis var dakstiņš vēl nenozīmē to, ka Jums uzreiz jāveic dārga jumta maiņa. Bieži vien prasmīgs meistars var ātri un kvalitatīvi novērst bojājumu.

- Jumta ieklāšanu un remontu labāk uzticēt profesionāļiem

Lai arī ir jumta segumi, kuru ieklāšana nav sarežģīta, šis process prasa specifiskas zināšanas un pieredzi, tādēļ rūpes par jumtu labāk atstāt speciālistu ziņā.

- Jumtam ir jānodrošina laba ventilācija

Ventilācija ir īpaši svarīgs aspekts jumta kalpošanas kvalitātē. Gaisa cirkulācija palīdz regulēt temperatūru un likvidēt mitruma uzkrāšanos. Ja ventilācijas nav, jumta konstrukcija sāks bojāties ātrāk.

- Sliktas kvalitātes jumts ietekmē mājokļa vērtību

Ja plānojat pārdot māju, noteikti padomājiet par tās jumta salabošanu un atjaunošanu, pretējā gadījumā riskējat ar ievērojamu īpašuma vērtības samazināšanos.

- Plakanos un lēzenos jumtus remontēt ir vieglāk

Ja salīdzinām tos ar slīpajiem jumtiem, tad der zināt, ka plakano un lēzeno jumtu remonts visbiežāk būs vienkāršāks.

- Jumta remontu var sākt īstenot jau pavasarī

Ideālie apstākļi jumta labošanai ir apmācies, sauss laiks, kad vidējā gaisa temperatūra ir virs nulles.

- Bloķētas notekcaurules var radīt nopietnas sekas

Jumta tīrīšana ir darbs, kuru vajadzētu veikt ikvienam mājokļa saimniekam. Viens no iemesliem ir notekcauruļu atbrīvošana no zariem, lapām un citiem netīrumiem, lai izvairītos no ūdens noplūdēm, kas bojā jumtu.

- Regulāra jumta apkope un remonts ir izdevīgāks nekā jumta maiņa

Ieguldot līdzekļus jumta kopšanā un labošanā, Jūs izvairīsieties no ievērojamām izmaksām, ko var radīt nepieciešamība mainīt jumta segumu pilnībā.

- Ārkārtas situācijās jumta labošana jāveic pēc iespējas ātrāk

Ja vētra vai citi apstākļi ievērojami sabojājuši jumtu vai pat norāvuši tā daļu, labošana jāveic ātri, pretējā gadījumā riskējat ar vēl lielākiem izdevumiem un arī apdraudat savu drošību. Steidzamam jumta remontam un citām ārkārtas situācijām cilvēki nereti izmanto iekrājumus vai arī tādas alternatīvas kā kredītlīniju, protams, pirms tam izvērtējot savas iespējas aizdevumu atmaksāt. Par to, kas ir kredītlīnija, vairāk varat lasīt Creamcredit.lv.

- Jumta tecēšanu ne vienmēr ir viegli pamanīt

Tekošs jumts ir viena no īpaši nepatīkamām jumtu problēmām, turklāt to ne vienmēr var ievērot. Tieši tādēļ dažas reizes gadā ir jāveic padziļināta jumta pārbaude, rūpīgi to aplūkojot no iekšpuses un ārpuses. Pievērsiet uzmanību krāsas izmaiņām, pleķiem un citām pazīmēm, kas var liecināt par ūdens noplūdēm vai citām problēmām. Ja neesat pārliecināti par savām spējām noteikt bojājumus, iesakām inspekcijas veikšanu uzticēt pieredzējušam jumtu meistaram.

Rūpes par jumtu laika gaitā atmaksājas, jo ietaupāt naudu, kas būtu izdota dārgā remontā vai pat seguma maiņā. Ikviens jumta materiāls ir atšķirīgs, taču tie visi ir jākopj un jāuzrauga.