2024.gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

Latvijas kriptovalūtu industrija kļūst pievilcīgāka investoriem

Latvijas kriptovalūtu industrija kļūst pievilcīgāka investoriem

Latvijas likumdevēji ir mazinājuši prasības publiskā piedāvājuma izteicējiem, atbrīvojot tos no pienākuma sagatavot prospektus, ja publiskais piedāvājums tiek izteikts par piesaistāmiem līdzekļiem apjomā no 1 līdz 8 miljoniem eiro.
Atbrīvojums no nepieciešamības sagatavot prospektus ir liels solis uz priekšu arī vērtību daļiņu jeb tokenu vispārējā attīstībā, sniedzot iespējas maziem un vidējiem uzņēmumiem brīvākas iespējas piesaistīt kapitālu publiskā piedāvājumā.
Šāda atbrīvošana no prospektiem labi iekļaujas vispārējās tokenizācijas attīstības rāmjos, jo kompānijas var piesaistīt vairāk apgrozāmo līdzekļu. Tas noteikti būs stimuls tokenu sektora attīstībai. Prognozējams, ka jau tuvākajā nākotnē daudzi blokķēdes jaunuzņēmumi, meklējot mītnes zemi, ieradīsies un darbosies tieši Latvijā. Daudzām citām pasaules valstīm atliek tikai mācīties no šīs Baltijas valsts pieredzes.
Uzreiz jāpaskaidro, ka tokens – tā ir īpaša uzskaites vienība, lai parādītu digitālo bilanci. Tokenus parasti izmanto un demonstrē datu bāzēs, izmantojot blokķēdes tehnoloģiju. Piekļūt tiem ir diezgan grūti, vajadzīga īpaša programmatūra un droši elektroniskie paraksti.

Tokenu veidi

Equity tokens – uzņēmuma akcijas

Utility tokens – vērtība tiešsaistes biznesa ietvaros (reputācija jeb zvaigznītes, punkti par nopelniem, spēļu valūta)

Asset-backed tokens – reālu preču, īpašumu vai pakalpojumu digitālā vērtība (celtnieka darba stunda, nozvejota zivs, nekustamā īpašuma daļa)

Līdzekļu piesaiste bez starpniekiem

Inovatīvo finanšu instrumentu sfērā prospektu prasību atvieglojums sniedz iespēju vienkāršoti piesaistīt līdzekļus, lai investori varētu ieguldīt līdzekļus tiešā veidā, bez starpniekiem. Tai pat laikā likumdošanas iniciatīvas demonstrē pozitīvo valsts kapitāla tirgus attīstību Eiropas Savienības ietvaros.

Iepriekš uzņēmumi ar atvieglotiem prospektu noteikumiem varēja piesaistīt līdzekļus apjomā no 1 – 5 miljoniem eiro. Tas sniedza iespēju daudziem jaunuzņēmumiem palielināt kapitālu, taču process kopumā bija sarežģīts un laikietilpīgs. Visās stadijās bija nepieciešams piesaistīt kādu starpnieku vai banku, lai veiktu un sekmīgi realizētu pūļa finansēšanu (crowdfunding). Tomēr, lai savāktu finansējumu viena miljona apmērā, visas izmaksas bija tik lielas, ka uzņēmumu izdevumu pozīcija bija lielāka nekā ieguvumi. Pūļa finansējums, kā zināms, ir alternatīvs finansēšanas veids, kura gaitā tiek savākta nauda no liela cilvēku skaita, izmantojot tiešsaistes platformas.

Latvijas prospektu izņēmumi

Jaunie grozījumi Finanšu instrumentu tirgus likumā ļaus jaunuzņēmumiem izveidot un laist apgrozībā vairāk tokenu, nesagatavojot prospektus. Vērtību daļiņu izlaidums līdz vienam miljonam eiro notiek bez prospektu sagatavošanas, bet no 1- 8 miljoniem – jāsagatavo vienkāršots dokuments saskaņošanai ar regulējošo iestādi.

Apjomā līdz 3 miljoniem eiro tokenu piedāvājums var notikt, neizmantojot starpniecības iestādes vai bankas. Svarīgi, ka pēdējā opcija ir attiecināma tikai uz maziem un vidējiem uzņēmumiem. Izteikt piedāvājumu kopsummā līdz 3 miljoniem eiro šie uzņēmumi var katrus 3 gadus.

Liza Aizupiete, Fintelum izpilddirektore, uzsvēra: “Pieņemtās izmaiņas padara Latviju par daudz pievilcīgāku ES valsti kapitāla piesaistei, palīdzot jaunuzņēmumiem un nekustamo īpašumu sektoram piekļūt labākiem finansēšanas noteikumiem. Tagad Fintelum var piesaistīt finansējumu līdz pat 3 miljoniem eiro 36 mēnešu laikā, turklāt process ir vieglāks un investoru ceļā nav izvietoti šķēršļi un birokrātija. Investori varēs ieguldīt līdzekļus kriptovalūtās un nākotnes dividenžu projektos. Ar Fintelum tokenizācijas starpniecību varēs piedalīties arī vienādranga atvērtajos tirgos, palielinot apgrozāmo līdzekļu daudzumu tur, kur to līdz šim ir bijis salīdzinoši maz. Piemēram, ja jūsu īpašumā ir uzņēmuma daļas, kam pieder nekustamais īpašums vai komercuzņēmums, jūs varat digitāli pirkt vai pārdot savas daļas citiem akcionāriem, vai arī varat sameklēt jaunus investorus, kas ir ieinteresēti esošajos projektos.”

Latvijas kriptovalūtu sektors

Latvija bija, ir un paliek viena no kriptovalūtām draudzīgākajām valstīm Eiropā. Jēdziens crypto price nav svešs šīs zemes iedzīvotājiem. Latvijai raksturīgs ļoti augsts bitmonētu rakšanas (mining) aktivitātes rādītājs. Tā nav tikai virtuālā realitāte. Tā, piemēram, 2014.gadā vietējā aviokompānija airBaltic kļuva par pirmo aviokompāniju pasaulē, kas pārdod biļetes par bitcoiniem. Ievērības cienīgs ir fakts, ka Latvijā izvietota viena no vadošajām blokķēdes tehnoloģiju firmām – Bitfury.

Blokķēdes tehnoloģijas rullē

Uzzinot par blokķēdes tehnoloģiju iespējām, Latvijas Valsts ieņēmumu dienests nolēma to izmantot, lai cīnītos pret nodokļu nemaksāšanu un ēnu ekonomiku.Arī Latvijas Ekonomikas ministrija uzsvēra, ka blokķēdes tehnoloģija paver jaunas biznesa iespējas, tās var radīt efektīvākus risinājumus un nākotnē varētu samazināt starpnieku nozīmi un biznesa apmērus. "Šī specifiskā sistēma finanšu un grāmatvedības uzskaites sektorā ļautu novērst iespēju veikt datos jebkāda veida viltojumus, tos mainīt ar atpakaļejošu datumu un pārdot vienu un to pašu aktīvu divas reizes dažādiem pircējiem," uzsvēra ministrija.
Latvijas blokķēdes jomas jaunuzņēmumi līdz šim spējuši piesaistīt investīcijas vairāk nekā 200 miljonu eiro vērtībā.