2024.gada 24. aprīlis

Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

5 idejas, kā interesantāk pārlaist negaisa laiku ģimenes lokā

5 idejas, kā interesantāk pārlaist negaisa laiku ģimenes lokā

Karstās vasaras dienas nes ne tikai iespēju baudīt sauli un siltumu, bet arī tādu dabas parādību kā negaiss. Mirkļi, kad aiz loga zibeņo un ducina pērkons, vairumam pieaugušo nekādu īpašu satraukumu nerada, bet bērni ir daudz jutīgāki, viņi baidās. Pieaugušajiem vajadzētu padomāt, kā palīdzēt bērniem negaisa laiku pārlaist nevis bailēs, bet radīt kādas pozitīvākas emocijas, ieviest interesantas nodarbes, kas novirzīs bērnu domas no biedējošajiem laika apstākļiem. Lūk, dažas idejas, ko var ģimenes lokā darīt tajos brīžos, kad apkārt plosās kārtējais vasaras negaiss.

Spēlējiet ēnu teātri

Negaisa laikā jāievēro drošības pasākumi, tāpēc bieži vien mājās tiek izslēgts apgaismojums un no elektrotīkla atslēgtas ierīces, līdz ar to izklaidei jāizvēlas kaut kas tāds, ko var arī darīt aptumšotās telpas un bez ierīcēm. Viena laba ideja ir ēnu teātris. Iededzot sveci vai spīdinot telefona lukturīti, var radīt pietiekamu apgaismojumu, lai sanāktu labu labais ēnu teātris. Bērniem ļoti patiks to spēlēt. Varat atdarināt pašu izdomātus vai jau zināmus stāstus, spēlēt ēnu minēšanas spēli vai izdomāt ko citu radošu, kur var iesaistīt ēnas. Ēnas var arī apvilkt uz papīra un pēc tam izkrāsot, kas bērniem būs interesants darbiņš vēlākam laikam.

Stāstiet pašu izdomātus jautrus un trakus stāstus

Bērniem nav lielāka prieka, kā nesteidzīgi parunāties ar vecākiem, tāpēc negaisa laikā arī varat visi omulīgi iekārtoties dīvānā vai gultā un nodoties jautrām sarunām. Varat stāstīt gan īstus gan izdomātus stāstus, fantāzijas, ļaut sarunām aizvirzīties neiedomājamākajos virzienos. Tā ir lieliska iespēja arī patiesi uzklausīt savus bērnus, uzzināt viņu domas, sapņus, fantāzijas. Tādi mirkļi palīdzēs stiprināt ģimenes saites un kļūs par nozīmīgiem bērnības mirkļiem, ko atvases noteikti atcerēsies. 

Spēlējiet galda spēles un lieciet puzles

Ja negaiss sācies pa dienu, tad arī situācijā, kad elektroierīces atvienotas un lampiņas izslēgtas, pietiks ar dienas gaismu, lai varētu spēlēt galda spēles vai likt puzles. Brīži, kad ārā nav iespējams doties, galda spēles un puzles ir īstais laika kavēklis, ko ņemt ārā no plauktiem, jo steidzīgajā ikdienā jau parasti neatliek tam laika, it īpaši jau vasarā, kad ārā ir patīkams laiks. 

Jāatgādina, ka galda spēles un puzles ir ļoti laba nodarbe bērniem, jo tas palīdz asināt prātu, uzlabot koncentrēšanās spējas, apgūt jaunas zināšanas. Ja jums mājās galda spēles un puzles nav līdz šim bijušas cieņā, tad varbūt ir īstais laiks tās iegādāties, lai nodrošinātu izklaidi brīžiem, kad laika apstākļi liek palikt mājās. Puzles un galda spēles bērniem un visai ģimenei varat iegādāties: https://www.xsrotallietas.lv/preces/puzles.html.

Spēlējiet dzīvnieku minēšanas spēli

Vēl viena interesanta spēle, ko ģimenes lokā var spēlēt gan tumsā, gan gultā vai jebkurā citā vietā, jo tai nav vajadzīgs nekāds aprīkojums, ir dzīvnieku minēšanas spēle. Šo spēli bērni ir iemīļojuši, īpaši tā patīk pirmsskolas un sākumskolas vecuma bērniem. Kā to spēlēt? Viens no spēlētājiem iedomājas dzīvnieku, bet pārējie uzdod jautājumus, uz kuriem var atbildēt tikai ar jā vai nē. Jautājumus uzdod tikmēr, kamēr izdodas uzminēt dzīvnieku, kuru spēlētājs iedomājies. Tad dzīvnieku iedomājas nākamais un citi mēģina uzminēt.

Darbojieties ar kinētiskajām smiltīm

Spēlēšanās ar kinētiskajām smiltīm ir gan radoša, gan nomierinoša nodarbe, to īpaši iesaka bērniem, lai atjaunotu viņu emocionālo līdzsvaru un palīdzētu tikt galā ar emocijām. kinētiskās smiltis arī attīsta sīko motoriku un rosina fantāziju. Arī pieaugušie būs pārsteigti, cik patīkama un nomierinoša ir darbošanās ar kinētiskajām smiltīm. Kinētisko smilšu burvība ir tajā, ka tās darbojas kā plastilīns, no tām var izgatavot dažādas formas un objektus, pēc tam atkal izjaukt. Smiltis pašas it kā “savelkas” kopā.