2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Kas jāizvērtē pirms iegādāties mājokli?

Kas jāizvērtē pirms iegādāties mājokli?

Mājokļa iegāde ir nopietns un atbildīgs lēmums, tādēļ tam rūpīgi jāsagatavojas. Protams, nav iespējams izvairīties no visiem iespējamiem riskiem, tomēr to ietekmi mazināt var. Turpinājumā daži aspekti, ko ņemt vērā, lai vēlāk šis ļoti nopietnais pirkums nebūtu jānožēlo.

Finansiālās iespējas

Domājot par nekustamā īpašuma iegādi, vispirms jāizvērtē savas finansiālās iespējas. Ja šim nolūkam vajadzīgie naudas līdzekļi jau ir Jūsu rīcībā, tik un tā vajadzētu izpētīt nekustamo īpašumu tirgu, lai saprastu, kādas ir Jūsu iespējas. Nevajag aizmirst arī par citiem izdevumiem, piemēram, notāra pakalpojumiem, maksu par ierakstu Zemes grāmatā.
Ja finansējuma nekustamā īpašuma iegādei pietrūkst, var izskatīt hipotekārā kredīta iespējas. Pirmkārt jau - kādas ir Jūsu iespējas šo aizdevumu saņemt. Un jāsāk būtu tieši ar šī jautājuma izskatīšanu, nevis nekustamo īpašuma noskatīšanu.
Protams, ir vērts ielūkoties piedāvājumos, lai saprastu šī brīža nekustamo īpašumu cenas un saprastu, cik lieli ieguldījumi būs vajadzīgi. Tomēr, kamēr nav skaidrs, kādas ir izredzes saņemt finansējumu, nav īsti vērts nodoties nopietniem jaunās dzīvesvietas meklējumiem.

Nekustamā īpašuma apskate eksperta pavadībā

Nekustamā īpašuma iegāde ir ilgtermiņa ieguldījums, tādēļ svarīga ir mājokļa kvalitāte. Dodoties aplūkot interesējošo nekustamo īpašumu, vērts ņemt līdzi ekspertu - piemēram, nekustamā īpašuma aģentu, kurš zina, kādiem faktoriem pievērst īpašu uzmanību mājokļa apskates laikā. Tāpat varat piesaistīt būvinženieri, kurš spēs novērtēt ēkas kopējo stāvokli, norādīt uz potenciālajiem riskiem.

Apkaimes izpēte

Veltiet laiku arī tam, lai izpētītu apkaimi. Vislabāk to darīt ar kājām, nevis ar automašīnu. Aizejiet uz tuvāko veikalu un parku, novērtējiet tuvumā esošos bērnu rotaļu laukumus, ja tādi aktuāli. Pārliecinieties, ka pie mājas var droši un ērti novietot automašīnu. Tas var šķist mazsvarīgi, tomēr, ja izvēlēsieties šeit dzīvot, tā būs Jūsu ikdiena - visticamāk, daudzu gadu garumā.
Apkārtnes novērtēšana arī diennakts tumšajā laikā

Darīsiet gudri, ja novērtēsiet apkārtni arī diennakts tumšajā laikā. Ja dzīvosiet šeit, Jums laiku pa laikam nāksies mājās ierasties arī pa tumsu - būtu labi pārliecināties, ka uzturēšanās šajā apkārtnē vēlās vakara un nakts stundās ir pietiekami droša.

Apsaimniekošanas jautājumi

Svarīgi noskaidrot arī apsaimniekošanas jautājumus. Kas ir nama apsaimniekotājs? Kā notiek apsaimniekošana? Ar ko jārēķinās? Kādas ir izmaksas par nama apsaimniekošanu? Iepazīstieties arī ar apsaimniekošanas līguma nosacījumiem, lai skaidri zinātu, kādi aspekti un ierobežojumi jāņem vērā.

Ikmēneša uzturēšanas izmaksas

Jārēķinās arī ar nekustamā īpašuma uzturēšanas izmaksām - komunālajiem maksājumiem un cita veida rēķiniem. Lai būtu pārliecība, ka ikmēneša izdevumi ir samērojami ar Jūsu budžetu, palūdziet mājokļa pārdevējam apskatīt ikmēneša rēķinu.

Mājokļa platība un plānojums

Aplūkojot mājokli, pievērsiet uzmanību gan tā platībai, gan plānojumam - vai tas atbilst Jūsu prasībām? Vai varēsiet tajā ievietot visas Jums nepieciešamās mēbeles tā, kā Jums tas patīk? Domājiet arī par nākotnes perspektīvu - ja plānojat ģimenes pieaugumu, vai vietas te būs visiem? Ja Jums ir vai vēlaties iegādāties mājdzīvnieku, vai šis mājoklis būs tam piemērots? Tie visi ir jautājumi, par ko jādomā vēl pirms pirkuma līguma parakstīšanas.

Mājokļa atrašanās vieta

Lai vēlāk nerastos nožēla, jāizvērtē ne tikai nekustamā īpašuma stāvoklis, bet arī atrašanās vieta. Svarīgi, lai tā atbilst Jūsu dzīvesveidam. Izvērtējiet arī, kāda ir infrastruktūra, cik tuvu ir veikali, darbs, skola, bērnudārzs un citi svarīgie objekti.