2024.gada 27. aprīlis

Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

Tīrām veļas mašīnu - viss svarīgākais vienkopus

Tīrām veļas mašīnu - viss svarīgākais vienkopus

Jebkura elektroierīce vai tehnika prasa kopšanu, lai varētu ilgi un pilnvērtīgi kalpot. Veļas mašīna ir tehnika, kas ikdienā saskaras ar ūdeni, pulveriem un citām ķīmiskām vielām, tāpēc tā prasa arī pastiprinātu kopšanu.
Par to, kā tīrīt veļas mašīnu un kam pievērst uzmanību, lasiet turpinājumā!

Pulvera tvertnes uzkopšana

Ikdienā mazgājot veļu un tvertnē berot pulveri, ātri vien var veidoties nogulsnes jeb pulvera paliekas. Neaizskaloti pārpalikumi var sākt veidot aizsprostojumus un uzkrāties. Lai šajā vietā nekas nekrātos, reizi pa reizei atveriet tvertnes vāciņu, izņemiet to un kārtīgi izskalojiet zem tekoša ūdens.
Ja ir iespējams, iztīriet šo tvertni ar karsta ūdens, etiķa, sodas un mazgājamā līdzekļa maisījumu, ko var atstāt pamērcēties un pēc tam izskalot.  
 
Gumijas apmales

Gumijas apmales ir pirmās, kas var signalizēt, ka veļas mašīnai ir jāveic apkope. Netīrot tās var veidoties pelējums un ļoti nepatīkama smaka. Pelējums visbiežāk veidojas no tā, ka durvis pēc mazgāšanas tiek aiztaisītas uzreiz ciet, neļaujot veļas mašīnai izžūt. 

Veicot apkopi, izbrauciet ar lupatiņu, īpaši gar gumijām, notīrot visu, kas tajās ir uzkrājies. 

Tvertnes iztīrīšana

Ar laiku nepietiekamas gaisa cirkulācijas dēļ sāk veidoties tvertnes sasmakums, kas diemžēl ietekmē arī to, cik aromātiski smaržos Jūsu drēbes. Kā tīrīt veļas mašīnu, lai nekas tāds nenotiktu? Iesakām ik pa laikam izmazgāt pašu veļas mašīnu, proti, bez veļas pulveriem vai mīkstinātājiem, bet izlaist cauri skalošanas sistēmu ar atkaļķotāju. Papildu varat ar lupatiņu un speciāliem ķīmiskajiem līdzekļiem reizi pa reizei iztīrīt pašu tvertnes iekšpusi, ļaujot tai ne tikai labāk novadīt ūdeni, bet arī savā ziņā “elpot”. 

Veļas mašīnas filtrs

Veļas mašīnas filtrs ir viena no vietām un lietām, par kuru bieži vien aizmirst, tomēr tajā uzkrājas dažādi gruži, mati un pat nejauši noplīsušās pogas. To, kur atrodas veļas mašīnas filtrs, Jūs varat uzzināt instrukcijas grāmatā, kas nāk līdzi, pērkot veļas mašīnu. Piemēram, vecāka gājuma veļas mašīnām ir ik pa laikam jāatver korpuss, kurā paslēpts filtrs, un jāizlaiž uzkrātais ūdens no tā, bet jaunākiem modeļiem ir atsevišķs priekšmetu uztvērējs, kurā uzkrājas sīkās lietas, kas izkrīt no drēbju kabatām. 
Neregulāra veļas mašīnas tīrīšana var radīt nepatīkamas sekas - tā var radīt ne tikai sliktu aromātu, bet arī sākt slikti novadīt ūdeni, potenciāli radot iespējamību, ka nāksies saukt meistaru. 

Ar ko tīrīt jeb tradicionāli tīrīšanas līdzekļi

Ja ūdens, ar kuru mazgājat veļu ir kaļķains, tad Jums ir jāievieš regulārs atkaļķošanas pasākums. Tautas tradicionālajās metodēs tiek ļoti bieži izmantota citronskābe. Piemēram, atkaļķojot veļas mašīnu, Jums pietiks ar 3-4 ēdamkarotēm citronskābes, noregulēt veļas mašīnas mazgāšanas temperatūru uz augstāko temperatūru un tad izmazgāt tukšajā režīmā bez drēbēm. 
Bieži vien izmanto arī sodu un etiķi, kas attīra no nosēdumiem, nepatīkama aromāta vai pelējuma.