2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Sekojot garšai – izvēlieties kafijas aparātu, balstoties uz saviem iecienītākajiem dzērieniem!

Sekojot garšai – izvēlieties kafijas aparātu, balstoties uz saviem iecienītākajiem dzērieniem!

Jūsu garšas palete ir pats labākais ceļvedis, ticiet tai! Taču esiet gatavi, ka jums būs jānogaršo daudz kafijas, mēģinot virzīties pa milzīgi plašo kafijas pasauli un tikpat daudz dažādiem veidiem, kā to iespējams pagatavot. Noderīgas būs arī dažas zināšanas par jaunākajiem kafijas aparātiem, kas sniedz iespēju pagatavot interesantus, garšīgus kafijas dzērienus. Dažkārt tas var kļūt sarežģīti, jūs varat sastapties ar dažādiem padomiem vai ieteikumiem, un daži no tiem patiešām var būt noderīgi. Tomēr, kad runa ir par ieguldījumu uzticamā kafijas aparātā, kam ikdienā nevajadzētu jūs pievilt - uzticieties savai intuīcijai, iztēlei un pats galvenais - savai gaumei. Šajā rakstā jūs uzzināsiet, kuras garšas nianses iespējams atklāt labāk, izmantojot izvēlēto kafijas pagatavošanas metodi.

Garšu pasaule – ja man patīk vieglums un augļu garša?

Kafijai ir dažādas šķirnes, visbiežāk tā ir coffea arabica, kurai ir desmitiem dažādu veidu no visas pasaules. Dažreiz mēs uzduramies dažādu šķirņu maisījumam, un dažreiz tam pašam maisījumam var būt dažādas grauzdējuma pakāpes. Kafijas pasaule ir ļoti liela, tie nav nekādi jaunumi, un katra atšķirība starp šķirnēm un pagatavošanas metodēm rada unikālu galarezultātu, to īpašo, pēc kā mēs dzenamies – kafijas garšu.

Ja esat vieglas kafijas cienītājs, dodat priekšroku augļu notīm savā kafijas tasītē un parasti izvēlaties filtrētās kafijas iespējām - Chemex ir lielisks, universāls rīks, kas ļaus jums izpētīt vieglāko kafijas spektra pusi. Chemex ir sena vēsture, kas aizsākās jau tālajā 1941. gadā, kad to izgudroja vācu inženieris Pīters Šlumbohms. Gadu gaitā Chemex dizains nemaz nav mainījies, un līdz pat šai dienai kafijas cienītāju sabiedrībā tas ir ļoti labi pazīstams ar savu mazo svaru un spirdzinošajām, tīrajām garšām, ko var iegūt no dažāda veida kafijām, pateicoties īpašajam filtram, kas ir aptuveni 20-30% biezāks.

Biezāki filtri, salīdzinot ar citām filtrēšanas metodēm, ļauj pagarināt kafijas ievilkšanās laiku, un tādējādi var iegūt vairāk garšas un bagātības no kafijas pupiņām. Savienojot vienas izcelsmes vieglās šķirnes Arabica kafijas ar šo aparātu, tiek iegūts plašs garšas spektrs. Vieglas, augļu, ziedu kafijas pārvēršas spirdzinošos, aromātiskos dzērienos, kas atklāj garšas notis vienu pēc otras. Un atkarībā no pupiņu veida un malšanas pakāpes jūs varat pagatavot īpaši vieglu dzērienu, pat līdzīgu tējai! Nemaz jau nerunājot par to, ka kafijas pagatavošanas procesu ir ļoti aizraujoši skatīties vai tajā piedalīties pašam.

Kofeīna uzmundrinājumam un intensīvām sajūtām

Nav nekāds noslēpums, ka daudzi no mums kafiju no rīta izvēlas kāda cita dzēriena vietā tieši īpašā spēka – kofeīna dēļ, kas mūs pamodina un ļauj sākt dienu enerģiskiem un sakoncentrētiem. Kofeīns maģiski nesēž pagatavotajā kafijas tasītē - pupiņas lēnām atbrīvo “enerģijas lādiņu”, vēl kamēr jūs gatavojat savu kafiju. Tātad kafijas pagatavošanas metode var lielā mērā ietekmēt kofeīna saturu jūsu pagatavotajā dzērienā. Būtībā - jo ilgāk kafijas pupiņa paliek saskarē ar ūdeni, jo vairāk kofeīna tā izdala.

Tāpēc tāda lieta kā Moka kafijas kanna ir lieliska, lai pagatavotu stiprāku sava rīta dzēriena versiju. Tai nav filtra, tāpēc kafijas garša ir daudz bagātāka un stiprāka, tā izdalās, kamēr maltā kafija gatavojas tiešā karstumā, kā rezultātā rodas intensīvs, krēmīgāks dzēriens. To varētu raksturot kā kaut ko pa vidu starp espresso un filtrēto kafiju. Bet runa nav tikai par kofeīnu. Kafija, kas prasmīgi pagatavota ar Moka kafijas kannu, ir arī ļoti garda. Tādas kafijas notis, kā, piemēram, šokolāde, rieksti, karamele un jebkas cits no smagākā spektra ļoti labi savienojas ar kafijas garšas pilnīgumu, ko Moka ļauj sasniegt. Ja esat kafijas ar pienu cienītājs, šis būs lielisks pamats jūsu piena dzērieniem.

Kad nespējat izdarīt izvēli vai vēlaties vairākas dzēriena variācijas

Var būt grūti pieturēties tikai pie vienas garšas - tas ir pašsaprotami, jo jums, iespējams, pēcpusdienās patīk vieglāka kafija, taču no rītiem vēlaties baudīt intensīvākas notis. Neatkarīgi no tā, vai jūs vēl tikai gatavojaties izpētīt kafijas veidus un nevarat izlemt, kura jums patīk labāk, vai arī esat jau noprovējis visus kafijas veidus un zināt savus favorītus, taču nevēlaties izslēgt nevienu no iespējām, jūs varat iegūt dažādas kafijas garšas, nepiepildot savu virtuvi ar desmitiem kafijas pagatavošanas rīku. Protams, neviens rīks nespēj sevī apkopot pilnīgi visas funkcijas, taču eksistē alternatīva, kas ļauj jums spēlēties gan ar vieglu, gan intensīvu kafijas garšu.

Dažādi kafijas aparātu veidi aiztaupa daudz kafijas pagatavošanas pūļu un var arī ietaupīt jūsu laiku. Lai arī dažādiem kafijas aparātu veidiem būs nepieciešami dažādi iesaistīšanās līmeņi kafijas tasītes pagatavošanas procesā, daži no tiem ir ļoti viegli lietojami un tiem nebūs jāpievērš pārāk liela uzmanība, jo lielāko daļu darba tie padarīs paši. Automātiskie kafijas aparāti nekādā gadījumā nepagatavos chemex līdzīgu dzērienu, taču tie ļauj pielāgot tik daudzus aspektus - sākot no pupiņām, kuras jūs kafijas aparātā ievietojat, līdz pat malšanas un intensitātes līmenim, mainot ūdens un kafijas attiecību, parasti ar viegli programmējamām funkcijām, kas prasa vien pogas pieskārienu. Automātiskajos kafijas aparātos tiek izmantots augsts spiediens un tvaiks, lai no smalki samaltajām kafijas pupiņām iegūtu bagātīgu garšu, neizņemot rūgtumu, kas tās pavada. Kafijas aparāti parasti gatavo espresso, bet tie spēj arī pagatavot daudz vieglāku Americano, kapučīno ar pienu vai pat Latte macchiato.

Tātad, ja jūs to nesauksiet par kafiju, kamēr tajā nebūs piena - automātiskais kafijas aparāts būs jūsu labākā izvēle, jo tas ir vienkāršs veids, kā pagatavot gardas, zīdainas piena putas. Dažiem augstākās klases kafijas aparātiem būs ūdens temperatūras un pagatavošanas intensitātes iestatījumi, lai jūs varētu viegli pāriet no viegliem kafijas dzērieniem uz stipriem dzērieniem, kas patiešām labi iet kopā ar pienu. Noteiktu iestatījumu kombināciju var saglabāt nākotnei, pat nosaucot to katra ģimenes locekļa vārdā, padarot jūsu unikālo kafijas vēlmi ļoti viegli atkārtojamu.

Pastāv tik daudz kafijas veidu, kas jānogaršo, un gandrīz tikpat daudz veidu, kā kafiju pagatavot, tāpēc sākumā tas varētu šķist kā liels izaicinājums, taču tas ir ceļojums, kurā jums patiks doties, jo tas ļaus jums izpētīt savu garšas paleti un atrast kafijas veidu, kas jums ir vislabāk piemērots. Savukārt, ja jūs jau zināt savus garšas favorītus, vienkārši izvēlieties metodi, kas ļauj jums koncentrēties uz šīm garšām, un jūs iegūsiet vislabāko no tā, kas jums jau patīk.