2024.gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

TOP 5 interesantākie velomaršruti Latvijā

TOP 5 interesantākie velomaršruti Latvijā

Braucot ar velosipēdu, mēs vienmēr meklējam ideālo ceļa posmu – vietu, kur braukt atkal un atkal, jo maršruts ir vienkāršs, interesants vai vienkārši skaists. Velosipēds ir rīks, ar kura palīdzību izmēģināt jaunas lietas un apskatīt jaunas vietas, tādēļ nevajag ieciklēties uz vienu un to pašu maršrutu.

Paver sev jaunas iespējas un gūsti jaunas atklāsmes, dodoties izbraucienā pa kādu no šiem TOP 5 interesantākajiem velomaršrutiem Latvijā!

1. Smiltenes velo takas

Šis velomaršruts ir lielisks maršruts mierīgai atpūtai kopā ar ģimeni vai sportiskiem treniņiem vienatnē. Gan Smiltenē, gan tās apkārtnē ir dažāda garuma un intensitātes velo takas, kas sniedz iespēju apskatīt dažādas interesantas vietas, kā Silvas dendrārijs, Naudas akmens, Niedrāja ezers vai Cērtenes pilskalns.

Pieejami trīs garumu maršruti – 10km, 20km un 30km, tādējādi vari doties pa taku, kas piemērotākā Tavām spējām. Pirms dodies ceļā, ņem vērā, ka dažās vietās takas ir platas, līdzenas un ērti izbraucamas, turklāt citās vietās tās ir kalnainas, smilšainas un pat purvainas, un kopumā tas garantē ne tikai izglītojošu, bet arī adrenalīna pilnu piedzīvojumu.

2. Spāres velo takas

Ja Tu vēl nezini, Spāre atrodas Talsu novadā, 140km attālumā no Rīgas. Spāres velo takās ir apslēpta divu maršrutu pērle, par kuru zina vien retais. Viena taka ir 7km gara un ved apkārt Gulbju ezeram, savukārt otra taka ir mazliet garāka un ved cauri melleņu laukam.

Otra maršruta noslēgums ir Ūdrkalnā, kur interesentiem pieejams 26 metrus augsts skatu tornis, no kura var redzēt Usmas ezeru un Moricsalu. Klīst runas, ka skaidrā laikā iespējams saskatīt pat Stendi, Mundigciemu un Talsus. Kādēļ gan Tev neizmēģināt savu veiksmi? Iespējams tieši Tu būsi tas laimīgais, kurš pieredzēs elpu aizraujošus skatus!

3. Līvānu velo takas

Līvānu velo takas ir iecienītas tieši vietējo vidū, taču ne mazāk piemērotas citiem  un pārsteidz arī pilsētas viesus. Vienu no maršrutiem dēvē par ‘’Stikānu loku’’. Tas ir 20km garš, ved cauri mežam un pāri Dubnas upei. Velomaršruts ved arī gar atpūtas vietu, kur riteņbraucēji var ievilkt elpu, uzrīkojot ģimenisku pikniku pie ugunskura, nopeldoties vai ļaujoties citām aktivitātēm.

Otrs maršruts dēvēts par ‘’Ezeru loku” - tas aizved riteņbraucēju līdz Latvijā zināmajam, leģendām apvītajam, smaragdzaļajam Velnezeram. Līvānu apkārtne ir pauguraina, tādējādi izbrauciens ar velosipēdu šajā vietā ir jautrs piedzīvojums.

4. Krāslavas velo takas

Meklējot piedzīvojumus un jaunas emocijas, droši var doties uz Latgales pērli Krāslavu. Krāslavas velo takas ir viens no krāšņākajiem Latvijas velomaršrutiem. ‘’Saulkrastu taka’’ sākas pilsētas centrā, tādēļ īpaši svarīgi ir ceļu satiksmes noteikumi velosipēdistiem.

Šī taka ir 8km gara un tās laikā iespējams apskatīt elpu aizraujošas Daugavas krasta ainavas un pa ceļam uzkāpt arī 32 metrus augstajā Priedainas skatu tornī. Otrs maršruts sākas Krāslavas-Varnaviču ceļā un dēvēts par ‘’ Šilovku’’. Tas ved riteņbraucēju pa aizsargājamo ainavu apvidu ‘’ Augšdaugava’’ un sniedz iespēju apskatīt Šilovkas ezeru.

5. Tērvetes velo taka

Tērvetes velo taka ir jaunums, turklāt tas ir Baltijā lielākais veloparks. Taka atrodas Tērvetes novadā, Latvijas Valsts Mežu dabas parkā un ir 3km gara. Takā integrēti dažādi šķēršļi ar līkumiem, dažādiem pagriezieniem, pacēlumiem, tramplīniem, laipām, tādējādi riteņbraucējs var piedzīvot to, ko nepiedzīvo, piedaloties ceļu satiksmē.

Tērvetes velo taka lieliski piemērota entuziastiskiem riteņbraucējiem, kam apnikusi vienmuļā vide, un kas vēlas gūt plašu emociju spektru. Turklāt, tā piemērota dažāda vecuma un prasmju cilvēkiem - turpat blakus pieejama arī 400m gara taka, kas sniedz iespēju izklaidēties arī pašiem mazākajiem.