2024.gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

Naudas un ātro kredītu slēpšanas no dzīvesbiedra - kāpēc cilvēki tā rīkojās?

Naudas un ātro kredītu slēpšanas no dzīvesbiedra - kāpēc cilvēki tā rīkojās?

Viens no desmit cilvēkiem netic, ka viņi jebkad būs brīvi no parādiem, un jaunākie, attiecību labdarības aģentūras Relate, pētījumi liecina, ka katrs septītais slēpj parādus no sava partnera. Cilvēki veidojot attiecības kādā brīdī saskaras ar kopīga budžeta veidošanos, bet ne vienmēr pāri ir atklāti šajā jautājumā. Ir pāri, kuri pat gadiem dzīvo kopā, nezinot, cik saņēm mīļotais cilvēks. Taču, kā atklāj Laurēna Anastasijo (Lauren Anastasio) - sertificēta finansu plānotāja - cilvēki mēdz slēpt naudu un kredītu saistības gadījumos, kad attiecībās ir trūkumi, piemēram, neuzticēšanās vai bailes no nopietnām saistībām. Atklājot, ka ja attiecības tiek veidotas uz savstarpējas uzticēšanās un cieņas pamata, parasti nav vajadzības slēpt naudu, to, ka jums ir ātrie kredīti vai finanses. Psihologi uzskata, ka ja jums ir veselīgas attiecības, jums jāspēj atklāti un godīgi apspriest visas tēmas un jautājumus, ieskaitot finanses.

Būtu svarīgi saprast - kāpēc jūs izvēlaties šo inforimāciju slēpt!

Viens no gadījumiem, kad pāri uztur atsevišķus kontus un izturas noslēpumaini pret ātrajiem kredītiem, jo viņi nevēlas uzlikt finansiālu slogu un stresu savam partnerim. Var būt arī tā, ka parāds ir radies jau pirms attiecībām un partenrim ir bail atklāties, jo uzskata, ka tas var kaitēt tam, kā pāris jūtas viens pret otru.

Var gadīties, ka partenris izvēlas paturēt nedaudz naudas, ātro vai citu kredītu saistības pie sevis, jo vēlas saglabāt līdzekļus savām vēlmēm, izklaidēm vai vajadzībām (piem., sievietēm tas var būt manikīrs, frizieris utt.), un nesaņemt nosodījumu par to cik tiek tērēts.

Iespējams jūs esat laimīgs savās attiecībās, bet jūsu partnerim nepiemīt naudas pārvaldības prasmes. Varbūt pat nav spējas pieņemt pareizus finanšu lēmumus. Jums varētu rasties jautājums, vai šī ir situācija, kad naudas un ātro kredītu slēpšana ir vislabākā. Ja jūsu partnerim ir emocionāli, garīgi vai fizioloģiskas problēmas, kas liek viņiem nekontrolēti vai nelietderīgi tērēt naudu (piem., azartspēles, ātrie kredīti), naudas slēpšana var arī nepalīdzēt atrisināt problēmu. Tādā gadījumā ieteicams meklēt profesionālu palīdzību, piemēram, finanšu plānotāju vai pāra konsultācijas.

Treškārt, ja jūtat, ka attiecības varētu drīz beigties un jūs neesat precējušies, jums nav pienākuma dalīties ar savu partneri detaļās par savām finansēm. Un pat ja jūs esat precēti, likums neparedz, ka jums ir jāatklāj par savām finansēm. Tātad, ja jūs zināt, ka jūsu attiecības virzās uz beigām, būtu pat ieteicams atlikt daļu no saviem ienākumiem, lai segtu pārcelšanās, dalīto mantu aizstāšanas izmaksas utt. Ja jūs uztraucaties, ka šķiršanās laikā jūs tiksiet noņemti no kopīgajiem kontiem un kredītkartēm, tad sava naudas slēpšana var palīdzēt jums izvairīties no nepatikšanām. Vienkārši pārliecinieties, ka jums ir detalizēta uzskaite par to, no kurienes nauda nākusi, ja jums tas būtu jāatklāj.

Ja jums ir godpilni nodomi vai bailes, finanšu eksperte Laurēna Anastasijo, iedrošina dalīties tajos ar savu partneri. Viņi varētu to saprast un atbalstīt jūsu lēmumu uzturēt atsevišķu kontu.

Jāsaprot arī, ka katrs pāris skatās uz ātrajiem kredītiem savadāk un pārvalda finanses atšķirīgi, tāpēc jūsu līdzdalības līmenis viena otra finansiālajā dzīvē ir atkarīgs no jums. Galvenais ir izvairīties meliem vai maldināšanas.