2024.gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

Kādu seguma materiālu vislabāk izvēlēties savai siltumnīcai?

Kādu seguma materiālu vislabāk izvēlēties savai siltumnīcai?

Pavasarī mostas dārza entuziasti un aktuāli kļūst visa veida dārza darbi. Pirmais no tiem ir siltumnīcas sakārtošana, atjaunošana un sagatavošana jaunajai sezonai. Ja siltumnīcas iegāde vēl tikai tiek plānota, siltajam laikam iegriežoties arvien biežāk un biežāk, ar to noteikti jāpasteidzas. Taču kā izvēlēties siltumnīcas seguma materiālu? Plašajā klāstā pieejamas gan stikla, gan plēves, gan polikarbonāta siltumnīcas. Piemērotākās siltumnīcas izvēle lielā mērā ir balstīta uz Jūsu vajadzībām un iespējām.

Plēves segums

Ja Jūsu galvenais mērķis ir izaudzēt dārzeņus savām vajadzībām, pilnīgi pietiekama būs neliela izmēra plēves seguma siltumnīca. Šāda tipa siltumnīcas ir ļoti populāras un salīdzinoši lētākas par citām. Pirms iegādes, jāpārliecinās par plēves blīvumu. To izsaka mērvienībā, ko sauc par mikrometriem. Jo mazāks mikrometru skaits, jo plānāka ir plēve. Šādu plēvi varētu nākties mainīt katru sezonu, jo tā ir trausla un salīdzinoši viegli pārplēšama.
Ja vēlaties, lai plēve spētu kalpot ilgāk, nepieciešams iegādāties pret ultravioletajiem stariem stabilizētu polietilēna plēvi. Tai tiek pievienotas dažādas vielas, kas aizsargā plēvi no noārdīšanās. Der zināt, ka tirgū pieejamās krāsainās polietilēna plēves nav īpaši piemērotas mūsu platuma grādiem. Šāda tipa plēves vairāk noder dienvidos – tās palīdz pasargāt siltumnīcu no pārkaršanas.

Stikla segums

Ja vēlaties siltumnīcu, kas spēs kalpot ilgāku laika periodu, ieteicams izvēlēties stikla seguma siltumnīcu. Tā noteikti kalpos ilgāk nekā plēves siltumnīca, kā arī būs estētiskāka. Lielākā šāda tipa siltumnīcas priekšrocība ir tās izcilā gaismas caurlaidība un minimāli siltuma zudumi.
Izvēloties stikla siltumnīcu, pastiprināta uzmanība būs jāvelta tās uzturēšanai. Stikls mēdz ātri pārklāties ar putekļiem un pat apaugt ar sūnām. Tas būs regulāri jākopj. Jāpatur prātā, ka stikls ir trausls un to var viegli sabojāt, piemēram, neuzmanīgi apejoties ar dārza darba rīkiem.
Ziemas sezonā jāpadomā arī par sniega segas radīto slodzi, jo bieza sniega kārta var stiklu ielauzt. Vēlams siltumnīcas jumta slīpnes veidot stāvākas, lai sniegam būtu mazāk vietas, kur uzkrāties.
Pie stikla trūkumiem var pieskaitīt arī to, ka vasaras mēnešos stikla siltumnīca noteikti būs jāēno, lai saule neapdedzinātu augu lapas.

Polikarbonāta segums

Lai pilnībā izvairītos no ultravioletā starojuma, ieteicams izvēlēties polikarbonāta siltumnīcu. Šis materiāls aizturēs kaitīgo saules starojumu, tajā pašā laikā saglabājot augstu gaismas caurlaidības līmeni. Polikarbonāta siltumnīcas ir ļoti izturīgas, tieši tāpēc šo materiālu iesaka izmantot siltumnīcām, kuras plānots izmantot visa gada garumā. Polikarbonātam piemīt izcila siltumizolējošā īpašība, tādēļ stādīšanu iespējams uzsākt jau agrā pavasarī.
Pirms šāda tipa siltumnīcas uzstādīšanas, noteikti jākonsultējas ar speciālistu, jo ir svarīgi to uzstādīt pareizi. Nepareizas uzstādīšanas gadījumā, polikarbonāts mitruma ietekmē var kļūt dzeltenīgs.
Polikarbonāta siltumnīcas ir dārgākas nekā stikla seguma siltumnīcas, taču to ilgtspējība ir ievērojami lielāka. Ilgtermiņā šāda siltumnīca ietaupīs Jūsu līdzekļus.

Der zināt, ka:

● Siltumnīcas seguma veids nenosaka to ,vai kāds dārzeņu veids tajā augs labāk vai sliktāk;
● Siltumnīcu ieteicams iegādāties pazīstamās un patērētāju uzticību ieguvušās tirdzniecības vietās;
● Būtiskāka par cenu ir kvalitāte! Izmantojot nekvalitatīvus materiālus, iespējami ražas zudumi.

Pirms siltumnīcas iegādes, izvērtējiet savas vajadzības un iespējas, nepieciešamības gadījumā konsultējoties ar speciālistu. Plaša siltumnīcu izvēle pieejama šajā interneta veikalā - 220.lv. Siltumnīcas šajā interneta veikalā ir papildinātas ar lielisku aprakstu, kurā redzami dotās siltumnīcas izmēri, sekciju skaits un citi parametri. Atcerieties, ka neatkarīgi no materiāla izvēles, siltumnīca ir pareizi jāuzstāda.
 Lai darbīga un ražīga jaunā sezona!