2024.gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

Dārza svētki visu vasaru! Kā iekārtot dārzā vietu, lai vienmēr varētu sēdēt ārā?

Dārza svētki visu vasaru! Kā iekārtot dārzā vietu, lai vienmēr varētu sēdēt ārā?

Sava māja ar savu dārzu ir liela laime un atpūtas iespēja, bet vēl lieliskāk ir, ja šis dārzs tiek labiekārtots tā, lai varētu uzņemt gan ciemiņus, gan pavadīt laiskus siltos vasaras vakarus. Dārza labiekārtošana sākas ar skaistu un koptu mauriņu un beidzas ar elegantu, noturīgu un kvalitatīvu dārza lapeni.
Ja esat nolēmis savā dārzā iegādāties jaunu lapeni vai piemājas dārza nojumi, tad šajā rakstā uzzināsi gan par lapeņu veidiem un iespējām, gan to, kas būtu jāņem vērā to iegādē.

Kas jāņem vērā pirms lapenes iegādes?

Vispirms izvērtējiet, kāda ir platība un vieta Jūsu dārzam, cik lielu platību varat veltīt lapenei. Izmērs ir ļoti būtisks, jo viena lieta ir tas, cik liels ir Jūsu dārzs, kas var atļaut izvietot lapeni, kas cits - lapenes telpa, lai viesiem un Jums būtu ērti tur atpūsties. Tās lielums vidēji ir no 5 līdz 20 kvadrātmetriem, tāpēc, ja vēlaties tajā izvietot arī galdu un brīvi tajā pārvietoties, tad iekšēji diametram būtu jābūt ne mazākam kā 2,5 - 2,8 metri.
Izprotiet, vai lapeni vēlaties stabilu un uz vietas neizkustināmu, tādejādi atstājot to kā reālu ilgtermiņa objektu dārzā, vai arī to uzstādīt tikai uz vasaras sezonu.

Lapenes dizains un veidi

Lai lapene izskatītos iederīga dārzā, viennozīmīgi jāmeklē tāda lapene, kas iederas arī dizainiski, pielāgojoties Jūsu mājai. Lapeņu modeļu veidi ir ļoti dažādi, daudzi vēlas būvēt lapenes paši savām rokām no koka vai akmeņiem, citi vēlas rezultātu uzreiz, tāpēc ir gatavi investēt vienreizēju finansiālu ieguldījumu un šo vietu baudīt uzreiz saviesīgiem un atpūtas pilniem pasākumiem.
Visbiežāk iegādājas divu veidu lapenes - poliestera vai metāla lapenes. Abas minētās viennozīmīgi nesastāv tikai no minētajiem materiāliem, bet tiek veidotas no vairākiem, piemēram, metāla lapenes konstruktīvi var būt masīvas, noliekamas dārzā ilgtermiņā, bet ir pārvelkamas ar poliestera virsmu. Ir arī plastmasas lapenes, kas vairāk ir piemērotas tirdziņiem, īstermiņa uzlikšanai dārzā saulainā laikā, piknikam dārzā ar vēlmi noslēpties no spožās, karstās saules. Šādas mēdz saukt arī par nojumēm, jo visbiežāk arī pilda nojumes funkciju.

Izvērtējiet arī, vai vēlaties, lai lapenei ir sienas jeb norobežojums sienām, kad pūš liels vējš vai ir tiešie saules stari, kurus piesegt ar uzliekamo sienas daļu.
Ja sienu nevēlaties norobežojošu un necaurredzamu, tad izvēlieties ar moskīta tīkla pārvelkamu.
Ir vairāki sienu veidi lapenēm, kas arī konstruktīvi nosaka visu kopējo lapeni:

Slēgtas sienas lapenes- ir jumts, ir visas sienas. Tās var būt gan caurspīdīgas, gan necaurredzamas.  Ļoti ērtas un izdevīgas lapenes, ja vēlaties pavadīt laiku ārā, bet ir lietains vai vējains - tās pasargās Jūs no šiem laikapstākļiem un netraucēs labi pavadīt laiku.
Atvērtas sienas lapenes - izmantojamas siltās, saulainās dienās. Viegli iekārtojamas, atvērta tipa. Nepasargās no lietus un vēja. Viegli pārvietojamas.
Daļēji slēgtas sienas lapenes - šādām ir sienas tikai no sāniem vai dažām pusēm un jumts, kas nodrošina paslēptuvi no tiešajiem saules stariem un ir atverams – aizverams, sekojot vēja plūsmām. Šādas lapenes var nolikt arī pie ēkas sienas.
Universālas sienu lapenes - visbiežāk šāda tipa lapenes ir piemērota tiem, kas vēlas pārveidot lapeni atkarībā no situācijas un vajadzībām. Šāda tipa lapenes maksā nedaudz dārgāk, tomēr atspēko savu daudzpusību.

Dārza lapene vai nojume ir komforts, brīvība un lieliskas atpūtas sākums, veidojot mājīgumu paša dārzā vai mājās. Iegādāties tās var šeit. Lai veiksmīga izvēle savam dārzam un lapenes atpūta vasarā iepriecina ne tikai paša ģimeni, bet arī ikvienu ciemiņu!