2024.gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

7 prasmes, kuras vajadzētu iemācīties ikvienam

7 prasmes, kuras vajadzētu iemācīties ikvienam

‘’Vai Jūs to protat?’’ – šādu jautājumu savā dzīvē vismaz reizi saņem ikviens. Ir prasmes, kuras dzīvē nepieciešams pielietot nepārtraukti, taču ir arī prasmes, kas jāapgūst, lai gluži vienkārši varētu baudīt dzīvi un gūt lielus panākumus. Tās var būt mazas lietas, piemēram, labas manieres vai arī tās var būt nopietnākas un svarīgākas lietas, piemēram, zināt, kā rīkoties, ja kāds ir cietis.
Tomēr ir prasmes, kuras nemāca skolā, taču vajadzētu iemācīties ikvienam. Lūk, 7 no tām:

Prasme sajust to, ko jūt citi (empātija)

Tas nozīmē, ka Jūs varat runāt ar kādu par viņa problēmām, un Jūs varat izprast, kā viņš jūtas, iztēlojoties, kā Jūs justos viņa situācijā. To var iemācīties, pievēršot pastiprinātu uzmanību tam, ko saka un dara cilvēki, cenšoties izprast ķermeņu valodu un uzmanīgi ieklausoties. Šī prasme garantē, ka spēsiet lieliski saprasties ar jebkuru cilvēku, un tas noder teju katru dienu.

Sociālas prasmes

Tās ir prasmes, kā pareizi runāt un izturēties pret cilvēkiem. Komunikācija ir kaut kas, kas mums nepieciešams visa mūža garumā.
Katru dienu Jūs komunicējat vismaz ar vienu cilvēku, tādēļ ir labi zināt, kā to darīt. Šī ir prasme, kas palīdzēs Jums visās dzīves jomās - vairāk par to, kādēļ noder sociālas prasmes, lasiet šajā rakstā.

Prasme izmantot dažādas tehnoloģijas

Tā kā pašreiz dzīvojam informācijas un tehnoloģiju laikmetā, šī prasme ir viena no svarīgākajām prasmēm, kuru vajadzētu iemācīties ikvienam. Prasme izmantot dažādas tehnoloģijas sniedz trīs lielas priekšrocības:

- Tas var ietaupīt Jūsu naudu, jo spēsiet pats salabot to, kas ir saplīsis;

- Varēsiet palīdzēt mazāk zinošiem cilvēkiem;

- Glābt sevi no neveiklām situācijām, kurās nezināt, kā darbojas tehnika.

Šajā gadījumā Jums jāsaprot, ka Ir svarīgi zināt, piemēram, kāda ir atšķirība starp  Facebook un Twitter. Tehnoloģiju prasme ir svarīga arī tādēļ, ka ir viena no pašreizējām darba tirgus prasībām!

Primitīvas gatavošanas prasmes

Mēs ēdam katru dienu, taču ne visi gatavojam katru dienu. Prasme gatavot ir kaut kas tāds, kas noteiktā mirklī būs jādara ikvienam. Ne visi var atļauties apmeklēt restorānus vai kafejnīcas, savukārt pusfabrikātu maltītes pamatīgi bojā mūsu veselību, tādēļ primitīvas gatavošanas prasmes ir vienas no pamata prasmēm, kas būtu jāiemācās ikvienam.

Prasme pieņemt neveiksmes un atzīt pieļautās kļūdas

Mēs visi mēdzam kļūdīties un piedzīvot neveiksmes, tomēr ne visi protam tās atzīt un samierināties ar tām. Šī ir svarīga prasme, ja runa ir par mentālo veselību. Ja Jūs neprotat pieņemt neveiksmes un atzīt pieļautās kļūdas, kā Jūs tiksiet galā ar patiesām dzīves grūtībām?

Vienmēr, kad kļūdāties vai piedzīvojat neveiksmi, atcerieties, ka Jūs esat tikai cilvēks. Atgādiniet sev, ka visi kļūdās un tas notiek visu laiku.  Neviens nav perfekts, un ir labi to sev reizēm atgādināt!

Prasme koncentrēties

Šis izpaužas divējādi:

• Kā koncentrēties uz uzdevumu, lai spētu to paveikt?

• Kā koncentrēt savas darbības un mērķus, lai tie vienmēr būtu saskaņā ar noteiktām vērtībām?

Prasme koncentrēties ir svarīga, jo palīdz paveikt ikvienu uzdevumu un atrisināt ikvienu problēmu īsā laika posmā. To var attīstīt tikai šādi – vienā reizē cenšoties īstenot tikai vienu uzdevumu, neuzņemoties vairāk, kā spējat paveikt.

Prasme novērtēt un priecāties

Runa šajā gadījumā ir par to, ka dzīves laikā vajadzētu iemācīties visu uztvert vieglāk un vērst uzmanību uz patiesi svarīgo, nevis uztraukties par to, ko tāpat nespējam mainīt. Mācieties novērtēt un priecāties! Neaizmirstiet par svarīgāko - ģimeni un draugiem, citiem sev tuvajiem un mīļajiem, kas piešķir visam pievienoto vērtību.