2024.gada 6. maijs

Didzis, Gaidis

Padomi jaunām pārmaiņām viesistabā

Padomi jaunām pārmaiņām viesistabā

Dzīvesvietas telpu pārmaiņas ir vajadzīgas ik pēc pāris gadiem, un ne vienmēr tam ir jābūt kapitālajam remontam, dažkārt pietiek ar jaunu mēbeļu vai izkārtojuma izmaiņām, lai telpas vizuālo izskatu uzlabotu un izmainītu.

Ir skaidrs, ka centrālā mājokļa vieta, kur pulcēties, aicināt viesus vai vienkārši atpūsties ir viesistaba, tajā visbiežāk arī notiek ģimeniska rosība. Viesistaba ir telpa, kuru redzēs uzaicinātie draugi un viesi, tā viennozīmīgi parāda, kādi ir mājas iedzīvotāju dzīves uztvere, mājīguma sajūta un stils. Viesistabai noteikti ir jābūt ērtai, komfortablai un gaišai, tai nevajadzētu būt pārbāztai ar mēbelēm un liekām lietām, tādejādi radot smagnēju sajūtu un atņemot tai mājīgumu.
Šajā rakstā apkoposim pāris vērtīgus padomus, lai veicot pārmaiņas viesistabā, Jums galarezultātā būtu komfortabla un funkcionāla viesistaba.

Kā radīt funkcionālu viesistabu?

Pirms pārmaiņām viesistabā, apsēdieties kopā ar ģimeni un izrunājiet, kas ir tās lietas, kas traucē ērti pārvietoties viesistabā vai ko vajadzētu ieviest. Neignorējiet ikdienas ieradumu un paradumu vērtības telpā, jo mazas nianses ģimenes koptelpās var kļūt par lielām problēmām, ja tās nepilda funkcionalitāti katra vērtībām.

Viesistabas iekārtošanu uzsākot, izvērtējiet arī to, kur ir jābūt istabas centram – vieta, uz kuru ir vērstas visas mēbeles vai skata punkts. Vieglāk ir izvēlēties šo centrālo punktu, izvietojot pašas galvenās mēbeles un pēc tam niansētās mēbeles vai interjera priekšmetus, piemēram, stāvlampas, gleznas, lustras u.tml.

Nākamais jautājums ir mēbeles. Izvērtējiet, vai šī brīža mēbeles nav par daudz, un vai lietu izkārtojums viesistabā nav pārblīvēts. Viesistaba var kļūt daudz mājīgāka, ja radīsiet tajā vieglumu ar mazāk mēbelēm, piemēram, atbrīvojoties no smagiem skapjiem, kas slēpj daudz nevajadzīgu lietu, tā vietā izvēloties kādu labu sekciju vai plauktu sistēmas, un kumodes televizoram.

Viesistabas mēbeles jāizvieto tā, lai tās neaizņemtu lielāko daļu telpas, piemēram, ja Jūsu viesistaba nav kvadrātmetros plaša, tad izmantojiet stūra dīvānu kā iespējami labāk uzlabot plašumu, tāpat arī centieties nenovietot mēbeles tuvu logiem, lai tie neaizsegtu gaismas plūsmu - dienasgaisma ir tā, kas var radīt ne tikai gaišāku telpu, bet arī mājīgāku un vizuāli dot tai plašuma sajūtu.
Veicot pārmaiņas viesistabā, atbrīvojaties no lietām, kas nepilda funkcionālu nozīmi - daudzi suvenīri un gleznu rindas var telpu radīt smagnēju, tādejādi neradot mājīguma un viegluma sajūtu.

Ja Jūsu mājās bieži ciemojas viesi, tad padomājiet arī par sēdvietām - varbūt Jums papildus ir jāiegādājas, kāds atpūtas krēsls un plašs dīvāns, kuru viennozīmīgi var izmantot arī mierīgiem atpūtas vakariem.
Vēl viens punkts pie kura vajadzētu piedomāt ir mēbeļu kopšana. Ja ģimenē aug bērni vai ir dzīvnieki, tad mēbeļu kopšana ir ikdienā būtiska nianse. Izvēlieties viegli mazgājamas un kopjamas mēbeles, kas prasīs mazāk laika un kreņķu to tīrīšanā.

Kā atdalīt viesistabu?

Mūsdienās daudzos namos ir studio tipa telpas, kas, veicot iekārtošanu vai pārmaiņas, var radīt daudzus jautājumus, piemēram, sākot ar to, kā atdalīt telpas, lai tās vizuāli būtu vienkopus, tomēr atsevišķi.
Viens no trikiem ir iegādāties atšķirīgu paklāju ar citu toni no viesistabas grīdas, tādejādi radot atdalījuma vietu no otras telpas.
Otrs veids ir likt galvenos akcentus katrā telpas pusē, papildus veidojot vienotu stilu kopskatā, tomēr elementu atšķirībās, kas norāda kura telpa ir kura, piemēram, lampas, aizkari, lielie istabas augi.

Krāsu toņi

Ne mazāk svarīgs nosacījums skaistai viesistabai ir arī krāsu gammas, gan telpu sienu krāsojumā, gan mēbeļu toņos.
Ja telpa ir plaša, tad interjerā droši var izvēlēties tumšākus toņus, bet, ja tā ir maza, tad tumšos vajadzētu izmeklēt niansētāk, piemēram, fokusēt tumšo tikai uz vienu sienu, vai dažos aksesuāros. Tas, protams, nav obligāti jāievēro, tomēr tās ir viens no plašākas un vizuāli gaišākas telpas priekšnosacījumiem.