2024.gada 23. aprīlis

Georgs, Jurģis, Juris

Labākie auto apkopes padomi, kas jāievēro, lai spēkrats kalpotu ilgāk

Labākie auto apkopes padomi, kas jāievēro, lai spēkrats kalpotu ilgāk

Automašīnas apkope ir ļoti svarīgs solis, kas jāievēro ikvienam automašīnas īpašniekam, lai palielinātu savas automašīnas kalpošanas laiku.
Ievērojiet savas automašīnas tehniskās apkopes grafiku, lai Jūsu automašīna vienmēr būtu vislabākajā kārtībā - veicot iknedēļas pārbaudi,  varēsiet ietaupīt gan naudu, gan laiku. Tādā veidā Jūs identificēsit jomas, kurām nepieciešama tūlītēja uzmanība, un citas, par kurām varat parūpēties vēlāk.

Profilaktiskā apkope ir labākais veids, kā sākt. Ja vēlaties, lielāko daļu regulāri plānotās apkopes varat veikt pats. Turpinājumā daži ieteikumi, kas palīdzēs nodrošināt ilgāku transportlīdzekļa kalpošanas laiku.

Pārbaudiet gaisa filtru

Daudzas automašīnu problēmas rodas aizsērējušu gaisa filtru dēļ.  Gaisa filtrs novērš netīrumu un daļiņu iekļūšanu motorā. Degšanas laikā motoram ir nepieciešams gaiss, un aizsērējis filtrs var ietekmēt veiktspēju.
Tas, cik bieži nepieciešams nomainīt gaisa filtru, atkarīgs no automašīnas nobraukuma. Jebkurā gadījumā - neignorējiet šo apkopi, jo tas var radīt problēmas automašīnas dzinējā vai automašīnas salonā, jo Jūs arī elpojat gaisu, kuru filtrē salona iekšējais gaisa filtrs.

Regulāri pārbaudiet šķidrumu līmeni un riepu stāvokli

Riepu spiediena pārbaude ir kaut kas tāds, ko nevajadzētu ignorēt. Riepas ir viena no svarīgākajām Jūsu automašīnas sastāvdaļām drošībai, efektivitātei un komfortam.  Ieviešot ieradumu regulāri pārbaudīt auto riepas, Jūs ietaupīsiet laiku un naudu.

Svarīgi pārbaudīt ne vien gaisa spiediena līmeni riepās, bet arī to kopējo stāvokli. Pievērsiet uzmanību gumijas kvalitātei un nodilumam, ja nepieciešams, veiciet riepu balansēšanu un rotāciju. Ja aktuāla jaunu riepu iegāde, pievērsiet uzmanību to kvalitātei. Ja pērkat auto riepas interneta veikalā, pievērsiet uzmanību riepu aprakstiem un izvēlieties uzticamu pārdevēju.

Ja Jums nav ieradums pārbaudīt automašīnas riepas, varat sākt, kalendārā atzīmējot datumu, kurā veiksiet pārbaudi.

Svarīgi ir arī pārbaudīt automašīnas šķidrumu līmeni. Regulāri veicot  riepu un šķidrumu pārbaudi, auto darbosies drošāk un labāk.

Mainiet aizdedzes sveces

Ja pamanāt, ka motors vairs nestrādā tik efektīvi, iespējams, vainojamas aizdedzes sveces. Laika gaitā tās nolietojas, tādēļ to nomaiņa ir ļoti svarīga. Jūsu automašīnas īpašnieka rokasgrāmatā vajadzētu būt plašākai informācijai par to, kā to paveikt.

Notīriet vējstiklu un nomainiet stikla tīrītājus

Netīrs vējstikls apgrūtina redzamību uz ceļa - tas var izraisīt gan redzes traucējumus, gan arī ceļu satiksmes negadījumus. Tuvojoties lietus sezonai, pārbaudiet tīrītājus un, ja nepieciešams, nomainiet tos. Bojātu tīrītāju lietošana var izraisīt skrāpējumus uz stikla un apgrūtināt redzamību, kā rezultātā var nākties nomainīt visu vējstiklu.

Rūpējieties par auto tīrību

Tikpat svarīgi, kā tīrīt vējstiklus, ir parūpēties par automašīnas virsbūves mazgāšanu. Tas, cik bieži tā nepieciešama, atkarīgs no vairākiem faktoriem, piemēram, laika apstākļiem - ziemā mazgāšana jāveic biežāk, nekā vasarā.  
Ja regulāri nemazgāsiet auto, tā var tikt pakļauta korozijas ietekmei.
Noderīgi palīgi efektīvā auto virsbūves mazgāšanā ir augstspiediena mazgātāji, kas palīdzēs šo darbu paveikt daudz efektīvāk. Tos iegādāties var šeit.

Pārbaudiet auto bremzes

Ignorēt auto bremžu problēmas ir ļoti  bīstami. Ja bremzes nedarbojas pareizi, iespējams, pie vainas kāda no šīm detaļā: rotors, bremžu kluči, bremžu šķidrums un bremzes pedālis.
Visbiežākais iemesls ir  bremžu kluču bojājums vai bremžu šķidruma noplūde. Ja pamanāt kādus traucējumus, nekavējoties konsultējieties ar uzticamu auto mehāniķi.

Brauciet uzmanīgāk

Jūsu braukšanas veids ietekmē automašīnas stāvokli. Ja Jūs, piemēram, strauji bremzējat vai veicat straujus pagriezienus, automašīna nolietojas ātrāk un var rasties tās bojājumi.