2024.gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

Kā gudri izvēlēties mājas ierīces?

Kā gudri izvēlēties mājas ierīces?

Mūsdienās ikvienā mājā tiek lietotas vairākas elektroierīces. Neapšaubāmi tās atvieglo ikdienu, kā arī padara to aizraujošāku. Jāsaka gan, ka elektroierīces nav nemaz tik viegli izvēlēties, jo to klāsts ir ļoti plašs, kā arī katrai no tām ir savas priekšrocības un trūkumi.

Pareizi izvēlētas elektroierīces kalpos ilgtermiņā, tās ietaupīs Jūsu naudas līdzekļus, kā arī taupīs dabas resursus un aizsargās apkārtējo vidi. Ja arī Jums šobrīd ir nepieciešama kāda jauna mājas ierīce, tad lasiet raksta turpinājumu! Tajā būs minēti galvenie kritēriji, kas jāņem vērā, iegādājoties jaunas elektriskās ierīces.

Izmērs

Visas ierīces noteikti ir jāpielāgo katra cilvēka lietošanas ieradumiem, kā arī nepieciešamībai. Ja Jūs nepareizi izvēlēsieties kādu no ierīcēm, tas radīs tikai un vienīgi lieku enerģijas patēriņu. Visvairāk tas attiecas tieši uz veļas mašīnām, ledusskapjiem, kā arī trauku mazgājamajām mašīnām. Piemēram, ja Jūs šobrīd dzīvojat viens, tad nav nepieciešamības pēc ledusskapja, kurā var ievietot pārtiku, kas pietiktu vairāku cilvēku ģimenei. Tas pats attiecas arī uz veļas mašīnu un trauku mazgājamo mašīnu. Nepareizi izvēlēts ierīču izmērs neefektīvi patērēs gan elektroenerģiju, gan dabas resursus.

Televizora izvēle gan atšķiras no iepriekš minēto ierīču izvēles. Televizora lielumu var izvēlēties pēc savām vēlmēm un iespējām.

Dabas resursu patēriņš

Tā kā mūsdienās ļoti aktuāls ir jautājums par apkārtējās vides aizsardzību, ir jāpievērš arvien lielāka uzmanība tam, lai mājās esošās ierīces patērētu pēc iespējas mazāk. Atšķirībā no ierīces veida, tās patērē gan elektrību, gan ūdeni, gan gāzi. Visas šīs lietas veido kopējos ikmēneša komunālos maksājumus. Tāpēc, lai ietaupītu pēc iespējas vairāk naudas, jāizvēlas tādas ierīces, kurām ir mazāks dabas resursu patēriņš. Ražotājs katrai ierīcei ir noteicis patēriņu, un to var uzzināt uz preces iepakojuma vai arī jautājot pārdevējam.

Veiktspēja

Arī ierīces veiktspēju ieteicams pielāgot katra cilvēka individuālajām vajadzībām. Ierīces veiktspēja nosaka to, cik kvalitatīvi tā spēs paveikt nepieciešamos uzdevumus. Vislielākā uzmanība ierīces veiktspējai jāpievērš izvēloties putekļu sūcēju. Jo lielāka tā būs, jo labāk tiks iztīrīta māja.

Energomarķējums

Lai varētu izvēlēties savām vajadzībām pašu piemērotāko mājas ierīci, nepieciešams pievērst uzmanību tās energomarķējumam. Mūsdienās visām jaunākajām ierīcēm tādam jābūt. Šis marķējums norāda konkrētās ierīces energoefektivitāti, veiktspēju un arī citus nozīmīgus aspektus.

Iespējams, ka lielākajai daļai cilvēku, iegādājoties jaunas elektropreces galvenais nosacījums ir to cena. Energoefektīvas ierīces lielākoties maksā vairāk, taču ilgtermiņā tās noteikti atmaksājas, jo šādas ierīces patērē mazāk resursus.

Iespējams, ka arī Jums šobrīd mājās ir ierīces, kuras kalpo vēl labi, tomēr patērē daudz resursu, līdz ar to Jums nesanāk ieekonomēt. Pārskatiet visas savas elektroierīces un nepieciešamības gadījumā iegādājieties jaunas.