2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Kā pareizi strādāt pie datora, nenodarot skādi mugurai un redzei?

Kā pareizi strādāt pie datora, nenodarot skādi mugurai un redzei?

Laikā, kad lielāko darba dienas daļu cilvēki pavada pie datora, arvien vairāk rūpju sagādā dažādas veselības problēmas, kas saistītas ar muguras un galvassāpēm. Tam par iemeslu var kalpot pārāk ilgstoša strādāšana bez pārtraukuma, nepareizi iekārtota darba zona un neatbilstošs datortehnikas izvietojums.

Ilgstoši strādājot pie datora, tiek sasprindzināta arī redze, tāpēc pareiza mēbeļu izvēle un kopējā darba zonas iekārtošana ir ļoti svarīga. Lai neradītu pārlieku lielu slodzi plecu zonai un mugurai, no svara ir atbilstoša darba krēsla izvēle, kas ar regulējamas un individuāli pielāgojamas atzveltnes palīdzību radītu nepieciešamo atbalstu mugurai.

Par to, kā iekārtot savu darba vietu tā, lai darba dienas noslēgumā izvairītos no muguras un galvas sāpēm, pastāstīsim raksta turpinājumā.

- Lai atpūtinātu redzi un atslābinātu muskulatūru, nebūtu ieteicams strādāt pie datora bez pārtraukumiem. Ik pēc četrdesmit minūtēm vajadzētu ieturēt nelielu pauzīti, padzert ūdeni vai veikt pāris plecu zonas vingrojumu. Nepārtraukta strādāšana pie datora un stress rada lielāku slodzi un sasprindzinājumu acīm un sprandas muskuļiem. Tiem atrodoties saspringuma stāvoklī, darba dienas noslēgumā cilvēks var izjust galvassāpes vai pat reiboni. Tāpēc ikdienā vienmēr būtu jāatceras ieturēt darba pauzes un izkustēties.

- Sasprindzinoties plecu daļas muskulatūrai no ilgstošas strādāšanas pie datora, cilvēks var izjust arī tirpšanu rokās vai atsevišķos pirkstos, tādēļ ļoti svarīgi ir pareizi izvietot datora tastatūru. Izvelkamās darba galda atvilktnes nenodrošinās optimālāko darba pozu, jo parasti izvietotas zemāk, tādēļ cilvēks automātiski nedaudz salieksies uz priekšu. Datora tastatūru būtu ieteicams novietot tieši uz galda virsmas. Turklāt tastatūras izvietojumu ieteicams saskaņot arī ar krēsla augstumu un roku balstiem.

- Nu jau ierasts, ka biroju datorkrēsli ir ērti pielāgojami individuālajām prasībām, to atzveltnes var regulēt dažādos lenķos un pielāgot krēsla augstumu atbilstoši savam augumam (plaša datorkrēslu izvēle pieejama https://220.lv/lv/mebeles-un-interjers/biroja-mebeles/biroja-kresli).  Biroja krēslu ieteicams noregulēt tā, lai rokas būtu ērti novietot uz galda virsmas, veidojot 90 grādu leņķi. Turklāt uz krēsla roku balstiem jānovieto delmi visā to garumā, nevis atbalstoties uz tiem tikai ar elkoņiem. Pielāgojot krēsla atzveltni, jāraugās, lai tā sniegtu atbalstu mugurai visā tās garumā un starp ķermeni un atzveltni neveidotos atstatumi. Lai atbalsts mugurai būtu lielāks, sēdēšanai jāizmanto visa sēdvirsma, nekādā gadījumā nevajadzētu sēdēt uz maliņas vai sāniski.

- Visbiežākās kļūdas tiek pieļautas, izvietojot monitoru nepareizā augstumā vai leņķī. Ja monitori izvietoti pārlieku augstu vai zemu, darbiniekiem būs ilgstoši jāatrodas nedabiskā pozā, kas radīs papildus slodzi kakla zonai. Monitoram jābūt izvietotam tieši pretī tā, lai monitora augšējā mala būtu vienā līmenī ar darbinieka pieri. Jāatceras arī par to, ka monitora ekrānam nekādā gadījumā nevajadzētu atspīdēt gaismu, tādēļ jārūpējas, lai galda lampa būtu novietota monitora malā vai kristu monitoram no augšas. Ja nepieciešams iegādāties jaunu monitoru, to var izdarīt šeit.

- Jāatceras arī par pareizu kāju novietojumu, kas krietni atslogos muguras apakšējās daļas muskulatūru. Noregulējot biroja krēslu nepieciešamajā augstumā, jāraugās, lai kājas sniegtos līdz zemei tā, lai pēdas visā to garumā skartu grīdu. Ja kājām nepieciešams papildus atbalsts, var iegādāties arī īpašu kāju palikni, kura slīpums palīdzēs labāk ieturēt pareizu kāju pozīciju pareizā leņķī. Jāraugās arī, lai, sēžot uz datorkrēsla, netiktu nospiesti kāju asinsvadi, tādēļ paceles zonai būtu ieteicams atrasties nevis precīzi uz sēdekļa malas, bet mazliet tālāk uz galda pusi.

- Lai ilgstošāk izdotos saglabāt pareizu pozu, sēžot pie datora, biroja krēslu ieteicams pievirzīt pēc iespējas tuvāk darba galdam. Ārējie cietie diski (iegādāties var šajā linkā) jānovieto nevis uz zemes, bet tā, lai tos sasniegt būtu daudz vieglāk, neradot problēmas mugurai. Šim nolūkam noderēs dažādi paaugstinājumi vai īpaši plaukti, kas ierīkoti zem datorgalda.

- Lai darba dienas beigās Jūs neizjustu diskomfortu, sāpes vai pastiprinātu nogurumu, ieteicams vismaz divas reizes darba dienas laikā veikt kādu plecu daļas un roku vingrojumus. Ja darba vietā nav atsevišķas telpas, kurā nedaudz pavingrot, lai uzlabotu asinsriti un nedaudz atslābinātu muskulatūru, noderēs arī vienkārša kāpšana pa kāpnēm, kafijas pauze vai īsa pastaiga svaigā gaisā.