2024.gada 27. aprīlis

Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

Ar jautājumiem apvītā Administratīvi teritoriālā reforma

Ar jautājumiem apvītā Administratīvi teritoriālā reforma

Šobrīd par īpaši diskutējamu jautājumu ir kļuvusi Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas virzītais projekts “Administratīvi teritoriālā reforma”. Kā zināms, ir plānots apvienot Aknīstes novadu, Jēkabpils novadu, Jēkabpils pilsētu, Krustpils novadu, Salas novadu, Viesītes novadu un izveidot apvienoto Jēkabpils novadu. Ministrija uzsver, ka lielākām pilsētām ar tām pieguļošajām lauku teritorijām jādarbojas vienotā administratīvā, ekonomiskā un saimnieciskā vienībā. Tādēļ plānots veidot vienotu tīklu izglītības iestādēm,  veselības un sociālās aprūpes pakalpojumiem, ceļa infrastruktūras un sabiedriskā transporta  nodrošinājumam, kā arī dažādiem citiem valsts un pašvaldības sniegtajiem pakalpojumiem. Pēc reformas būtiski samazināsies arī tautas pārstāvju skaits.

Vēršos pie Jums, Jēkabpils iedzīvotāji, lai varat izteikt savu viedokli par reformu!  VARAM ierēdņu aparāts ir jaudīgs dažnedažādu projektu, reformu un dokumentu izstrādē, taču vai ir ņemtas vērā parasto iedzīvotāju intereses? Lielai daļai iedzīvotāju, kuru skars šīs reformas sekas, noteikti radīsies un jau tagad rodas daudz jautājumu – kāpēc tad ir šī akūtā nepieciešamība reformai, apvienot lauku novadus ar lielām pilsētām? Kā tiks nodrošināta pamatpakalpojumu pieejamība? Kas notiks ar mazajām skolām un izglītību kopumā? Vai mainīsies nelielo kultūras centru un bibliotēku sasniedzamība? Kā tiks veidoti jauni pašvaldības centri? Vai tiks salaboti ceļi? un protams, cik šī reforma “izmaksās” nodokļu maksātājiem?

Mēs visi zinām piemērus pasaules vēsturē, kad varas centralizācija ir devusi dažādus rezultātus, piemēram, centralizāciju Anglijā savulaik aizsāka Vilhelms I Iekarotājs, kurš kļūstot par karali, sāka apvienot Anglijas zemes un ar laiku,  Anglija kļuva par spēcīgu valsti, kurā strauji attīstījās pilsētas un apgabali.

Labs piemērs ir arī mūsdienu Francija, ar pusprezidentālo valsts iekārtu, kas   paredz varas sadalīšanu. Francijā pastāv daudzlīmeņu vadība (katrā nelielā apgabalā savs mērs).

Secinājumus par VARAM piedāvāto reformu izdariet paši un dalieties ar pārdomām komentāros! Vēsture mums rāda daudzus neviennozīmīgu piemēru varas centralizācijā gan veiksmīgus, gan ne pārāk. Vienmēr ir jāatceras, ka jebkura veida ideja ir atkarīga no tās izpildīšanas kvalitātes, tātad vairumā no cilvēciskā faktora – no mūsu ierēdņu profesionalitātes un atbildības sajūtas.

Komentāri (0-1/1)

  • Jēkabpiliete
    22.11.2019 16:08
    Un kāds ir Jūsu viedoklis par VARAM piedāvāto reformu? Savu redzējumu, nostāju rakstā neesat skaidri paudis, bet taujājat iedzīvotāju viedokli. Uzrakstiet savu nostāju, ko Jūs atbalstat? VARAM piedāvāto variantu, Jēkabpili kā lielo pilsētu un novadus kā Sēlijas novadu ar Ilūksti centrā, bet Krustpils novads varētu pievienoties Līvānu novadam? Vai vēl kādu pavisam citu variantu. Kāds ir Jūsu redzējums, cienījamo deputāt?Mans redzējums, ka Jēkabpils paliek kā lielā pilsēta!

Atstājiet komentāru