2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Kā izvēlēties dūmu detektoru?

Kā izvēlēties dūmu detektoru?

No 2020.gada 1.janvāra visos mājokļos ir jābūt uzstādītiem autonomajiem ugunsgrēka detektoriem jeb dūmu detektoriem. Autonomo ugunsgrēka detektoru pielietošana ir veids, kā pasargāt cilvēka dzīvību no ugunsgrēka briesmām, līdz ar to riska situācijā tam ir izšķiroša nozīme. Tā kā lielai iedzīvotāju daļai par šīm ierīcēm nav nekādas izpratnes, dalāmies ar informāciju, kā izvēlēties dūmu detektoru.

Pievērsiet uzmanību tā korpusam

Iegādājoties dūmu detektoru, pirmais, kam jāpievērš uzmanība, ir tā korpuss. Uz tā jābūt izvietotam CE marķējumam un informācijai, kas norāda tā atbilstību Eiropas standartam EN 14604.
Iegādājoties ierīci, kam nav šāda marķējuma un informācijas, Jūs nevarat būt droši, ka ekstremālos apstākļos tā pasargās Jūsu dzīvību– tā strādās, taču neveiks visus tai paredzētos, svarīgos uzdevumus.

Iegādājieties to pārbaudītos un specializētos veikalos

Tā kā jau drīzumā dūmu detektoriem ir jābūt uzstādītiem ikvienā mājoklī, šobrīd tos tirgo itin visur, pat pārtikas veikalos. Atbilstoši, uzticami un sertificēti dūmu detektori pieejami elektropreču un saimniecības preču veikalos, kā arī specializētajos ugunsdrošības aprīkojuma veikalos.

Iegādāties dūmu detektoru Jums var piedāvāt arī individuālas personas, kas tos tirgo, tādējādi cenšoties attīstīt biznesu, tādēļ esiet uzmanīgi un pret savu dzīvību izturieties atbildīgi!

Pārbaudiet tā darbības principu

Svarīgi, lai dūmu detektors reaģētu jebkādos apstākļos, tādēļ pārbaudiet pēc kāda principa tas darbojas! Kvalitatīviem, līdz ar to arī dārgākiem detektoriem ir iebūvēts mehānisms, kas paredz tā pievienošanu elektrotīklam, taču tajā pat laikā tam var ievietot rezerves baterijas, kas nodrošina ierīces darbību gadījumā, ja nav pieejama elektrība.

Protams, varat iegādāties arī detektorus, kas darbojas tikai un vienīgi uz baterijām, taču pārliecinieties, ka tās nav maināmās baterijas, jo tās nespēj nodrošināt nepārtrauktu darbību.

Rūpīgi izdomājiet, kur to novietosiet

Noteikts, ka līdz ar jauno kārtību dzīvoklī būs jāuzstāda vismaz viens dūmu detektors, bet privātmājā tas jāuzstāda katrā ēkas stāvā. Dūmu detektoru nav nepieciešams izvietot katrā mājokļa telpā. Tāpat noteikts, ka ierīci nevajadzētu uzstādīt virtuvē vai vannas istabā, kur tā var nostrādāt regulāri un maldinoši.

Primāri tam jābūt uzstādītam telpās, kurās cilvēki uzturas visbiežāk, piemēram, viesistabā. Pēc tam var tos uzstādīt arī gaitenī, garderobē, utt. Mūsdienās pieejami neitrāla izskata dūmu detektori, ko var iegādāties šeit, tādēļ varat  neuztraukties, ka tie nepiestāvēs Jūsu mājokļa dizainam.

Izvēlieties ierīci ar piemērotāko brīdinājuma signālu

Šobrīd pieejamie detektori uzlaboti pat līdz tādam līmenim un funkciju klāstam, ka tie var ģenerēt dažādus signālus, melodijas, pat īpašus balss paziņojumus. Šajā gadījumā svarīgi, lai Jūsu izvēlētā ierīce būtu aprīkota ar tādu signālu, kas pievērstu uzmanību. Atcerieties, ka detektora svarīgākā funkcija ir brīdināšana, tādēļ aizmirstiet par patīkamām melodijām – tas nav svarīgākais!