2024.gada 19. marts

Jāzeps

Nepieciešams interjera dizainers? Ko der zināt pirms tiek uzsākts darbs pie interjera projekta

Nepieciešams interjera dizainers? Ko der zināt pirms tiek uzsākts darbs pie interjera projekta

Kad pašu spēkiem neizdodas atrast pareizos risinājumus un telpas kopskats rada satraukumu, tad palīgā tiek meklēts interjera dizainers. Ja šī ir pirmā pieredze sadarbībā ar dizaineru, rodas daudz jautājumu un viens no pirmajiem un visbiežāk uzdotajiem jautājumiem ir - ar ko man sākt? Lai nedaudz atvieglotu šo uzdevumu, interjera dizainere Andra Eriņa no ''Telpu Dizains'' atklāj plašāk, kā notiek darba process sākumā un kā sagatavoties, pirms uzrunāt poteciālo speciālistu.

Process sākas ar mājasdarbu jeb aprakstu. Ir jāatvēl laiks, lai apkopotu savas vai ģimenes vajadzības un vēlmes. Ļoti svarīga loma ir ieradumiem, jo tos ir visgrūtāk mainīt. Lai interjera dizainers spētu saprast situāciju un vēlmes, ir jātiek galā ar savām domām. Skaidri ir jāsaprot, ko gribās, kas patīk un kas nē. Par to visu ir jāizstāsta vai jāuzraksta speciālistam. Vislabāk, ja to visu uzraksta un klāt pievieno telpas plānu, izmērus un bildes. Var pievienot idejas no redzētā internetā. Tas palīdzēs labāk saprast un precīzāk komentēt tādus aktuālus jautājumus, kā darba uzsākšana, plānotais izpildes laiks un dizaina projekta izmaksas.

Viena no kļūdām, ko visbiežāk pieļauj, ka palīdzību meklē novēloti. Parasti, kad strādnieki sāk uzdot konkrētus jautājumus par elektroinstalāciju, kanalizāciju un apdares materiāliem. Tad iestājas panika un tiek meklēts interjera dizainers. Šeit ir jāatceras, ka labs speciālists visticamāk būs aizņemts. Vislabāk, ja dizainers tiek piesaistīts pirms remontdarbu uzsākšanas, lai ir laika rezerve saplānot visas nianses. Pretējā gadījumā rezultāts iznāks nevis tā, kā gribās, bet tā, kā sanāca un konkrētā situācija noteica.

Padomi uzsākot interjera dizaina projektu konkrētām dzīvojamām zonām:





Domājot par telpu risinājumu, ir jāizvērtē vai speciālistu būs nepieciešams piesaistīt visam mājoklim vai tikai atsevišķām telpām. Parasti interjera dizainers strādā elastīgi, uzklausot un izvērtējot katra klienta individuālo situāciju un kopīgi izrunājot pieņemamāko veidu, kā strādās pie konkrētā projekta.

Praksē ir dažādas situācijas un tās tiek ņemtas vērā. Piemēram, ja klients atrodas attālākā Latvijas pilsētā vai strādā ārzemēs, tad var vienoties, ka risinājums tiks izstrādāts attālināti. Šādos gadījumos ļoti labi noder risinājums attainots 3D vizualizācijā, jo klients redz plānoto, kā arī, ja vēlas, tālāk ideju var realizēt saviem spēkiem.

Jāpiemin, ka interjera dizainera palīdzība ne vienmēr ir nepieciešama, kad remonts mājās plānots no nulles. Ir situācijas, kad gribas ieviest nelielas pārmaiņas. Piemēram, nomainīt mēbeles pret jaunām, bet apdares materiālus saglabāt. Vai arī gadījumos, kad pārceļas uz jaunajiem projektiem, kur iekšējā apdare ir pabeigta un nepieciešams ir tikai mēbeļu risinājums un lampas. Tādā situācijā, risinājums tiek pakārtots esošajām lietām un tiek ņemts vērā, kas pēc klienta vēlmēm tiks saglabāts no esošā un kas tiks mainīts.

Līdz ar to, katram domājot par savu mājokļa situāciju, ir jāņem vērā šīs nianses un par to ir jāinformē interjera dizainers. Lai būtu vieglāk veikt mājsdarbu un sagatavot pirmo aprakstu speciālistam, zemāk apskatīsim aktuālās problēmas un biežāk aizmirstās lietas, plānojot un domājot par dizainu katrai telpai atsevišķi.

Virtuves interjera dizains



Viens no lielākajiem izaicinājumiem ir plānot mazas virtuves interjera dizainu. Ja telpa ir maza, tad rūpīgi ir jādomā par to, kāda tehnika būs šajā virtuvē. Kas ir būtisks ikdienas dzīvē un kas ir otršķirīgs, proti, bez kā var iztikt? Piemēram, situācija, ja virtuve ir maza un ļoti maza ir arī vannas istaba, kā tas mēdz būt Hruščova projekta mājās, tad visticamāk, ka veļas mašīna būs jāplāno virtuvē. Par to noteikti ir jāatceras, kad informē dizaineru. Mazā virtuvē jāizsver vai būs trauku mašīna? Iespējams, ka no tās nāksies attaikties par labu veļas mašīnai.

Savukārt plānojot lielas virtuves dizainu pastāv daudz variantu, var ļaut vaļu fantāzijai, tomēr, lai tas nepārsniegtu plānoto budžetu, ir jādod norādījumi par vēlmēm un vajadzībām. Vai interjera dizainerim plānot, piemēram, iebūvējamu kafijas aparātu, sildīšanas atvilktni, kurā var uzsildīt traukus un atkausēt maltīti? Kāds būs ledusskapis- iebūvējams vai brīvi stāvošs? Cik liels? Side-by-side vai klasiskā tipa? Ir svarīgi, ka ir vadlīnijas. Pretējā gadījumā var būt ļoti skaists risinājums, bet sākot realizēt, nākas secināt, ka plānotās izmaksas, lai realizētu ideju, ir krietni augstākas, kā bija domāts.  

Veidojot telpas aprakstu, ir svarīgi informēt vai virtuve ir kā atsevišķa telpa vai virtuve ir apvienota ar dzīvojamo zonu? Varbūt virtuve šobrīd ir atsevišķi, bet ir plānots apvienot nojaucot sienu? Šo ir svarīgi piebilst, jo telpas risinājums veidosies savādāk, ņemot vērā dzīvojamās zonas izskatu. Kad tiek runāts par virtuvi, kas ir apvienota ar viesistabu, ir jāatceras norādīt, vai no dizainera nepieciešama palīdzība abām telpām vai tikai virtuves zonai.

Viesistabas dizains




Plānojot viesistabas interjeru, ir jāņem vērā vai telpa ir atsevišķa, vai apvienota ar virtuvi. Ja tā ir apvienota, tad noteikti tā ir jāskatās kopskatā ar virtuvi. No tā būs atkarīgs gan telpas kopējais plānojums, gan krāsu un elementu saskanība. Viesistaba ir vieta, kur satikties. Tāpēc ir jāparedz, cik cilvēki dzīvos kopā un kādām aktivitātēm šī telpa būs paredzēta. Vai ir nepieciešams ieplānot darba stūrīti vai ir jāatvēl vieta kādam mūzikas instrumentam?

Ieradumiem ir liels spēks, kā arī musu ikdienas gaitām, kuras nosaka, kāds būs mūsu mājoklis. Ja ir maza viesistaba, tad īpaši svarīgi ir pārdomāt, kas atradīsies viesistabā, ko es vai man ģimene tur darīs? Ļoti bieži tiek aizmirsta informācija par mūzikas instrumentiem. Pie šī jautājuma parasti nonāk tad, kad pirmie viesistabas dizaina risinājumi ir saņemti.
Savukārt, iekārtojot lielu viesistabu, izaicinājums ir radīt mājīguma sajūtu, lai telpā atrasties ir komfortabli. Šeit liela loma būs plānošanai un pareizai mēbeļu izvēlei. Kā arī apdares materiālu izvēlei un zonētam apgaismojumam. Jo lielāka telpa, jo svarīgāks ir telpas zonējums, ko lieliski var risināt ar apgaismojumu.

Guļamistabas dizains




Praksē visbiežāk guļamistabas dizainu klienti uzņemas realizēt paši saviem spēkiem. Dizainera palīdzība galvenokārt tiek meklēta, lai palīdzētu saskaņot krāsas un dizaina elementus. Vai gadījumos, ja telpā plānots, kas sareģītāks, kā tikai gultas un naktsskapīšu izvietojums. Piemēram, ja guļamistabā plāno izvietot darba zonu vai zonu gaidāmajam bērniņam. Pēdējos gados aktuāla ir kļuvusi tēma par transformējamām mēbelēm, līdz ar to dizaina plānošanā tiek iekļauti arī gudri risinājumi, kā nolaižamās un paceļamās gultas. Mazās guļamistabās šāds risinājums sniedz iespēju pa dienu salikt gultu un iegūt papildus brīvu telpu.

Līdz ar to uzrunājot speciālistu par guļamistabas dizainu, būs svarīgi aprakstā minēt, kādas ir vēlmes un plāni attiecībā uz guļamistabu. Ja aktuālas būs vairākas telpas, kuras dizainerim ir jāiekārto, tad svarīgi aprakstīt un kopīgi izrunāt, kas, kurā telpā būs.

Vannas istabas dizains




Vannas istaba primāri pilda praktisku funkciju un pēc tam estētisku. Domājot par vannas istabas interjera dizainu ir svarīgi ņemt vērā, cik cilvēku izmantos vannas istabu. Tāpēc sākumā rūpīgi ir jāizdomā, kas šajā telpā būs. Ja vannas istaba ir maza, aktuāla būs informācija, kas tajā plānojas. Vai vannas istabā būs veļas mašīna? Varbūt ir jāatrod vieta arī veļas žāvētājam? Papildinot informāciju par aktuālajām lietām, kuras ir jāieplāno, svarīgi ir norādīt, cik daudz no telpas ir iepsējams mainīt. Vai taisot remontu, ir plānots, piemēram, apvienot tualeti ar vannas istabu? Vai komunikāciju izvietojumu drīkst mainīt vai ir jāvadās pēs esošā plānojuma? Noteikti ir jāpiemin, ja ir kādi tehniski ierobežojumi telpā.

Vislabākais veids, kā uzskatāmi sagatavot mājasdarbu visām telpām, ir uzrakstīt aprakstu un klāt tam pievienot bildes un izmērus. Ja telpa eksistē tikai uz papīra un nav vēl uzcelta, tad noderēs telpas plāns. Kā arī neuzceltai telpai svarīgi norādīt vai sienas un durvju izvietojumus drīkst mainīt, ja tas ir nepieciešams vai visam ir jāpaliek bez izmaiņām, kā norādīts arhitekta plānā.