2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Kas ir bonus malus klase un kā tā veidojās?

Kas ir bonus malus klase un kā tā veidojās?

Tikko iegūta autovadītāja apliecība uzreiz rada vēlmi iegādāties arī savu pirmo automašīnu. Tomēr ir vairākas lietas, kas ir jāzina jaunajiem šoferiem, piemēram, neskaitot izmaksas par pašu automašīnu un tās remontu, kā arī par degvielas izmaksām, ir obligāti jāiegādājas OCTA apdrošināšana. Iespējams, ka pieredzējušiem šoferiem jau ir skaidrs, kas sastāda OCTA polises kopējo cenu, taču tiem, kuri autovadītāja apliecību ir ieguvuši pavisam nesen, varētu nebūt šādu zināšanu. 

Kā jau zināms, tad OCTA apdrošināšana ir obligāti jāiegādājās visiem transportlīdzekļiem. Tās cenu ietekmē vairāki faktori. Pats svarīgākais  ir bonus malus klase. Iespējams, ka līdz šim Tev nebija saprotams, kas slēpjas aiz šī vārdu savienojuma, tāpēc raksta turpinājumā Tu uzzināsi, kas tad ir bonus malus klase un kā tā veidojās?

Iesākumā kāds interesants fakts – termins bonus malus ir cēlies no latīņu valodas. „Bonus” nozīmē labs, taču „malus” – slikts.

Kas ir bonus malus klase?

Bonus malus sistēma darbojas kopš 2006. gada. Tā tika ieviesta, lai būtu daudz vieglāk iedalīt šoferus pēc augstākas vai zemākas riska pakāpes. Lai zinātu, kāda riska pakāpe ir jāpiešķir konkrētam šoferim, tiek ņemts vērā izraisīto ceļu satiksmes negadījumu daudzums un apdrošināšanas dienu skaits noteiktā laika posmā. Lai apdrošinātājiem būtu vieglāk orientēties, visi šīs sistēmas autovadītāji ir uzskaitīti vienā datu bāzē. 

Bonus malus sistēmā pavisam kopā ir 17 dažādas klases. Tev noteikti vajadzētu zināt, ka konkrētu klasi piešķir nevis pašam transportlīdzeklim, bet gan fiziskai vai juridiskai personai. Šī persona var būt gan transportlīdzekļa īpašnieks, gan arī transportlīdzekļa turētājs.

Bonus malus klases:

- 1. – 5. bonus malus sistēmas klase ir paaugstināta riska klase. Šajā klasē atrodas tie autovadītāji, kuri diezgan bieži izraisa kādu avāriju.

- 6. klase tiek dēvēta par bonus malus sistēmas pamatklasi. Šajai klasei netiek piešķirta konkrēta riska kategorija, jo tā tiek piešķirta personai, kura tikko savā īpašumā ir iegādājusies transportlīdzekli un pirmo reizi iegūst arī OCTA apdrošināšanas polisi. 
- 7. – 17. bonus malus klase ir pazemināta riska klase. Tā tiek piešķirta autovadītājiem, kuri regulāri pērk OCTA polisi un savā auto vadīšanas pieredzē nav izraisījuši nekādu avāriju.

Kā veidojās bonus malus klase? 

Ja kādreiz Tu būsi vainīgs kādā no ceļu satiksmes negadījumiem, tad Tava bonus malus klase tiks pazemināta par 30%. Ja būsi izraisījis divas avārijas, tad šī klase samazināsies par 50%. Savukārt, ja izraisīsi trīs avārijas, tad tā tiks samazināta jau par 80%. Tev tiks piemērota 1. bonus malus klase, ja būsi vainojams četros vai pat vairākos ceļu satiksmes negadījumos. 

Nav tā, ka Tu vairs nevarēsi iegūt augstāku bonus malus klasi, ja būsi vainojams vairākos ceļu satiksmes negadījumos. Tu vari paaugstināt savu bonus malus klasi, tad, ja būsi uzmanīgs piedaloties ceļu satiksmē, kā arī turpmāk neizraisīsi nevienu avāriju. Savu bonus malus klasi vari paaugstināt arī tad, ja regulāri iegādāsies OCTA polisi, tas ir vismaz reizi 275 dienās kalendārajā gadā. Jo augstāka bonus malus klase Tev būs, jo izdevīgāk varēsi nopirkt OCTA apdrošināšanu.

Ja ir vēlme, tad Tu jebkurā diennakts laikā vari apskatīt savu bonus malus klasi, izmantojot vietni ltab.lv (Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju birojs). Tur pavisam vienkārši varēsi saņemt sev interesējošo informāciju par savu bonus malus klasi.