2024.gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

Ieteikumi vecākiem, kuri izvēlas likt mazuli šūpuļkrēsliņā

Ieteikumi vecākiem, kuri izvēlas likt mazuli šūpuļkrēsliņā

Šūpuļkrēsliņš ir tā lieta, ko vecākie iegādājas ar cerību, ka tas viņiem atvieglos zīdaiņa aprūpi un mājas dzīves organizēšanu. Kādā ģimenē šūpuļkrēsls pēc iegādes tā arī nostāv neizmantots, citiem tas beigu beigās izrādās ļoti būtisks atbalsts. Situācijas ir dažādas. Izmantot vai neizmantot šūpuļkrēslu, tā ir katru vecāku pašu izvēle, izvērtējot  savu ikdienu, bērna vajadzības un temperamentu. 

Lai gan saistībā ar šūpuļkrēsliņu lietošanu izskan dažādas bažas un riski, par ko mudina domāt bērnu veselības speciālisti un fizioterapeiti, tomēr saprātīga un atbildīga šūpuļkrēsliņa izmantošana nekādu ļaunumu nodarīt nevar, ja tiek ievēroti vairāki pamatnosacījumi.

Neatstājiet bērnu šūpuļkrēslā bez uzraudzības

Pirmais un svarīgākais nosacījums, ja izmantojat sava bērna aprūpē šūpuļkrēslu, nekad neatstāt mazuli tajā bez uzraudzības. Izmantojiet šūpuļkrēslu tikai tad, kad esat līdzās. Ja bērns uz mirkli jāatstāj viens telpā, tad daudz drošāka vieta viņam būs manēža vai viņa gultiņa. Atstājot bērnu šūpuļkrēsliņā bez uzraudzības, pastāv risks, ka nepamanāt bīstamas situācijās, kas gan ir retums, bet tās nav pilnībā izslēgtas, piemēram, šūpuļkrēsliņa apgāšanās, kāda cita priekšmeta uzkrišana bērnam virsū utt.

Vienmēr piefiksējiet bērnu ar drošības jostu

Vienmēr, kad bērns atrodas šūpuļkrēslā, viņam ir jābūt piesprādzētam ar drošības jostu. Tas nodrošinās, ka bērns atrodas pareizā pozīcijā un nevar izkrist no krēsliņa un savainot sevi. Iegādājoties šūpuļkrēslu, jāpievērš uzmanība, vai tam ir droša un ērta josta, ar ko piefiksēt mazuli. 

Ergonomiskus, ērtus un drošus šūpuļkrēslus varat iegādāties Chicco interneta veikalā: https://www.chicco.lv/preces/barosanas-kresli-supulkresli/supulkresli.html.

Nelieciet mazuli šūpuļkrēslā uz ilgu laiku

Vecākiem jāsaprot, ka šūpuļkrēsls ir palīgs un atbalsts, nevis pastāvīgs risinājums bērna aprūpē. Bērnam šūpuļkrēslā nevajadzētu atrasties pārāk bieži un arī ne pārāk ilgu laiku, jo tas var veicināt saspringumu, paaugstinātu muskuļu tonusu, kavēt bērna dabisko attīstību, kas pirmajā dzīves gadā ir nepieciešama – velšanās, tveršana, rāpošana utt. Ja vien ir tāda iespēja, labāk bērnu novietot drošā zonā uz grīdas, kur viņš var attīstīties un iepazīt pasauli.

Šūpuļkrēslu nevajadzētu izmantot miegam

Šūpuļkrēsls var kalpot kā palīgs mazuļa nomierināšanā, bet tam nevajadzētu būt kā iemidzinātājam. Tā nav vieta, kur regulāri gulēt diendusu, tam ir paredzēta mazuļa gultiņa, kur viņš ir drošībā un anatomiski pareizā pozīcijā. Lai gan daudzi šūpuļkrēsliņi ir nolaižami pilnīgi guļus, tiem tomēr nav tik stabila un balstoša muguras daļa, lai mazulis tajā stundām varētu gulēt.

Jāievēro svara un vecuma norādes šūpuļkrēsla lietošanā

Katrs ražotājs ir norādījis, kādam svara un vecuma diapazonam šūpuļkrēsliņš ir paredzēts. Tas ir stingi jāievēro, lai neapdraudētu mazuli. Krēsliņā nedrīkst ievietot vecāku un smagāku bērnu, nekā tas ir atļauts, jo tas palielina risku, ka bērns var apgāzt krēsliņu un savainoties. 


Visi šie drošības un lietošanas nosacījumi ir domāti bērnu aizsardzībai, lai izvairītos no situācijām, kad bērns var būt apdraudēts. Pērkot šūpuļkrēsliņu, jāpārliecinās, ka tas ir drošs, izturīgs, tam ir maināms muguras daļas augstums, ka tam ir drošības jostas. Vecāku ērtībai labāk arī izvēlēties tādu modeli, kam ir viegli kopjams audums. Muzikālās funkcijas, šūpošanās, piekarināmas mantiņas – tās jau ir papildu ekstras, ko vecāki var izvēlēties pēc saviem ieskatiem.