2024.gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

Kā sasniegt savus mērķus?

Kā sasniegt savus mērķus?

Ceļā starp Jums un Jūsu nosprausto mērķi stāvat tikai un vienīgi Jūs pats! Lai mēs varētu apspriest, kā mērķus realizēt, vispirms tie ir jānosprauž. Un tas var nemaz nebūt tik viegli. Jo tuvāks Jūsu būtībai un vēlmēm būs nospraustais mērķis, jo vairāk tas Jūs iedvesmos, un ceļš, to sasniedzot, liksies ātrāks un vieglāks. Protams, ne visi mērķi ir iedvesmojoši, piemēram, darba vidē mainās nosacījumi un visiem darbiniekiem obligāti nepieciešams maģistra grāds, lai gan patiesībā noteicošās ir tieši praktiskās iemaņas. Šādā situācijā svarīgi vienmēr novērtēt ieguvumus, kas radīsies, ja šis mērķis tiks sasniegts.

Kad ieguvumi ir uzskaitīti, bet ar tiem liekas par maz, tad var paanalizēt, kas notiktu, ja šis mērķis netiktu sasniegts, piemēram, būtu nepieciešams meklēt jaunu darbu. Bezdarbs uz laiku varētu nozīmēt finansiālu diskomfortu dēļ materiālās atbildības ģimenes priekšā, un, šo izprotot un savelkot plusus un mīnusus, mērķis vairs tik nepatīkams nešķitīs.

    Lai sasniegtu savu mērķi, būtiski nepieķerties rezultātam, jo, iespējams, dzīve dos iespēju sasniegt daudz lielāku mērķi, tādu, kādu nespējāt paredzēt. Taču, ja pieķersieties rezultātam un pie pirmajām neparedzētajām izmaiņām sāksiet ieviest korekcijas, tad neizbaudīsiet ne procesu, ne rezultātu. Ir jāsaprot, ka mērķi mainās, un visu dzīvi dzīties pēc viena mērķa nav prāta darbs. Mērķa pamats ir vēlēšanās nevis vajadzība, tad neradīsies rūgtums, ja kāds mērķis tā arī paliks nesasniegts.

    Ja vēlaties sasniegt mērķi, kurš ir saistīts ar talantu vai tā attīstīšanu, tad nepieciešams visus savus spēkus, neatlaidību un liekā laika rezerves tam arī veltīt. Izcili rakstnieki, mākslinieki, sportisti, mūziķi trenējas stundām ilgi katru dienu. Taču šādu mērķu sasniegšanai nevajadzētu pieiet ar fanātismu, jo kas par daudz, tas par skādi, un ir ļoti viegli izdegt. Piemēram, sportisti bieži iedzīvojas dažādās nopietnās veselības problēmās un traumās. Jebkurš treniņš jāpaveic ar uzmanību un rūpēm par sevi. Medaļas sportā neliksies tik saldas, ja uz tām raudzīsies ar bintētu kāju.

    Atceries, ka lai sasniegtu mērķi, nav viena vienīgā pareizā ceļa. Cits uz kalna virsotni uzlido ar helikopteru dažu minūšu laikā, bet vēl kāds tur dodas mēnesi ilgā pārgājienā ar smaga ekipējuma nastu. Un tomēr varam uzskatīt, ka abi šie cilvēki savus mērķus ir sasnieguši - tikai dažādos veidos. Tāpēc vienmēr, nospraužot mērķi, izvēlieties vairākas stratēģijas, kā to sasniegt un, ja nevar ieiet pa durvīm, tad varbūt var iekāpt pa logu? Tas, ka tiek izveidotas vairākas stratēģijas, ļauj Jums būt radošākam un vieglāk reaģēt uz neparedzētiem apstākļiem un sarežģījumiem, savukārt, ja būtu tikai viena galvenā stratēģija, tad mērķa realizēšana uz brīdi apstātos, kamēr tiktu rasts risinājums. Tas savukārt lieki tērē laika resursus, kas varbūt nav tik būtiski vispārīgiem ilgtermiņa mērķiem, bet ir ļoti svarīgi mērķiem, kurus nepieciešams sasniegt ātri vai maziem mērķīšiem, kas ir kā ķēdes posms ceļā uz galveno mērķi.

    Bieži vien mūsu sapņi un mērķi ir saistīti tieši ar materiālu labumu gūšanu. Un pat, ja mērķis nav materiāla lieta, tad mērķu sasniegšanai, piemēram, izglītības vai autovadītāja apliecības iegūšanai, vienmēr būs nepieciešami finansiāli līdzekļi. Ja Jūsu finanšu līdzekļi šobrīd ir vienīgais traucēklis mērķa sasniegšanai, tad domājiet, kā iekrāt naudu, darot mazas viltībiņas ik dienu.