2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Kā uzsākt ģimenes budžeta plānošanu?

Kā uzsākt ģimenes budžeta plānošanu?

Laimīga ikdiena ir atkarīga no daudziem faktoriem - gan emocionālajiem, gan finansiālajiem. Arvien biežāk mēs sev uzdodam jautājumu - kā saglabāt mieru mūsdienās?

Finansiālā ziņā šo mieru ģimenei varētu sniegt kopējā budžeta plānošana, lai izvairītos no nepatīkamām situācijām, kad līdzekļi iztērēti vēl labu laiku pirms algas saņemšanas.
Veicot ģimenes budžeta plānošanu gada griezumā, varat izvirzīt paši sev arī kādus lielākus mērķus, piemēram, došanos ceļojumā vai lielāka pirkuma iegādi.

Bet kas tad ir jādara, ja vēlaties sākt plānot ģimenes budžetu?

Noteikti nevajadzētu budžeta plānošanu uzskatīt par savu tēriņu ierobežošanu un ģimenes locekļu kontroli, bet uz to skatīties kā par miera un skaidrības ieviešanu Jūsu ģimenes finansēs.

Ienākumi un izdevumi

Lai varētu plānot budžetu, Jums jāaprēķina ģimenes kopējie ienākumi, kā arī izdevumi. Ienākumus aprēķināt nebūs grūti, taču izdevumus aprēķināt būs sarežģītāk. Šeit palīgā varat ņemt dažādas viedtālruņa aplikācijas, kas piedāvā apkopot Jūsu tēriņus. Varat arī krāt čekus un mēneša beigās šos izdevumus saskaitīt.

Tēriņu nozīmīgums

Kad esat aprēķinājuši savus izdevumus, tad vajadzētu saprast, cik daudz kurš no Jūsu ģimenes tērē, un vai tas ir jēgpilni. Cik daudz naudas tērējat pārtikai, cik -impulsīviem pirkumiem, cik - rēķiniem un cik daudz katru mēnesi iztērējat neplānotos izdevumos.  

Ģimenes kopējais plāns

Kad esat sapratuši, cik kurš tērē un par ko, tad Jums visai ģimenei kopā jāvienojas par nākotnes vīziju. Noteikti iesaistiet arī bērnus! Ar bērniem varat vienoties par konkrētām izmaksām mēneša griezumā, cik varētu atļauties tērēt našķiem un citiem impulsīviem pirkumiem. Plānojot pārtikas izdevumus, varat katru nedēļu veidot konkrētu produktu sarakstu, kas nepieciešams, lai katru reizi nenāktos iziet no veikala ar neapdomīgi veiktiem pirkumiem.
Atvēliet budžetā arī finanses maziem priekiem par savām mazajām ikdienas uzvarām, piemēram, kādu ģimenes vakaru restorānā vai kino apmeklējumu!
Savos tēriņos noteikti paredziet arī neplānotus pirkumus, kuri nepieciešami situācijām, kad notiek kas neparedzēts, piemēram, saplīst sadzīves tehnika!

Rīcība

Pats grūtākais būs pirmo mēnesi pieturēties pie ģimenes budžeta plāna. Pierodot nākamajos mēnešos tas jau notiks automātiski.
Izmantojiet jaunās tehnoloģijas, kas palīdzēs Jums sastādīt pirkumu sarakstus un mēneša tēriņu pieejamās finanses. Ja Jūsu bērni jau ir vecumā, kad izmanto viedtālruni vai planšeti, tad parādiet šīs aplikācijas arī viņiem, bērniem patīk jaunās tehnoloģijas, viņi tās apgūst ātrāk nekā pieaugušie un tās bērniem dos papildus stimulu ievērot norunāto.

Lielie gada mērķi

Plānojot budžetu, varat ieplānot arī kādu ģimenes izbraucienu, ceļojumu vai kādu lielāku pirkumu, kas Jums nepieciešams. Varat plānot katru mēnesi atlikt konkrētu naudas summu šim gada pirkumam, vai arī izmantot kādu nebanku aizdevuma piedāvājumu, tikai gadījumā, ja aizņemsieties atbildīgi un spēsiet naudu atgriezt laicīgi.