2024.gada 24. aprīlis

Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

Kā rūpēties par sejas un ķermeņa ādu ziemā

Kā rūpēties par sejas un ķermeņa ādu ziemā

Ādas labsajūta ir viens no tiem faktoriem, kam ir ļoti liela ietekme uz cilvēka dzīves kvalitāti, darbaspējām, arī uz pašapziņu. Tāpēc ādas stāvoklim tiek pievērsta liela uzmanība, jo katrs taču vēlas izskatīties un justies labi. Diemžēl realitāte ir tāda, ka arvien vairāk cilvēku sastopas ar dažādām ādas saslimšanām un diskomfortu, ko veicina dažādi faktori – pārtika, vide, stress, alerģijas, arī ādas kopšanas paradumi.

Ziema ir tas gadalaiks, kad var rasties problēmas ar ādu un var saasināties jau esošās problēmas, aktivizēties hroniskās kaites. Lai mazinātu ādas diskomfortu un nevēlamos simptomus, būtiski ir ziemā ādu pareizi kopt. Lūk, daži ieteikumi attiecībā uz ādas kopšanu un aprūpi gada aukstajos mēnešos. 

Ja simptomi ir izteikti un hroniski, jāapmeklē dermatologs

Izplatīti simptomi, ar kuriem nākas sastapties ziemā, ir ādas sausums, nieze, zvīņošanās, izsitumi, poru aizsprostošanās, apsārtums, jutība. Daudzos gadījumos šie simptomi ir sezonāli un nav pārāk agresīvi, tos iespējams mazināt un novērst, pareizi rūpējoties par ādu. Tomēr, ja ādas diskomforts ir izteikts, simptomi nemazinās arī ādu saudzīgi kopjot, vislabāk doties pie dermatologa.

Dermatologs novērtēs, vai simptomu iemesls ir tikai sezonāls un laika apstākļu, temperatūras svārstību radīts, vai varbūt tas jau saistāms ar kādām citām saslimšanām. Dermatologs vajadzības gadījumā nozīmēs papildu izmeklējumus un piemeklēs individuālu terapiju. Dermatologs arī cieši sadarbojas ar tādiem ārstiem kā alergologs un gastroenterologs, jo bieži vien saslimšanas šajās jomās iet roku rokā ar izpausmēm uz ādas.

Kopšanai jābūt saudzīgai un ādas tipam piemērotai

Ziemas sezonā ādu ietekmē straujas temperatūras svārstības, ilgstoša uzturēšanās telpās, kur ir centrālā apkure un līdz ar to arī sauss gaiss. Tāpat ziemā ādā palēninās dažādi procesi, kas arī neļauj ādai justies un izskatīties tik labi kā citos gadalaikos. Tāpēc tieši ziemā ir daudz rūpīgāk jāseko savas ādas kopšanai. Pamatā vajadzētu izvēlēties saudzīgus un aizsargājošus kopšanas līdzekļus. Agresīvie līdzekļi jau tā jutīgajai un sakairinātajai ādai var būt traumējoši.

Noteikti jāizvēlas ziemas kosmētika atbilstoši savam ādas tipam. Šajā jautājumā var konsultēties gan ar kosmetologu, gan dermatologu, kuri ieteiks piemērotākos līdzekļus, ieteiks, kādiem aspektiem jāpievērš uzmanība, pērkot kopjošos un kosmētikas līdzekļus ziemas sezonai.

Jāuzņem pilnvērtīgs uzturs un antioksidanti

Ādas labsajūta un izskats tikai daļēji ir atkarīga no tā, ko izmantojam tās kopšanai ārīgi. Tikpat liela nozīme ir tam, ka āda tiek kopta “no iekšpuses”. Ziemā īpaši ieteicams piedomāt pie sabalansēta un pilnvērtīga uztura, kurā būtu pēc iespējas vairāk antioksidantu. Uzturā vairāk jāiekļauj dārzeņi, augļi, ogas. Vislabāk, ja šie krājumi ir vasarā un rudenī pašu sagādāti un saglabāti pagrabā vai saldētavā.

Antioksidantus var uzņemt ar šādiem produktiem: svaigiem un kaltētiem zaļumiem, ogām, riekstiem, auksti spiestām eļļām. Īpaši ieteicami dažādi dārzeņi – sīpoli, spināti, kāposti, brokoļi, burkāni, bietes, paprika, tomāti un vēl daudzi citi produkti.

Sejas ādai nepieciešams barojošs krēms

Tā kā ziemā āda kļūst daudz sausāka, jāizvēlas barojošs krēms, kas nomierina ādu, palīdz tai atjaunot komfortu un elastību. Ja ādai ir tendence kļūt apsārtušai, tad labāk, dodoties ārā, uz sejas uzklāt speciālu barojošo krēmu, kas paredzēts aizsardzībai pret vēju un aukstumu. Šāda veida krēmus parasti arī jāizvēlas bērnu sejas ādas aizsardzībai ziemā.

Ziemā jāmitrina un jābaro arī ķermeņa āda

Nedrīkst aizmirst arī par ķermeņa ādu, jo tā ziemā ir klāta ar vairākām apģērba kārtām, pakļauta aukstuma un arī apkures ietekmei. Arī ķermeņa āda ziemā kļūst daudz sausāka un kaprīzāka. Tāpēc jāizvēlas ķermeņa kopjošie līdzekļi, kas ir gan mitrinoši, gan barojoši. Tie spēs atjaunot ādas komfortu un uzlabot tās izskatu. Ja āda ir izteikti sausa un niezoša, tad labāk izvēlēties speciālus ādas kopšanas līdzekļus, kas efektīvi atjauno ādas aizsargbarjeru, mazinot niezi, sausumu un citas sūdzības. Šādus līdzekļus varēsiet atrast aptieku produkcijas klāstā.

Arī ziemā ir aktuāla aizsardzība no UV stariem

Runājot par ādas kopšanu ziemā, nevar nepieminēt faktu, ka arī šajā gadalaikā ir aktuāla ādas aizsardzība no UV stariem. Saule spīd arī ziemā. Ja pavadāt laiku kalnos un nodarbojaties ar ziema sporta veidiem, tad sejas aizsadzībai jāizmantot saules aizsargkrēms. Jāatceras arī par lūpu aizsardzību no aukstuma un vēja, tās ātri kļūst sausas un saplaisā.