2024.gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

Automašīnas iegādes finansēšanas nosacījumi

Automašīnas iegādes finansēšanas nosacījumi

Automašīnas iegāde – daudziem tas ir sengaidīts un priecīgs notikums. Nopirkt automašīnu mūsdienās iespējams ar dažādām metodēm:

- uzreiz par skaidru naudu,

- ar auto kredīta palīdzību,

- ar auto līzinga palīdzību.

 

Ja gribat, lai izvēlētais auto uzreiz piederētu jums, bet jums pagaidām nav līdzekļu tā iegādei, auto kredīts jums būs labākais variants, kaut arī pati automašīna visu kredīta atmaksas periodu būs kreditora ķīla. Kredīta nodrošinājums var būt ne tikai auto, kuru jūs esat iegādājies ar aizdevuma palīdzību, bet arī tas, kas bija jūsu īpašumā pirms pirkuma noformēšanas. Ķīla var būt arī jebkurš nekustamā īpašuma objekts.

Atkarībā no tā, kādiem mērķiem jums ir vajadzīga automašīna, kredīts var tikt noformēts ar dažādiem nosacījumiem. Bet galvenais tā izdevīguma kritērijs būs procentu likme un atmaksas termiņš: no tiem būs tieši atkarīga kredīta kopējā cena.

Gan auto līzings, gan auto kredīts piedāvā jums iespēju iegūt savu automašīnu jau dienā, kad esat vērsies pie kreditora, un iespēju to izmantot kā papildus ienākumu avotu. Turpmāk auto kredīts palīdzēs atmaksāt esošo kredītu un, iespējams, iegādāties pilnveidotāku automašīnu.

Galvenie auto kredīta nosacījumi?

Gan auto līzings, gan auto kredīts ļauj iegūt automašīnu uzreiz – pieteikuma iesniegšanas dienā. Turklāt abi finanšu produkti ļauj iegādāties kā jaunas, tā arī lietotas automašīnas. Ar auto kredīta palīdzību aizņēmējs iegūst iespēju jau šodien ekspluatēt transportlīdzekli, bet norēķināties par to pakāpeniski, vairāku gadu garumā. Darījuma noformēšanas (kredītlīguma parakstīšanas) dienā iegādātā automašīna juridiski kļūst par aizņēmēja īpašumu. Auto līzingā automašīna tiek reģistrēta uz aizņēmēja vārda tikai tad, kad parāds ir pilnībā atmaksāts, tomēr daži kreditori, piemēram, Nord Auto Līzings pieļauj izņēmumus un atļauj saviem līzinga klientiem kļūt par pilntiesīgiem auto īpašniekiem jau darījuma noformēšanas dienā.

Vēršoties pie kreditora pēc auto kredīta, banka vai cita finanšu organizācija izvirza obligātu prasību – pirmo iemaksu. Tādā veidā kreditors pārbauda nākamā aizņēmēja maksātspēju: ja klientam ir pietiekami ietaupījumi, lai veiktu pirmo iemaksu, tad viņa kredītspējas līmenis tiek automātiski apliecināts. No otras puses, auto kredīts ar pirmo iemaksu aizņēmējam nav pārāk izdevīgs, jo līdzekļu savākšanai viņam būs nepieciešams kāds laika periods.

Daži kreditori tomēr piedāvā saviem klientiem iespēju noformēt auto kredītu bez pirmās iemaksas, bet šajā gadījumā finansējuma cena būs daudz augstāka. Šāds kreditēšanas variants būs piemērots tiem, kas var apliecināt savu ienākumu līmeni (tam ir jābūt samērā augstam) un kam steidzami nepieciešama automašīna.

Auto kredīts bez oficiālas darbavietas

Kreditoru piedāvājumā var sastapt arī auto kredītu LR iedzīvotājiem bez oficiālas darbavietas, bet viņiem ir jāapliecina sava finansiālā stabilitāte. Pierādīt maksātspēju kreditoram šajā gadījumā iespējams divējādi: VSAA izraksts vai jūsu bankas konta izraksts. Bet ņemiet vērā, ka noformēt auto kredītu bez oficiālas darbavietas nav viegli.

Katrs kreditors gribēs kontrolēt jūsu maksātspēju arī auto kredīta atmaksas laikā, jo viņam vienmēr pastāvēs risks, ka jūs netiksiet galā ar saistībām ienākumu neregularitātes dēļ. Auto līzinga gadījumā nopirkt auto šādā veidā ir daudz vieglāk. Pietiek vien būt pensionāram vai gūt nelielus ienākumus no nekustamā īpašuma nomas. Ja jūs tomēr nevar apliecināt nevienu ienākumu avotu, tad, visticamāk, jums tiks atteikts gan auto līzings, gan auto kredīts.

Auto kredīts bez galvotāja un ķīlas

Jebkurš auto kredīts paredz ķīlu iegādājamās vai jau esošās automašīnas veidā. Tāpat pret auto ķīlu jūs varat saņemt nepieciešamo naudas summu bez galvotāja piesaistīšanas. Gadījumā ar auto līzingu darījuma noslēgšanai kreditors bieži pieprasa papildus nodrošinājumu, ja tam rodas šaubas par jūsu maksātspēju. Ja aizņēmējam ir pozitīva kredītvēsture, augsta maksātspēja un tas var veikt pirmo iemaksu, kreditors, lai izsniegtu auto kredītu, nepieprasīs galvotāju vai ķīlas īpašumu. Viņam pietiks ar jau esošajām garantijām.

Auto kredīts ar sliktu kredītvēsturi

Ja nākamajam klientam kredītvēsture nav pārāk ideāla, viņš var cerēt tikai uz kredītu lietota nedārga auto iegādei. Bet ar nosacījumu, ka negatīvie fakti vēsturē notikuši pirms vairākiem gadiem un pēdējā laikā aizņēmējs ir paspējis izlabot savus pagātnes grēkus, veiksmīgi apmaksājot pēdējos aizdevumus. Analizējot aizņēmēja finanšu dosjē, kreditors pievērsīs uzmanību arī iemesliem, kas nodevuši pie kredītvēstures pasliktināšanās: kavētiem maksājumiem vai neatmaksātiem kredītiem. Klienti ar negatīvu vēsturi reti saņem izdevīgus auto kredīta piedāvājumus, bet situāciju varēs izlabot ar papildus nodrošinājumu.