2024.gada 24. aprīlis

Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

Ilgtermiņa auto nomas cena

Ilgtermiņa auto nomas cena

Galvenā auto līzinga atšķirība no auto kredīta – tā ir procentu likme, precīzāk sakot, procentu likmes apmērs. Auto līzings šķiet daudz pieejamāks, īpaši, ja jūsu mērķis nav pilnībā izpirkt auto. Tādā veidā jūs maksājat tikai amortizācijas izdevumus, jo mašīna izmantošanas laikā ar katru dienu zaudē savu vērtību. Tieši šos zaudējumus līzinga saņēmējs kompensē līzinga devējam. Ja auto līzinga gaitā mašīnai ir jāpāriet jūsu pilnā īpašumā, tad ar šādiem nelieliem ikmēneša maksājumiem aizņēmējs plānveidīgi atmaksā auto vērtību. Šo maksājumu apmērs būs atkarīgs no auto gala vērtības, par kuru abas puses vienosies vēl pirms līzinga līguma parakstīšanas.
 
Paaugstinātās popularitātes dēļ dažu gadu laikā auto līzings ir “apaudzis” ar dažādiem variantiem, papildus funkcijām un nosacījumiem. Šādā klasifikācijā parastam auto mīļotājam tikt skaidrībā nebūs vienkārši, bet lai saprastu, tieši kāda auto līzinga programma jums būs visvairāk piemērota, jums ir jādefinē mērķi (jāatbild uz galvenajiem jautājumiem):
 
1. Vai esat gatavs veikt pirmo iemaksu no auto cenas?

2. Kāda automašīna jums ir nepieciešama (jauna vai lietota)?

3. Vai gribat izpirkt auto pilnībā vai arī auto jums ir nepieciešams tikai īslaicīgai lietošanai?

4. Kā jūs iedomājaties auto līzingu? Vai tam ir jāietver sevī papildus pakalpojumi?

Grūti iedomāties, bet auto līzinga procentu likmi ietekmē ne tikai atbildes uz augstāk minētajiem jautājumiem, bet arī paša aizņēmēja raksturojums (kredītvēsture, oficiāla darba vieta, darba algas apmērs, nodrošinājums, vai aizņēmējam ir nepieciešamā summa pirmās iemaksas izdarīšanai). Tāpat katrs kreditors grib piesaistīt sev pēc iespējas lielāka klientu skaita uzmanību, piedāvājot salīdzinoši izdevīgus nosacījumus. Pastāvot tik daudzām programmām un piedāvājumiem, nav vienkārši noteikt, tieši kura programma ir visizdevīgākā, jo nereti sastopamais bezprocentu auto līzings var pieprasīt jums
apmaksāt visus iespējamos apdrošināšanas veidus vai sadarbību ar konkrētu servisu. Bet tas finālā izmaksās jums tikpat, cik vidējā līzinga procentu likme.

Auto līzinga procentu likme, auto kreditēšanas tarifi un nosacījumi  Procentu likmes katrai programmai  
Kā novērtēt auto līzinga izdevīgumu?
 
Ja šaubāties par konkrēta līzinga piedāvājuma racionalitāti, izmantojiet online līzinga kalkulatoru, kas dažu sekunžu laikā aprēķinās jebkura auto cenu līzingā pēc tam, kad būsiet ievadījis galvenos parametrus (summa, atmaksas periods u.c.). Turklāt jums ir obligāti jānorāda, tieši kādu līzinga veidu jūs gribat izmantot. Auto līzinga klasifikators zina ļoti daudzus šīs finanšu operācijas veidus, bet, lai tos vienkāršotu, tie visi tiek iedalīti 4 galvenajās grupās:

1. Finanšu līzings – ilgtermiņa noma, kas paredz pilnu auto izpirkšanu līzinga līguma darbības perioda beigās.

2. Operatīvais līzings – ilgtermiņa auto noma ar automašīnas atgriešanu līzinga devējam.

3. Atgriezeniskais finanšu līzings – atgādina kredītu pret auto ķīlu, jo tā būtība ir sekojoša: klientam ir automašīna, bet viņam ir nepieciešama nauda, tāpēc kreditors izpērk no viņa šo automašīnu un šo pašu automašīnu uzreiz noformē līzingā. Tādā veidā klients turpina braukt ar savu automašīnu tāpat kā agrāk. Bet lai kļūtu par tās juridisko īpašnieku, viņam nāksies plānveidīgi atmaksāt līzingu, veicot nelielus ikmēneša maksājumus.

4. Pilna servisa auto līzings – tas var būt kā finanšu auto līzings, tā arī operatīvais. Šī darījuma galvenā īpatnība ir tā, ka reizē ar auto klients saņem pilnu papildus pakalpojumu paketi, sākot ar degvielas kartēm, beidzot ar riepu montāžu.

 Apmeklējot katra līzinga devēja interneta lapu, pacentieties katrā online kalkulatorā ievadīt vienādus parametrus un izvēlēties vienu un to pašu pakalpojumu klāstu. Tādā veidā jūs varēsiet maksimāli precīzi aprēķināt izvēlētā auto cenu jebkurā līzinga kompānijā. Bet pievērsiet uzmanību, ka šo procesu var vienkāršot un izmantot salīdzināšanas tīmekļa vietnes, kas palīdzēs savā resursā salīdzināt uzreiz vairākus piedāvājumus un automātiski novērtēt priekšrocības. Daudzi kreditori, kas piedāvā vairākus kredītproduktus, piedāvā iespēju uzreiz salīdzināt auto līzinga cenu ar auto kredītu vai patēriņa aizņēmumu. Protams, auto līzingam ir galvenā priekšrocība – zema procentu likme, bet, iespējams, konkrētajā situācijā jūs gribēsiet izvēlēties kādu no pieejamiem kredītiem, kuru, piemēram, varēsiet noformēt bez pirmās iemaksas. Šādu daudzprofila kreditoru vidū var izdalīt Latvijas Kredītu Centru. Šīs kompānijas darbība ir starpnieciska, tāpēc klientiem ir tiesības saņemt neierobežotu skaitu visdažādāko piedāvājumu no daudziem Latvijas kreditoriem.
 
Kas ietekmē līzinga procentu likmi un darījuma izdevīgumu?
 
Auto līzinga procentu likmes apmērs, pirmkārt, ir atkarīgs no šādiem faktoriem:

1. cik precīzi nākamais aizņēmējs atbilst kreditora prasībām (vai viņam ir nepieciešamais ienākumu līmenis, pozitīva kredītvēsture u.c.);

2. vai aizņēmējs varēs veikt pirmo iemaksu;

3. vai aizņēmējam ir vērtīga manta, kas varēs kļūt par nodrošinājumu;

4. cik pilnu apdrošināšanas polišu paketi klients varēs apmaksāt, noformējot darījumu;

5. kādā stāvoklī tiek iegādāta automašīna (jauna vai lietota), jo oficiālie auto dīleri bieži ļauj saviem pircējiem iegādāties atsevišķus auto modeļus uz nomaksu (bezprocentu kredīts vai līzings).