2024.gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

Kas jāzina par cirsmu pirkšanu un pārdošanu

Kas jāzina par cirsmu pirkšanu un pārdošanu

Sens sakāmvārds vēsta, ka sievu nevajag izvēlēties svētku laikā, bet zirgu – lietus laikā, jo visas sievietes svētkos ir uzposušās, bet visi zirgi lietū no slapjuma spīd. Šo teicienu varētu vēl papildināt un pielāgot īpaši mežu īpašniekiem ar padomu neticēt runām, kas sola zelta kalnus, bet reālai pieredzei un profesionālam vērtējumam, jo pasakainas cirsmu cenas solīt māk daudzi, bet realitātē var sanākt attapties pie sadauzītas siles.

Pirms desmit gadiem mediji ziņoja par diezgan šokējošu statistiku – tikai piecpadsmit procentu no mežu īpašniekiem slēguši rakstiskus līgumus par cirsmas pārdošanu. Un seši procenti no tiem, kuri līgumu nav slēguši, godīgi atzinuši, ka tikuši piekrāpti. Gribētos cerēt, ka šobrīd situācija ir uzlabojusies un mežu īpašnieki sāk saprast, cik svarīgi cirsmas pārdošanā tomēr visu darīt kā pienākas – tas ietekmē ne tikai cirsmu cenu, bet arī jūsu sirdsmieru un kopējo darījumu kultūru mežu tirdzniecības sfērā. 

Piemēram, uzņēmums “MRS Vidzeme” ( https://mrsvidzeme.lv/ ), kas jau vairāk kā divdesmit gadus nodarbojas ar mežu un cirsmu iepirkšanu, norāda, ka viņiem klientu uzticība ir galvenā vērtība, tāpēc viņi vienmēr parūpēsies, lai katrs klients saņem to, kas viņiem pienākas, jo tikai tādā veidā ir iespējams nodrošināt sava uzņēmuma labo slavu un ilgstošu pastāvēšanu cauri visām pārmaiņām un krīzēm. 

Bet kā tad atpazīt to, kurš piedāvā cirsmas pirkšanu, bet patiesībā nav uzticams? Pirmkārt, sāciet ar pārbaudi internetā – kādas ir atsauksmes par uzņēmumu, kas pērk cirsmu? Kāda ir cirsmu cena, ko viņš piedāvā? Obligāti noskaidrojiet, kādas cenas piedāvā citi uzņēmumi, jo tikai tad jūs varēsiet objektīvi novērtēt saņemtos piedāvājumus! 

Otrkārt, kādu cirsmas pārdošanas līgumu uzņēmums liek priekšā? Vai tajā neparādās kādi mistiski un nekonkrēti solījumi? Piemēram, ir dzirdēts, ka cilvēks pārdod cirsmu ar līgumu, kurā ierakstīts, ka samaksa būs “puse no peļņas”, bet, kad koki jau prom, cirsmas pircējs paziņo, ka nekādas peļņas nav bijis un čuššš... ne vairs koku, ne naudas! Tāpat arī jāskatās, vai līgumā ir atrunāts, cik ilgā laikā pēc cirsmas pirkšanas tiks uzsākti izciršanas darbi un kāda kārtība aiz sevis ir jāatstāj, kad darbs ir pabeigts. 

Treškārt, “MRS Vidzeme” un citi uzticami uzņēmumi naudu par cirsmas pirkšanu piedāvā uzreiz – esiet uzmanīgi, ja uzņēmums, kas pērk cirsmu, atrunājas, ka sākumā samaksās tikai pusi no summas vai arī visas summas pārskaitījums sekos kaut kad vēlāk – cirsmu cenas ir diezgan apjomīgas summiņas, nav vērts riskēt un cerēt uz to labāko, tāpēc uz šādiem solījumiem iekrist nevajadzētu!

Atstājiet komentāru