2024.gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

5 padomi, kā kļūt par uzmanīgāku autovadītāju

5 padomi, kā kļūt par uzmanīgāku autovadītāju

Uzmanīga braukšana sākas ar Tevi pašu. Lai arī uz ceļa dažkārt var valdīt pilnīgs haoss un gadās, ka steidzīgie autovadītāji, mēģinot pēc iespējas ātrāk nokļūt galamērķī, veic agresīvus manevrus, radot bīstamas situācijas, Tev ir jābūt tam cilvēkam, kurš neseko šādam piemēram. Uzmanīga braukšana ietver vairākus aspektus. Manapolise.lv piedāvā piecus vērtīgākos padomus, kas Tev palīdzēs kļūt par labāku autovadītāju.

  1. Plāno uz priekšu. Apzinies, kas Tevi varētu sagaidīt, pirms vēl dodies ceļā. Padari laika ziņu lasīšanu par ikdienas nodarbi, kas palīdzēs saprast, vai gaidāms lietus, sniegs, apledojums vai labs laiks. Tas ļaus sagatavoties braucienam pienācīgi. Īpaši uzmanies, veicot asus pagriezienus, kā arī, uzbraucot uz šosejas no sānu ceļa.

  2. Vienmēr vēro apkārtni. “Tā mašīna parādījās no zila gaisa!” Vai arī Tu esi kādreiz dzirdējis tā sakām kādu šoferi, kurš izraisījis avāriju? Protams, labi, ka viņam tajā brīdī bija derīga OCTA polise, kas palīdzēja izvairīties no lieliem izdevumiem. Šādi negadījumi mēs notikt bieži, tādēļ nekad nedrīkst aizmirst ielūkoties spoguļos un vērot apkārtni, lai saprastu, vari veikt iecerētos manevrus. Apkārtnes vērošanai un spoguļu pārbaudīšanai vajadzētu ieradumam, ko šoferi veic automātiski.

  3. Bremzē laicīgi. Ievēro drošu distanci starp savu un priekšā braucošo auto, lai nepieciešamības gadījumā Tu varētu laicīgi nobremzēt. Patiesībā, uzmanīgākie šoferi piebremzē jau laicīgi, it īpaši, ja jābrauc pa slidenu ceļu. Atceries, ka uz slidenas brauktuves bremzēšanas ceļš ir pat divas un trīs reizes garāks nekā uz sausas virsmas. Tādēļ arī nepieciešama šī drošās distances ievērošana, kas pasargā Tevi no ietriekšanās priekšā esošajā mašīnā.

  4. Esi pieklājīgs. Neļauj citu šoferu sliktajiem ieradumiem pielipt arī Tev. Dusmas un agresija, kas izpaužas arī braukšanas stilā, paaugstina drošības riskus, kas attiecas ne tikai uz pašu autovadītāju, bet arī citiem satiksmes dalībniekiem. Tu būsi pārsteigts par to, cik ātri cilvēki “uzvelkas” tikai tādēļ, ka kāds viņus nepieklājīgi apdzen, izbrauc priekšā uz ceļa vai kā citādi aizskar. Centies saglabāt vēsu prātu, kas pasargās Tevi, braucot ar mašīnu.

  5. Izvairies no uzmanības novēršanas. Lai Tu uz ceļa justos droši, nepietiek tikai ar to, ka Tu reaģē uz apkārt notiekošo. Svarīgi ir būt arī proaktīvam, proti, veltīt visu uzmanību tikai un vienīgi ceļam. Neiesaisties aktivitātēs, kas varētu likt novērst skatienu un uzmanību no brauktuves, piemēram, telefona lietošana, aktīva sarunāšanās ar pasažieriem, radio stacijas meklēšana, ēšana, kafijas dzeršana, grima uzlikšana un citas darbības. Kā zināms, mūsdienās telefona lietošana pie stūres ir aizliegta, un par to pat iespējams saņemt sodu. Taču, vai zināji, ka, piemēram, arī pārāk skaļas mūzikas klausīšanās var apgrūtināt mūsu spēju koncentrēties uz ceļu?

Uzmanīga braukšana nozīmē ne tikai citu satiksmes dalībnieku, bet arī sevis pasargāšana, esot uz ceļa. Tā ietver domāšanu uz priekšu un apzināšanos, ko vari sagaidīt, kā arī labas manieres, neatkarīgi no tā, kā rīkojas citi.

Prātīgi ir ņemt vērā, ka citi šoferi ne vienmēr pievērš pietiekami daudz uzmanības braukšanai kā Tu, tādēļ Tev jābūt gatavam uz dažādām situācijām. Pat tad, ja šķiet, ka šāda rīcība apzīmē pārlieku uztraukšanos par to, kas var notikt uz ceļa, atceries, ka uzmanības braukšanas laikā nekad nevar būt par daudz, turklāt tā var izglābt gan Tavu, gan citu dzīvību.