2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Kā izvēlēties jumta materiālu, kas kalpo ilgi un ir videi draudzīgs?

Kā izvēlēties jumta materiālu, kas kalpo ilgi un ir videi draudzīgs?

Mājas jumts ne tikai padara ēku pievilcīgāku, bet arī nodrošina tajā esošo cilvēku komfortu. Mūsdienās lētos un ātri uzstādāmos jumta materiālus sāk aizvietot ilgspējīgākas un videi draudzīgākas alternatīvas.

Tu vaicāsi, kādēļ nepieciešams ilgtspējīgs jumts? Vienkāršāk runājot, “zaļais jumts” ir tāds, kurš ne tikai ilgi kalpo un labi izskatās, bet arī ir videi draudzīgs. Izvēloties šādu jumtu, mēs domājam ne tikai par savu ērtību, bet arī piesārņojuma un atkritumu samazināšanu apkārtējā vidē.

Ilgtspējīgi jumta seguma risinājumi

  • Māla dakstiņi – šī materiāla jumta segums pasaulē ir pazīstams kā ļoti izturīgs un ilgi kalpojošs. Tā mūžs pārsniedz 100 gadus. Lai arī māla dakstiņi nav lēti, jāpiezīmē, ka šī izvēle ir ne tikai ekoloģiski draudzīgāka, bet arī mūsdienās arvien pieprasītāka, jo ieguldītā summa sevi atpelna daudzu gadu laikā.

  • Betona dakstiņi – dabai draudzīgs materiāls, “mazais brālis” māla dakstiņiem, tā ilgais mūžs ir veicinājis jumta seguma popularitāti pēdējo gadu laikā. Viens no vadošajiem jumta segumu ražotājiem pasaulē Monier saviem pircējiem piedāvā augstākās kvalitātes māla un betona dakstiņus, kas kalpos ilgi, nodrošinās komfortu mājas iekšienē, kā arī pasargās no ārējās vides ietekmes. Un, protams, arī labi izskatīsies.

  • Šķiedru cementa loksnes/plāksnes – tās ražo, sajaucot cementu, celulozi, PVC šķiedru un citas sastāvdaļas. Šis materiāls ir mehāniski stiprs un izturīgs.

  • Bitumena šindeļi – lai arī šī seguma kalpošanas laiks nav no ilgākajiem, kā arī tā aizsardzības efektivitāte dažādos laika apstākļos atšķiras, joprojām daudzi māju īpašnieki izvēlas šo materiālu, pateicoties tā zemajai cenai.

  • Koka skaidas jeb lubiņi – daudzi iecienījuši šādus jumtus, jo tie ir pievilcīgi un izskatās dārgi. Tāpat, protams, dabīgais materiāls nodrošina mājoklī veselīgu klimatu. Populāri ir apses un egles koka lubiņi.

  • Bezazbesta šīferis – populārs, jo no tāluma raugoties, izskatā atgādina dakstiņu, bet tā cena ir daudz zemāka. Šo segumu mūsdienās vairāk izvēlas palīgēkām, dzīvojamām ēkām izvēloties ilgmūžīgāku un estētiskāku materiālu. Mūsdienās pieejami dažādi dizaina risinājumi.

  • Metāls – lai arī vides draudzīguma ziņā tas nav no augstāk vērtētajiem materiāliem, metāla jumti izskatās pievilcīgi un, pareizi kopti, tie kalpo pietiekoši ilgi. Jārēķinās, ka ik pa laikam metāla jumti būs jāpārkrāso, jo agri vai vēlu rūsa liks par sevi manīt.

Padomi, kā izvēlēties ilgtspējīgu jumta segumu

  • Pārstrādāts saturs. Ja tev ir svarīgi, lai tavas ēkas jumts būtu ražots, domājot par vidi, painteresējies, vai materiāla sastāvā ir izmantotas otrreizēji pārstrādātas sastāvdaļas.

  • Pārklājums. Izvairies no jumta materiāliem, kuriem ir kaitīgs pārklājums, piemēram, cinku vai varu. Šādu glazūru lietus ātri vien nomazgās, novadot toksiskās vielas dabā.

  • Slīpums. Jo stāvāks būs jumts, jo labāk tas novadīs lietusūdeņus un uz tā mazāk sakrāsies netīrumi. Kā arī ziemā būs mazāk problēmu ar sniega segu.

  • Krāsa. Šis ir nozīmīgs faktors ne tikai mājas kopējā izskata kontekstā. Pirms izvēlies konkrēto materiālu, iztaujā tā pārstāvjus par krāsas noturību, daži materiālu krāsu zaudē ātrāk kā citi.

  • Garantija. Izvēlēties jumtu ar pietiekami ilgu garantiju ir prātīgs lēmums. Tomēr, pārliecinies, ka konkrētais uzņēmums Latvijas tirgū ir pārstāvēts attiecīgu laiku. Ja ražotāja pārstāvis Latvijā ir vien pāris gadus, bet sola 50 gadu vai mūža garantiju, nez vai tas viesīs uzticību. Bet, piemēram, uzņēmums Monier Latvijā ir jau vairāk kā 20 gadus un pērkot jebkurus Monier dakstiņus, saņemsi 30 gadu ražotāja garantiju. Skan daudz ticamāk, vai ne?