2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

52 nedēļu uzkrājumu plāns

52 nedēļu uzkrājumu plāns

Apņemties uzkrāt naudu vienas nedēļas ietvaros, ne katru dienu, var izklausīties kā viegli padarāms darbiņš. Bet vai jūs varētu noturēties pie 52 nedēļu uzkrājuma plāna? Uzkrājumu veikšana vislabāk strādā ar noteiktu mērķi vai arī ar stimulu, ka neliels ātrais aizdevums (kas somu valodā tiek dēvēts par “pieni pikalainaa”) vairs nebūs jūsu prioritāšu sarakstā, jo jums būs iekrāti rezerves līdzekļi dažādām ārkārtas situācijām.

52 nedēļu naudas uzkrājuma izaicinājuma galvenais sauklis ir: “Ja jūsu uzkrājuma apjoms katru nedēļu palielinātos, vai jūs varētu noturēties pie iecerētā plāna?” Tiešsaistes vidē 52 nedēļu uzkrājumu plāns domājams radies 2013. gadā, kad kādā Facebook domubiedru grupā parādījās “Kasondras 52 nedēļu naudas izaicinājums”, kuru izveidoja personīgo finanšu entuziaste Kasondra Perija-Morlanda. Uzkrājumu plāns ir gaužām vienkāršs – jūs sākat ar pirmo nedēļu (nav obligāti jābūt gada pirmajai nedēļai – varat sākt jebkurā jums ērtā laikā), kurā atliekat uzkrājumiem 1 eiro (oriģināli šis uzkrājums tapa dolāros, bet valūtai nav būtiskas nozīmes); tad otrajā nedēļā atlieciet 2 eiro, trešajā – trīs eiro utt. Līdz jūs sasniedzat pēdējo nedēļu 1 gada ietvaros – 52. nedēļu, kurā tad atliekat jau 52 eiro. Šādā veidā ar 52 nedēļu uzkrājumu plānu jūs pavisam vienkārši varēsiet uzkrāt 1378 eiro. Nav slikta rezerves summiņa, vai ne? Jūs varat uzkrāt vel vairāk, ja novirziet šos uzkrājumus krājkontā, kas vēl papildus jums pelna procentus no noguldītās summas.

Šāda naudas uzkrājumu izaicinājuma galvenā būtība ir ievērot grafiku. Šī izaicinājuma veiksmes stāsts slēpjas tajā, ka to ir viegli paveikt ikvienam, kurš nekad iepriekš dzīvē nav saņēmies uzkrāt naudas līdzekļus, kā arī uzkrājumu noguldījumi pieaug palēnām – un jūs nejūtiet trūkumu ikdienas tēriņiem nepieciešamajos līdzekļos, kad veicat uzkrājumu, bet beigās esat par 1378 eiro bagātāki.

Kā panākt to, lai jūs patiesi pieturētos pie šī uzkrājumu plāna no sākuma līdz galam? Viens no variantiem ir uzkrāt skaidrā naudā, iekārtojot tam speciālu krājkasi vai burciņu. Taču šāda veidā jums tā būs jānovieto ļoti redzamā vietā, lai jūs spētu atcerēties, ka katru nedēļu tā ir jāpapildina. Protams, viens no visiedarbīgākajiem veidiem ir automatizēt šādus maksājumus no sava norēķinu konta uz jaunatvērtu krājkontu. Savas bankas ietvaros šāds pakalpojums bieži vien ir absolūti bez maksas. Kā arī noteikumi, kā vēlāk piekļūt šai naudai ir visai elastīgi – standarta gadījumos jums iepriekš par naudas izņemšanu jāpaziņo vien trīs dienu laikā. Savukārt, krājkonts darbosies kā aizsardzības mehānisms pret sevi pašu – tas neļaus jums tik ērti piekļūt naudai, lai to iztērētu pirms termiņa. Bez tam, kā jau minējām, krājkonts var uzkrātajai naudai klāt pieskaitīt arī zināmus procentus, lai arī tie parasti nav lieli – vidēji 0,05% apmērā dienā, bet tā tomēr ir nopelnīta nauda, ko jūsu krājkasīte vai burciņa jums nesniegtu.

Pastāv teju neierobežots skaits veidu, kā jūs varat modificēt šo 52 nedēļu naudas uzkrājuma izaicinājumu. Jūs varat iekrāt stabilus 115 eiro mēnesī; jūs varat ietaupīt pa 30 vai pat 40 eiro nedēļā; jūs varat izkārtot maksājumus, kā vien vēlaties. Ja naudas pieaugums uz lielākām summām tieši gada otrajā pusgadā šķiet pārāk “sāpīgs”, it īpaši, kad tuvojas svētku dāvanu iepirkšanās sezona, mēģiniet to apmainīt vietām un uzsākt uzkrājumus no otra gala – ar lielāko summu – 52 eiro.

Par šīs informācijas sagatavošanu parūpējušies mūsu somu kolēģi no finanšu tiešsaistes vietnes – raha247.fi. Iesakām jūs apmeklēt šo mājaslapu, ja jums nav sveša somu valoda un jūs padziļināti interesējaties par ziemeļvalstu finanšu pasaules ieradumiem, it īpaši, personīgo aizdevumu jomā.

 

Atstājiet komentāru