2024.gada 19. marts

Jāzeps

5 lietas, ko ziemā izdarīt auto akumulatora labā

5 lietas, ko ziemā izdarīt auto akumulatora labā

Akumulators ir tā auto detaļa, kurai ziemā sanāk pievērst daudz vairāk uzmanības nekā vasarā. Un bieži vien šī uzmanības pievēršana sanāk nepatīkamās situācijās — kad akumulators vairs pietiekami labi nepilda savu funkciju vai izrīkojas pavisam neglīti, atstājot savu šoferi pie aukstas un neiedarbināmas automašīnas.

Bet ko gan var pārmest akumulatoram, ja liela daļa akmeņu jāmet pašu braucēju dārziņā, jo daudzi braukšanas un auto lietošanas paradumi nemaz nav akumulatoram draudzīgi. Tāpēc minēsim piecas lietas, ko vajadzētu darīt ziemā, lai nodrošinātu akumulatoram labvēlīgākus darba apstākļus un, iespējams, arī pagarinātu tā kopējo kalpošanas mūžu, jo skaidrs, ka agri vai vēlu būs jāveic jauna akumulatora iegāde, jo šo auto detaļu tomēr ir paredzēts ik pa laikam nomainīt.

  1. Regulāri uzlādējiet akumulatoru

Ikviens pieredzējis autovadītājs zina, ka vislabāk ir pirms ziemas sava auto akumulatoru atvienot no auto un uzlādēt. Ja akumulators jau nav savu nokalpojis un arī auto ir labā tehniskajā kārtībā, tad ar šādu uzlādi var pilnībā pietikt, lai akumulators ziemu nokalpotu bez nepatīkamiem starpgadījumiem. Akumulators ir jāuzlādē tāpēc, ka ikdienā, braucot īsākus maršrutus, tas nevar pilnībā pašuzlādēties. Tas tikai tērējas. Un ziemā ir apgrūtinoši apstākļi, kad akumulators var netikt galā ar saviem darba pienākumiem, jo ir pārāk iztukšots. Tāpēc, ja vēl neesat to izdarījuši, kādā brīvākā dienā uzlādējiet sava auto akumulatoru, jo vēl priekšā vairāki mēneši, kad varam sagaidīt pat krietni zemas gaisa temperatūras un sniegotas dienas.

  1. Apdomīgi lietojiet strāvas patērētājus

Kā vēl aktīvi tukšojam auto akumulatoru? Lietojot dažādus strāvas patērētājus, kas ir automašīnā. Tas ir apgaismojums, apsilde, elektriskie logi, logu tīrītāji, radio un citas ierīces. Ja tas viss tiek aktīvi un vienlaikus izmantots, tad akumulatoram ir īpaši liela slodze. Ja vēl to dara tad, kad auto stāv vai brauc nelielā ātrumā, tad enerģijas patēriņš ir īpaši iespaidīgs. Vajadzētu piedomāt, vai strāvas patērētāju lietojums ir tiešām nepieciešams, vai arī tas ir tikai ieradums.

Protams, ka ziemā gribam auto salonā komfortablus apstākļus. Tikai jārēķinās, ka tas atsauksies arī uz akumulatora stāvokli. Ja šādi paradumi ir regulāri, tad var būt vajadzība pēc kāda laika atkal veikt akumulatora uzlādi, to atvienojot. Ja ir tāda iespēja, nodrošiniet savam auto ik pa laikam kādu garāku braucienu, lai tas varētu pašuzlādēties.

  1. Izkopiet vienmērīgu braukšanas stilu

Braukšanas stils un maniere ir katra autovadītāja paša ziņā. Tas atspoguļo viņa raksturu un attieksmi gan pret savu auto, gan citiem ceļu satiksmes dalībniekiem. Agresīva, nevienmērīga braukšana, strauja uzsākšana un bremzēšana nav tie labākie ieradumi. Tas iespaido arī akumulatoru. Tāpēc ir vērts padomāt, kā braucat. Mērķtiecīgi pie tā piedomājot, var uzlabot savu braukšanas manieri, kas ļaus gan samazināt degvielas patēriņu, gan saudzēt savu automašīnu un arī tās akumulatoru.

  1. Neatstājiet auto ilgi aukstumā bez braukšanas

Automašīna ir domāta braukšanai. Ilgstoša dīkstāve tai nenāk par labu. Ja arī ikdienā auto neizmantojat, un tā stāv aukstumā, tad rēķinaties, ka akumulators var būt pat pilnībā iztukšojies. Labāk nemēģiniet šādu auto uzreiz iedarbināt. Tas var novest pie akumulatora dzīves beigām. Labāk automašīnai nodrošināt regulārus izbraucienus. Ja tā tiešām ilgi stāvējusi, tad akumulatoru vajadzētu uzlādēt.

  1. Laikus laidiet veco akumulatoru pelnītā atpūtā

Neviens akumulators nekalpo mūžam, pat pats labākais un dārgākais. Varbūt veiksmīgākajā situācijā tas var kalpot piecus līdz septiņus gadus. Ja jūsējais jau ir šādu cienījamu laiku uzticami kalpojis, tad ziniet, ka beigas ir tuvu. Un, ja vēl priekšā ziema, tad varbūt ir vērts tiešām padomāt par jauna akumulatora iegādi, lai var veco laist pelnītā atpūtā. Akumulatora iegāde mūsdienās nav nekas sarežģīts, jo piedāvājums ir plašs, akumulatori pieejami gan specializētos veikalos, gan atrodami arī auto rezerves daļu veikalos internetā, piemēram, Trodo.lv, kur pieejami gan akumulatori, gan daudzas citas auto rezerves daļas, ko var pasūtīt un pēc tam saņemt ar piegādi līdz mājas slieksnim.

 

Atstājiet komentāru