2024.gada 19. marts

Jāzeps

8 lietas, par ko padomāt pirms ginekologa apmeklējuma

8 lietas, par ko padomāt pirms ginekologa apmeklējuma

Lai gan ginekologs ir ārsts, ko sievietei jāapmeklē ik gadu, un bailēm no šīs vizītes nevajadzētu būt, tomēr vienalga ik reizi pirms vizītes daudzas sievietes izjūt satraukumu un bažas. Lai no tā izvairītos, jau pirms vizītes var padomāt par dažām būtiskām lietām, kas tikšanos ar ārstu padarīs mierīgāku.

  1. Izvēlies īsto vizītes laiku

Ja ir sūdzības, tad ginekologs noteikti ir jāapmeklē pēc iespējas ātrāk, bet tad, ja dodies uz profilaktisku pārbaudi, tad vizītes laiks tomēr var būt svarīgs. Kad tad labāk doties pie ginekologa? Vispiemērotākās būs 8. līdz 19. diena pēc mēnešreižu sākuma dienas. Tas ir labs laiks, lai ņemtu uztriepes analīzēm. Vienas mēnešreizes jau ir beigušās, bet organisms vēl negatavojas nākamajām. Šajā periodā ginekologa apskate būs maksimāli produktīva.

 

  1. Sagatavo ķermeni ginekologa apskatei

Pašsaprotami, ka pirms vizītes ir jāievēro elementāra ķermeņa higiēna. Vēlams arī diennakti atturēties no seksuālām attiecībām, jo arī tas var traucēt ārstam iegūt precīzas uztriepes analīzes. It īpaši tad, ja lietoti spermicīdi. Vēl pirms vizītes jāiztukšo urīnpūslis, jo pārbaudes laikā ginekologs iztausta un izspaida vēderu, arī maksts apskates laikā ir spiediens uz urīnpūsli. Ja tas būs pilns, var sanākt neveikla situācija.

  1. Jau mājās uzraksti jautājumus ārstam

Parasti sievietes ginekologam grib uzdot dažādus jautājumus, bet  kabinetā tie visi izkrīt no prāta. Tāpēc labāk jau pirms vizītes visus jautājumus pierakstīt. Tad nebūs jāsatraucas, ka aizmirsi kaut ko svarīgu pajautāt. Tas arī radīs sajūtu, ka esi labāk sagatavojusies, samazināsies stresa līmenis pirms vizītes.

  1. Kurā datumā sākās pēdējās mēnešreizes, cik garš ir cikls

Ginekologs noteikti jautās, kurā datumā sākās pēdējās mēnešreizes, vai ir regulārs cikls, cik tas ir garš. Arī atbildes uz šiem jautājumiem jau sagatavo laikus, lai tajā brīdī nav haotiski jārokas pa somiņu, jāmeklē kalendārs un kaut kas jārēķina. Ārstam tā ir ļoti svarīga informācija, kas ļauj spriest par sievietes veselību, ir skatāma kontekstā ar sūdzībām, kā arī svarīga, ja tiek plānota medikamentu lietošana vai manipulācijas. Tāpēc šos datus noteikti jāsniedz precīzus. Tas nozīmē, ka katrai sievietei ir jāveic sava cikla monitorēšana, jāatzīmē mēnešreižu datumi, var atzīmēt arī tās cikla dienas, kurās ir sāpes, velkoša sajūta, smērēšanās starp mēnešreizēm. Ginekologs no šīs informācijas ļoti daudz var izsecināt.

  1. Vizītes plāno regulāri

Ja ginekologs nav apmeklēts ilgu laiku un nav ievērota rekomendācija reizi gadā doties uz pārbaudēm, tad loģiski, ka stress pirms vizītes var būt lielāks, jo sieviete baidās no nosodījuma, baidās no tā, kas pārbaudēs atklāsies. Lai šāds stress nebūtu jāpiedzīvo, jācenšas vizītes pie ginekologa tomēr plānot regulāri. Tad būs lielāka pārliecība, ka ar veselību viss kārtībā, zināsiet, ka nav nokavētas pārbaudes. 30 minūtes gadā, kas veltītas savai sievišķajai veselībai, taču nav tik daudz prasīts. Un nav jau grūti pieteikt vizīti.

  1. Piefiksē, kādus medikamentus lieto

Ja lieto kādus medikamentus, ko izrakstījuši citi ārsti, tad piefiksē to nosaukumus. Ja gadījumā ginekologs nozīmēs ārstēšanos, tad viņam tā var būt svarīga informācija, lai noskaidrotu medikamentu mijiedarbību.

  1. Paņam līdzi uzaicinājumu dzemdes kakla vēža skrīningam

Arī tev noteikti pa pastu tiek sūtīti uzaicinājumi veikt dzemdes kakla vēža skrīningu, ko apmaksā valsts. Paņem šo uzaicinājumu līdzi uz vizīti, jo tad nebūs jāmaksā par šīm analīzēm, kuras vienalga vajadzēs veikt, lai pārliecinātos, ka neattīstās dzemdes kakla vēža šūnas. Kāpēc šis izmeklējums ir tik svarīgs un jāveic regulāri? Jo Latvijā ir ļoti augsta saslimstība ar šo onkoloģisko slimību, kas daudzos gadījumos tiek atklāta pārāk vēlu un nav sekmīgi ārstējama, kļūstot par nāves iemeslu daudzām jaunām sievietēm, kurām visa dzīve vēl būtu priekšā.

  1. Atceries par krūšu pārbaudi un ultrasonogrāfiju

Atceries, ka ikgadējās vizītes neatņemama sastāvdaļa ir arī krūšu pārbaude. Ja ārstam tas piemirstas, tad atgādini. Un pajautā, lai iemāca tev pašai veikt krūšu pārbaudi. Tas ļaus ikdienā pašai sekot līdzi krūšu veselībai. Krūtis taču ir katras sievietes lepnums un skaistums, tāpēc par tām ir jārūpējas. Tāpat ikgadējās vizītes ietvaros vajadzētu veikt arī ultrasonogrāfiju. Ja ārsts uzskata, ka tas nav nepieciešams, vari uzstāt, ka tomēr vēlies, jo tas tev sniegs sirdsmieru un lielāku pārliecību, ka ar sievišķo veselību viss ir kārtībā. Ultrasonogrāfija ir nekaitīga un ikdienišķa izmeklējumu metode, kuras veikšanai nav ierobežojumu, tāpēc droši vari izrādīt iniciatīvu, ka vēlies veikt arī šo pārbaudi.

Atstājiet komentāru