2024.gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

Kā iekārtot bērnu istabu, lai bērns justos lieliski

Kā iekārtot bērnu istabu, lai bērns justos lieliski

Kad ģimene kļūst par vienu jaunu dzīvībiņu kuplāka, jaunie vecāki saprot to, ka mainīsies visa līdzšinējā dzīve, jo tā būs jāpakārto mazulim. Ir vecāki, kuri iekārto īpaši bērniņam paredzētu vietu savā guļamistabā, ta

u, ja mājokļa platība atļauj, tiek iekārtota atsevišķa bērnistaba. Šis ir viens no lielākajiem izaicinājumiem visiem vecākiem, jo ir jāparūpējas, lai ne tikai telpa, kurā atradīsies mazais, bet arī viss mājoklis būtu mazulim draudzīgs un drošs. Esam sagatavojuši jums ceļvedi par to, kā iekārtot istabu bērniem tā, lai vecākiem būtu mierīga sirds par savu atvasi.

Ir pašsaprotami, ka pirmie mēneši pēc bērna piedzimšanas vecākiem ir diezgan smagi, jo nākas pierast pie jaunā dzīves ritma, atbildības, pienākumiem un daudzām citām jaunām lietām. Tas nozīmē, ka šajā laikā istabas un visa mājokļa iekārtošana nav primārais uzdevums. Tomēr par to nekādā gadījumā nevajadzētu aizmirst, vai arī atlikt līdz brīdim, kad bērns jau sāk staigāt un līdz ar to saskaras ar augstāku traumu gūšanas risku.

Jau iegādājoties bērnu istabas mēbeles, ir jāpievērš uzmanība, lai tās nebūtu ar asiem stūriem, bīstamiem izliekumiem, dekoriem un citām lietām, kas var savainot bērnu. Pirms mēbeļu izvietošanas istabā, neaizmirstiet parūpēties par rozetēm – tām ir jābūt aprīkotām ar bērnu drošiem aizsargiem, lai mazais nevarētu gūt elektrotraumu. Tāpat jāpievērš uzmanība asiem galdu un cita veida mēbeļu stūriem mājoklī. Tā kā mazajiem patīk visu apskatīt un izpētīt, drošības sistēmu nepieciešams ieviest arī atvilktnēm, lai bērns tās nevarētu atvērt.

Bērna istabas iekārtošana ir viens no patīkamākajiem procesiem, jo šeit vecāki var radoši izpausties. Lai neradītu sev lieku stresu, ieteicams jau laicīgi padomāt, kādās krāsās varētu būt sienas un mēbeles, kādu gultiņu vēlaties mazajam iegādāties, ar kādiem aksesuāriem, rotaļlietām, tekstilu un fotogrāfijām papildināsit interjeru utt. Protams, tas viss ir jāpakārto ne tikai jūsu vēlmēm, bet arī finansiālajām iespējām. Lai ietaupītu laiku un naudu, daudzas bērnu istabai nepieciešamās lietas iesakām iegādāties tiešsaistē, piemēram, interneta veikalā 220.lv!

Pirms pre

u iegādes vajadzētu izdomāt, kāda būs dominējošā krāsa, jo tad jums būs vieglāk piemeklēt gan aizkarus, gan paklājus, gultas veļu un visu pārējo. Iekārtojot istabu mazulītim, izvairieties no pārlieku spilgtām krāsām. Tā vietā labāk dot priekšroku gaišiem pasteļtoņiem. Ja gribat istabu iekārtot toņos, kas pieskaņoti bērna dzimumam, tad ņemiet vērā, ka meitenītēm parasti tiek izvēlēta gaiši rozā, dzeltena vai bēša krāsa savukārt puisīšiem iecienīti ir zilie toņi.

Kad iegādājaties mēbeles, pievērsiet uzmanību ne tikai to formai, bet arī materiāliem, no kādiem tās ražotas. Vislabāk izvēlēties tādas, kurām ir pieejami drošības sertifikāti, jo tad jūs varēsit būt pilnīgi pārliecināti, ka gultiņa, krēsls vai galds būs bērnam draudzīgs. Tāpat svarīgi ir arī dabīgie materiāli, piemēram, koksne. Kā zināms, mazi bērni ir daudz uzņēmīgāki pret dažādām ķīmiskām vielām, tādēļ vecākiem jāpasargā savas atvases no to ietekmes.

Ir saprotams, ka, bērnam pieaugot, palielinās arī mājoklī esošo rotaļlietu skaits. Lai mājās nevaldītu haoss, ir nepieciešams padomāt par to, kur šīs mantas uzglabāt. Lielām rotaļlietām var iekārtot atsevišķu vietu skapī, savukārt mazākās mantiņas var salikt kastēs vai īpašos konteineros. Laba ideja ir arī taburete jeb krēsli, kuros iekšā paslēpta mantu kaste. Tāpat, ja vecāki vēlas, viņi var izgatavot rotaļlietu kasti paši. Šāda nodarbe var būt ne tikai noderīga, bet arī saliedējoša. Kad vecāki dara ko radošu kopā ar bērnu, ir iespējams satuvināties un parunāties. Neaizmirstiet izgatavot arī vāku, lai mantas nepārklātos ar putekļiem!

Mūsdienās daudzos dzīvokļu interjeros par izteiktu tendenci ir kļuvusi fotogrāfiju novietošana pie sienas. To veidi ir dažādi – kāds izvēlas dekoratīvos rāmīšus, cits dod priekšroku kanvām, vēl kāds izveido milzīgu fototapeti. Izvēles iespējas ir dažādas, turklāt, ja vēlaties, foto rāmjus varat izgatavot paši, kā arī papildināt tos ar īpašiem dekoriem. Pirms izdaiļojiet bērna istabu ar fotogrāfijām, pārliecinieties, kā tās tur iederēsies. Videi, kurā bērns atrodas ikdienā, jābūt patīkamai un pozitīvai. Noteikti neizvēlieties drūmus foto.

Tiem vecākiem, kuriem nav iespējas iekārtot savām atvasēm atsevišķu istabu, ir jāpadomā par to aizslietņa novietošanu istabā, tādējādi nodalot bērna un vecāku privāto telpu.

Ja vēlaties smelties iedvesmu bērna istabas iekārtošanai, iesakām meklēt informāciju internetā, kur pieejami gan dažādi video, gan foto ar dažādām idejām un padomiem, kas noderēs jaunajiem vecākiem. Savukārt pēc tam varat doties uz interneta veikalu, lai iegādātos visu nepieciešamo. Tas ir ērti, vienkārši un izdevīgi!

 

Komentāri (0-1/1)

  • Fanny
    05.04.2021 17:44
    Man liekas, labākais veids, kā izdaiļot bērnu istaba - nepērciet tur milzīgu daudzumu lietas. Ļaut tur būs tikai bāzes mēbeles. Viss pārējais bērns izvēlēsies pats. Rotaļlietas, ko viņš vēlas, vai aksesuāri. Mums, piemēram, vispirms bija parastā gulta, bet pēc tam bērns gribēja divstāvu gulta: https://yourroom.lv/products/krovat-dvukhyarusnaya-s-yashchikami-pirus-dlya-pokraski. Nācās pirkt

Atstājiet komentāru