2024.gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

Kad vasarā ir karsti un “gribas ielikt galvu saldētavā”!

Kad vasarā ir karsti un “gribas ielikt galvu saldētavā”!

Ēdiens ir viena no tām ikdienas lietām, ko varam saukt par “baudu”. Jā, visbiežāk ikdienā vien domājam par to, kā paēst – tas ir – uzņemt nepieciešamās uzturvielas (vai vismaz kaut ko nebūt apēst), lai varētu produktīvi kustēties uz priekšu un organisms nesāktu “sabuntoties”, ja kādu laiku nav ticis pie tik nepieciešamā ēdiena. Un tad nu arī esam nonākuši pie visiem fast food variantiem, ātrajām uzkodām, nesabalansētas ēdienkartes un, tepat aiz stūra, arī veselības problēmām. Bet, ja uz ēdienu raugāmies kā uz kaut ko ļoti patīkamu, baudāmu un patiesi izgaršojamu, sākas jau pavisam cita “spēle”. Tiek uzskatīts, ka apēdot maz, toties lēnām un izbaudot, sāta sajūta ir daudz lielāka, nekā steigā ātri apēdot kaut ko, vai ēdot daudz, bet ātri. Ēdiens nav tikai tas vien, kas spēj mūs uzturēt “pie dzīvības”, jo ikvienam ir nepieciešams paēst. Tas ir arī lielisks veids, kā palutināt sevi, rūpēties par savu ķermeni, veselību un labu jušanos. No pareiza ēdiena pareizos daudzumos diezgan daudz ir atkarīga arī mūsu labjušanās. Pārēdies cilvēks nekad nejūtas pārāk labi!

Bet ēdiens ir arī jāuzglabā. Ne katru dienu dodamies uz veikalu, lai iegādātu nepieciešamos produktus, tāpēc nepieciešams ledusskapis un nu jau pēdējā laikā arvien biežāk prasās arī pēc saldētavas mājsaimniecībā. Ar labu saldētavu var izdarīt daudz – kaut vai ļoti ieekonomēt budžeta līdzekļus. Ja pagatavots vai sagādāts par daudz ēdiena, lai tas neietu bojā, safasējam to nelielās porcijās un sasaldējam, lai pēc laika, kad nepieciešams, ņemtu ārā no saldētavas un “liktu lietā”. Un sasaldēt var visu – sautējumus, sacepumus, maizi, zaļumus, ogas, dārzeņus, arī zupas un buljonus! Tomēr, lai to visu izdarītu, vispirms vajadzīga saldētava.

Tās, kas nāk komplektācijā ar ledusskapi, ir gana nelielas. Tāpēc, ja saldētavā plānojam uzglabāt daudz (daļu, ēdienu, dārzeņus un ogas arī ziemai), vajadzīga daudz lielāka tilpuma saldētava. Un tad nu jādodas lūkoties. Sastopamas divu veidu saldētavas – tās, kas paredzētas sadzīves vajadzībām un izskatās pēc savas formas un atvēršanas veida līdzīgas ledusskapjiem, un tad ir horizontālās saldētavas, kuras mēdz saukt arī par aukstuma lādēm – tas pats ledusskapja princips, tikai atverama no augšas, ne sāniem un izskatās, kā uz “muguras” nolikts ledusskapis. Ietilpība šādām saldētavām varētu būt lielāka, nekā vertikālajām, bet tas arī atkarīgs no dažādiem faktoriem (piemēram, vietu mājoklī tā aizņems vairāk, tāpēc būs nepieciešams atrast īpašu stūrīti, kur to novietot). Tāpat, saldētavas var būt brīvi stāvošas un iebūvējamas. Brīvi stāvošā, kā jau saprotams, ir pēc principa “ņem un pārvieto citur, kad vien vēlies”, kamēr iebūvējamā jau tiek novietota uz nosacīti pastāvīgu atrašanos konkrētajā vietā. Jāatceras, ka arī saldētavai apkārt vajadzīga brīva vieta, lai tā nodrošinātu optimālo funkcionēšanu – to nevar iespiest starp citiem objektiem, kur nu vēl logu, sildītāju, radiatoriem un citām iekārtām, kas izdala siltumu.

Arī saldētavai, tāpat kā ledusskapim, domājam par enerģijas patēriņu, bet arī te viss ir tikpat vienkārši – pēc energoefektivitātes klasēm arī saldētavas tiek iedalītas “pēc burtiņiem”, kur A+ klases saldētavas ir vistaupīgākās. Klasi nosaka pēc saldētavas siltumizlācijas slāņa biezuma.

Tomēr, daudz svarīgākas par to ir saldētavas funkcijas, jeb “kas lācītim vēderā”. Ir saldētavas, kurām funkciju sarakstā var būt vienkāršā atkausēšanas sistēma – ūdens tiek izvadīts caur atveri, kas atrodas saldētavas priekšpusē. Var būt No Frost sistēma, kas nozīmē, ka saldētava speciāli vispār nav jāatkausē, jo uz tās sienām neveidojas ledus kārtiņa. Vēl pieejams ātrais saldēšanas režīms – frostmatic – kas darbosies nepārtraukti un sasaldēs produktus līdz mīnus 18 grādiem. Horizontālās saldētavas var arī aizslēgt – jo īpaši, ja mājās ir bērni, tas ir vērtīgs drošības pasākums. Var tikt pie saldētavas uz riteņiem, ja gribas to pārvietot vai izvēlēties saldētavu, kurai var ieslēgt ekonomisko režīmu tad, kad tajā palicis maz produktu. Saldētavas, kas signalizē par “avāriju” vai temperatūra neatrodas vajadzīgajā režīmā. Tad vēl saldētavas ar displejiem, kuros var “bakstīt” un pārbaudīt visu vajadzīgo un nepieciešamo informāciju.

Atkarībā no tā, ko plānojam glabāt saldētavā, vērtīgs ir arī saldētavas aprīkojums iekšpusē “aukstuma kastei”. Horizontālajām saldētavām paredzēti komplektācijā grozi, kuros vieglāk salikt (un arī izņemt) produktus. Saldētavas telpu (kameru) ar speciālām starpsienām iespējams sadalīt, izveidojot divus atsevišķus nodalījumus. Savukārt vertikālajām saldētavām var ievietot caurspīdīgas (lai labāk redzam kur kas atrodas) plastmasas atvilktnes un nodalījumus ledus gabaliņiem. Vismodernākās saldētavas var pieslēgt pie ūdensvada un aprīkot ar ledus ģeneratoru, lai tiktu pie ledus gabaliņiem glāzē arī nemaz neatverot saldētavas durvis. Tiesa, šī opcija lielākoties pieejama tikai vertikālajām saldētavām.

 

Atstājiet komentāru