2024.gada 23. aprīlis

Georgs, Jurģis, Juris

Kas ievērojami pazemina mājokļa vērtību?

Kas ievērojami pazemina mājokļa vērtību?

Daudziem vislielākā materiālā vērtība ir tieši mājoklis. Pat tad, ja tas ir vienīgais nekustamais īpašums, kas ikdienā tiek izmantots kā dzīvesvieta, tā tomēr ir nozīmīga investīcija, un dažādi lēmumi var būtiski ietekmēt to, kāda būs atdeve no šīs investīcijas. Proti, tas, kā mājoklis tiek aprūpēts un kādas pārmaiņas tajā tiek veiktas, būtiski ietekmē tā tirgus vērtību un nosaka, par kādu cenu nākotnē to varēs pārdot. Viena neapdomīga izvēle var samazināt mājokļa vērtību pat par vairākiem tūkstošiem eiro. Kas ir galvenās lietas, ka būtiski samazina mājokļa vērtību?

  1. Nekvalitatīvs remonts

Mūsdienās daudzi mājokļu īpašnieki cenšas samazināt remonta izmaksas, taupot uz kvalitāti. Bieži vien tiek paņemts neliels kredīts internetā jeb credite online, un remonta izmaksas tiek pielāgotas pieejamajai kredīta summai. Tad nu tiek izvēlēti vislētākie materiāli, darbarīki, un remonts tiek veikts pašu spēkiem, nevis uzticēts profesionāļiem. Bieži vien pat remonts tiek pielāgots esošajam mājokļa iekārtojumam, proti, krāsotas vai kā citādi apstrādātas tiek vien tās vietas, ko neaizsedz mēbeles, un visi nesmukumi tiek vienkārši paslēpti. Visticamāk, potenciālos pircējus šāds remonts neapmierinās un, nopērkot jūsu mājokli, viņiem tūlīt būs jātaisa jauns remonts, kas izmaksās ievērojamu summu. Šāda kļūda var mājokļa vērtību samazināt ne vien par dažiem simtiem, bet par vairākiem tūkstošiem. Remonts nudien ir tā lieta, uz ko nevajadzētu taupīt, vismaz ne uz kvalitātes rēķina. Tas jāveic ļoti rūpīgi un akurāti. Labs remonts var atmaksāties vairākkārtīgi, tāpēc nebaidieties tajā ieguldīt savu laiku un naudu.

  1. Guļamistabu skaita samazināšana

Nereti gadījumos, kad paliek brīva kāda guļamistaba, tā tiek pārveidota par kaut ko citu, piemēram, par sporta zāli, bāru, izklaides istabu, kino zāli utt. Būtībā guļamistaba tiek pārveidota tā, lai tā atbilstu esošā saimnieka vajadzībām. No vienas puses varētu šķist, ka tas pat mājokli padara unikālu, un vērtībai vajadzētu augt, taču tā nav. Visbiežāk cenu nosaka tieši guļamistabu skaits, bez tam, šādi pārveidojumi uzliek būtiskus ierobežojumus pārdošanai. Mājoklis ar šādu īpašu istabu diez vai būs piemērots parastai ģimenei. Visticamāk, pircējam būs jābūt līdzīgi domājošam un ar līdzīgu dzīvesveidu kā iepriekšējam īpašniekam, un tas nozīmē, ka pircēja meklēšana aizņems krietni vien vairāk laika, jo potenciālo klientu loks tiks sašaurināts.

  1. Mājokļa netīrīšana

Arī tāds sīkums kā netīrība var ievērojami samazināt mājokļa vērtību. Protams, mājokli var iztīrīt, bet, ja tas gadiem ilgi nav regulāri kopts, netīrumi būs ieēdušies tā, ka no tiem varēs tikt vaļā vienīgi ar remonta palīdzību. Tāpat mājokļa netīrīšana ļauj uzsūkties dažādiem sliktiem aromātiem, kas atbaidīs potenciālos pircējus. Ja pāris stundas nedēļā veltīsit mājokļa uzkopšanai, tā tirgus vērtība saglabāsies krietni vien augstāka, tāpēc noteikti nedrīkst aizmirst par mājokļa tīrīšanu. Tas ir veids, kā ar maziem izdevumiem saglabāt mājokļa vērtību.

  1. Smēķēšana iekštelpās

Kā jau tika minēts iepriekšējā punktā – nepatīkamas smakas mājā atbaidīs pircējus, jo no tām atbrīvoties nebūt nav viegli, bet vislielāko postu var nodarīt tieši nepatīkams cigarešu dūmu aromāts mājās. Ja smēķēsit iekštelpās, viss ātri vien piesūksies ar šo nepatīkamo smaku, un diez vai atradīsies kāds, kas būs gatavs maksāt lielu summu par mājokli, kurā ož pēc cigaretēm. Noteikti nepieļaujiet šādu kļūdu un nesmēķējiet savā mājoklī. Ja jums pašam tas netraucē, rēķinieties ar to, ka nākamajam mājokļa īpašniekam tas pavisam noteikti traucēs, arī tad, ja viņš pats būs smēķētājs. Iziešana laukā ik reizi, kad gribas uzsmēķēt, nav liels upuris, ja tas pēc tam ļaus ietaupīt vairākus tūkstošus eiro.

  1. Neefektīva siltumiekārta vai ūdensapgāde

Mūsdienās vairums cilvēku ir pieraduši pie tā, ka komunālie pakalpojumi tiek piegādāti ērtā veidā, piemēram, siltums tiek piegādāts ar centrālapkuri un ūdens arī nāk no konkrēta piegādātāja. Ja mājoklī ir, piemēram, malkas apkure un ūdens nāk no akas, tas varētu nepatikt potenciālajiem pircējiem, un mājokļa vērtību tas pavisam noteikti samazinās. Protams, ja mājoklī šādi komunālo pakalpojumu piegādes veidi ir tikuši izmantoti no sākta gala, varētu būt visai grūti un dārgi kaut ko mainīt, bet jāņem vērā, ka veicot zināmus uzlabojumus, ieguldījumi, visticamāk, atmaksāsies. Ja jums ir iespējams kaut ko savā mājoklī mainīt, lai modernizētu un padarītu efektīvāku siltuma un ūdens apgādi, to noteikti vajadzētu darīt. Ja pietrūkst naudas, varat izmatot patēriņa kredītu jeb credit nevoi personale. Tiem ir izdevīgas procentu likmes un atmaksas termiņi, līdz ar to patēriņa kredīts šajā gadījumā varētu būt lieliska investīcija.

Vienmēr rūpējieties par savu mājokli un domājiet ne vien par savām vajadzībām, bet arī par potenciālo pircēju vajadzībām. Pat tad, ja tuvākajā laikā neplānojat savu mājokli pārdot, jūs nevarat zināt, kas notiks nākotnē un kādus lēmumus nāksies pieņemt, tāpēc labāk laikus nodrošinieties, lai jūsu īpašums būtu pievilcīgs potenciālajiem pircējiem.

 

Atstājiet komentāru