2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Kā izvēlēties kvalitatīvus apavus?

Kā izvēlēties kvalitatīvus apavus?

Katrā gadalaikā meklējam sezonai atbilstošu apģērbu un apavus. Un ne vienmēr apavi no iepriekšējās sezonas vēl ir valkājami. Tad nu nekas cits neatliek, kā doties uz veikalu un izraudzīties jaunus. Visbiežāk vēlamies nopirkt kvalitatīvus, ērtus, savai gaumei atbilstošus apavus, turklāt par saprātīgu cenu. Bet ko īsti vajadzētu zināt, lai apavu pirkšana nepārvērstos par īstu murgu un nesagādātu vilšanos?

Pērkot apavus, tos noteikti vajadzētu uzlaikot. Lai gan pirmā uzmanība, ieejot apavu veikalā, tiek pievērstam tam, kā apavi izskatās vizuāli, ar to ne tuvu nepietiek. Apavi jāpaņem rokās un rūpīgi jāizpēta to ārpuse un iekšpuse, apdare un salaiduma vietas (šūts, līmēts).

Tomēr ne visas detaļas ir pircēja acīm atklātas, piemēram, no kāda materiāla izgatavota saistzole, kas atrodas starp apava apakšējo zoli un iekšzoli. Tajā parasti atrodas metāla supinators, kas notur apavu formu un papēdi. Tāpēc saistzolei jābūt stingrai, tā nedrīkst locīties. Visbiežāk šī apavu daļa tiek gatavota no augstas kvalitātes kartona, daudz retāk - no ādas.

Jo lētāki būs apavi, jo lētāki materiāli izmantoti to ražošanā. Pat, ja apaviem ir laba virskārta, tie var laist cauri mitrumu, kalpojot īsāku laiku, jo īpaši, ja vienus apavus valkā visos dzīves gadījumos visu sezonu.

Speciālisti gan iesaka katrai sezonai izvēlēties vismaz divus apavu pārus. Tomēr veikalā, turot apavus rokās, noteikt saistzoles materiālu nespēj ne pircējs, ne arī speciāls apavu meistars. Šo informāciju zina tikai ražotājs. Tāpēc vienīgais kritērijs, pēc kura var aptuveni orientēties, ir cena.

Izmēram, jo īpaši apaviem, ir nozīme. Un ne tikai ciparu izpratnē vien. Apavi var būt mums par šauriem vai platiem, atkarībā no pēdas formas. Ja arī 37 ir mūsu izmērs, ne visi 37 apavi būs perfekti un derēs kā uzlieti – daži var būt par šauru, daži par platu. Pērkot apavus, būtu vērts pievērst uzmanību arī apavu oderei papēža daļā. Ja izmantots audums, nevis āda, tas ļoti ātri nodils un noberzīs papēdi.

Ziemā un pavasarī apavi ir jākopj rūpīgāk – sniegs, sāls, ūdens, aukstums citādi dara savu. Protams, ja vēlies, lai apavi kalpotu ilgāk - vēl nākamo sezonu. Tomēr pārcensties arī nav vēlams – netīrus un sabristus apavus vajag notīrīt ar viegli mirtu lupatiņu, noslaucīt sausu un ar krēmu iesmērēt tikai reizi trīs dienās, nevis katru vakaru.

Tāpat apaviem vajadzētu ļaut “atpūsties” nevalkājot katru dienu vienu un to pašu pāri. Savukārt, ja apavi samirkuši, tajos jāieliek avīze. Tā labi uzsūc mitrumu un neļauj apaviem sačokuroties.

Dažāda veida apavi plašā izvēlē interneta veikalā 220.lv!

Atstājiet komentāru