2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Kā tērēt naudu atbildīgāk?

Kā tērēt naudu atbildīgāk?

Bieži vien mēs tērējam pārlieku daudz naudas tikai savas bezatbildības un neuzmanības dēļ. Mēs nepadomājam par to, vai ieguvums būs adekvāts iztērētajam naudas daudzumam un vai vispār ir tāda nepieciešamība naudu tērēt? Tieši tā rodas finansiālās problēmas, un ātrais kredītskļūst par neatņemamu dzīves sastāvdaļu, jo naudas visam vienkārši nepietiek. Lai tas nenotiktu, ir jāsāk tērēt naudu atbildīgi. Šeit būs padomi, kā to veiksmīgi izdarīt.

  1. Regulāri sekojiet līdzi saviem tēriņiem

Visvienkāršākais veids, kā sākt tērēt naudu apdomīgāk, ir saprast, kur īsti visa nauda paliek. Nepietiek vien ar to, ka reizi mēnesī apskatāt savu konta bilanci - ir jāpiefiksē visi izdevumi, piedomājot pie katras nopirktās preces. Tas ļaus saprast, cik patiesībā daudz naudas tiek izšķērdētas lietām, bez kurām ir iespējams iztikt, būtiski nepazeminot dzīves kvalitāti. Piemēram, saprotot, ka kafijas tasīte, kas ik rītu tiek nopirkta kioskā vai kafejnīcā, mēnesī rada gandrīz 30 eiro lielus zaudējumus, būs daudz vieglāk atturēties no šādiem nevajadzīgiem izdevumiem turpmāk.

  1. Pirms lieliem pirkumiem dodiet sev laiku apdomāties

Ļoti daudz neapdomīgu lēmumu tiek pieņemti tieši steigā. Piemēram, izpārdošanās tiek pirktas preces, kuras patiesībā nav vajadzīgas. Tas notiek mirkļa iespaidā, jo pircējs domā, ka šāda izdevība vēlāk var arī nebūt. Tas ir pat ļoti bezatbildīgi, jo lielākā daļa preču, kas ir nopirktas šādā veidā, pēc tam izrādās nevajadzīgas un nemaz netiek lietotas. Pirms katra lielāka pirkums ir jādod sev laiks, lai apdomātos. Ja noskatīto preci gribēsit iegādāties arī pēc tam, kad būsit izvērtējuši tās nepieciešamību, varat to pirkt, taču lielākajā daļā gadījumu pēc apdomāšanās, cilvēki saprot, ka šādas preces tomēr nav īsti vajadzīgas.

  1. Saprotiet, kas ir alternatīvās izmaksas

Ļoti labs veids, kā atturēties no liekas tērēšanās, ir saprast, kādas ir pirkuma alternatīvās izmaksas. Piemēram, samaksāt 50 eiro par maltīti restorānā diviem cilvēkiem nešķiet daudz, taču, ja tā padomā, tad 50 eiro ir diezgan liela nauda. Ja katru mēnesi jūs varētu iekrāt 50 eiro, jūsu finansiālā situācija strauji uzlabotos. Tāpat padomājiet par to, vai nav kāds labāks veids, kā šo naudu tērēt. Varbūt labāk būtu atteikties no restorānu apmeklējumiem un sakrāt naudu ceļojumam? Izvērtējiet, kas ir jūsu prioritātes un kas jums dos lielāku labumu, un tad jūs sapratīsit, cik daudz var mainīt atteikšanās no dažādiem ikdienas tēriņiem.

  1. Veiciet personīgo inventarizāciju

Ja šāda bezatbildīga tērēšanās ir jūsu ikdiena, veltiet laiku tam, lai saprastu, kas jums jau ir. Bieži vien nauda tiek tērēta tādu preču iegādi, kādas mums jau ir. Regulāri pērkot daudz preču, tiek aizmirsts par tām, un skapjos un noliktavās glabājas īsti dārgumi. Vienkārši pārkārtojiet savu skapi un citas vietas, kur glabājas dažādas mantas, un, iespējams, jūs sapratīsit, ka nekas jauns jums nav vajadzīgs, vai arī pārliecināsities par to, ka liela daļa no jūsu mantām ir iegādātas, neizvērtējot to nepieciešamību.

  1. Nekādu kredītu spontāniem pirkumiem

Visbezatbildīgākā lieta, ko iespējams darīt, ir neapdomīgi tērēt naudu, ko jūs nemaz neesat nopelnījis jeb ņemt kredītus dažādu pirkumu veikšanai. Ātrie kredīti ir paredzēti ārkārtas situācijām, nevis mirkļa iegribu apmierināšanai. Ja jums jau ir paņemts kāds ātrais kredīts, steidzieties to apmaksāt un izvairieties no jaunu aizdevumu ņemšanas. Ja jums ir vairākas parādsaistības, izmantojiet tādu pakalpojumu kā kredītu apvienošana, lai varētu tās visas reizē ātri un vienkārši nokārtot. Nepieļaujiet, ka jūsu finansiālo situāciju vada tāda veida aizdevumi.

Atstājiet komentāru