2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Vai Latgales melnais zelts atrodams arī Jēkabpilī?

Vai Latgales melnais zelts atrodams arī Jēkabpilī?

Sapropelis jeb organiskās dūņas un zilais māls ir viena no Latvijas bagātībām, kas atrodama dabā un izmantojama kosmētikā, kā arī dziedniecībā. Tieši ar šiem produktiem SPA salonā “Magone” strādā Margita Medne - diplomēta meistare ar lielu pieredzi šajā jomā, kas iemaņas guvusi un ilgu laiku praktizējusi Rīgā. No novembra viņa ir atvērusi savu SPA salonu “Magone” Jēkabpilī, Citrus SPA teritorijā. Pierakstīties uz procedūru šajā salonā var pa tālruni 29808161.

Lai uzzinātu vairāk par sapropeļa un zilā māla pielietošanu kosmētikā, uz sarunu aicinājām Margitu Medni.

- Kas ir šie produkti ar kuriem strādājat?

- Abi šie produkti ir iegūti Ludzas novadā. Sapropelis ir melnās dūņas jeb Latvijas melnais zelts, kas ir nepelnīti aizmirsts un tiek iegūts Zeiļu ezerā. Savukārt zilie māli tiek iegūti Plusona ezerā. Produkts ir 100% dabīgs, izmainīts, nav pievienoti konservanti. Tas tiek ņemts no ezera 11,5 metru dziļumā. Organiskās dūņas jeb sapropelis tiek ņemts ārā ar sūkņa palīdzību, bet zilie māli ar roku darbu. Zilie māli atrodas zem sapropeļa slāņa, tamdēļ to iegūšana ir daudz sarežģītāka, jo nevar izmantot tehniku. Tas ir roku darbs. Līdz ar to sadārdzinās izmaksas un zilie māli ir divas reizes dārgāki nekā sapropelis. Efekts ir gan vienam, gan otram, bet šo produktu efekti atšķirās. Abi produkti ir veidojušies gadu tūkstošiem un sastāv galvenokārt no saldūdenī mītošo dzīvnieku organismiem, un ūdens augu atliekām, sajaucoties kopā ar smiltīm. Tie satur ļoti lielu kalcija, magnija, bora, bārija un mangāna koncentrāciju, vitamīnus - gan B grupas, gan A un D, folijskābi, dzelzi. Tā kā produkti ir pilnīgi dabīgi – tie ir ieteicami cilvēkiem jebkurā vecumā. Kontraindikāciju praktiski nav.

- Kāpēc šis produkts ir nepieciešamas?

- Sapropelis jeb melnās dūņas palīdz atbrīvoties no celulīta, šķeļ taukus, palīdz pie sasituma, lūzuma un apdeguma ārstēšanas. Sejas procedūrām var izmantot pret pinnēm, vasarraibumiem, sejas pigmenta plankumiem. Produktu var izmantot gan ārstnieciskiem, gan kosmētiskiem mērķiem, jo tas paātrina vielmaiņu, uzlabo asinsriti, atver un samazina poras un iedarbojas ne tikai uz konkrēto vietu, kur tas uzklāts, bet, iesūcoties caur porām, iekļūst arī asinsritē un veicina imunitātes stiprināšanu visā organismā. Aplikācijām sapropelis tiek sildīts. Sapropeļa aplikācijas ir siltas un patīkamas ķermenim, sevišķi cilvēkiem, kuriem salst rokas, kājas, kuri ir salīgi. Ziemas periodā, sākot no rudens līdz pavasarim, mēs piedāvājam klientiem tieši sapropeli, jo tas ir patīkams. Aukstajā laikā cilvēkiem gribas siltumu. Savukārt vasarā tieši tādā pašā veidā piedāvājam zilo mālu. Tā aplikācijas nesilda, jo mālu nedrīkst sildīt, citādāk tas zaudē savas īpašības. Ar sapropeli ir tieši pretēji, tas ir produkts, kas jāsilda, pretējā gadījumā tas neatdzīvojas. Sapropelis sāk strādāt tieši siltumā. Svarīgi, ka sapropeli nedrīkst likt vienlaicīgi uz ķermeņa un sejas, jo tad samazinās efekts. Vietā, kur ir uzlikta aplikācija, ir liels asins pieplūdums, jo mēs lielāku laukumu pārklājam, jo efekts samazinās. Tāda iemesla dēļ srādājam tieši ar to laukumu, kas uz doto brīdi ir aktuāls. Piemēram, klients atnāk uz SPA salonu un sūdzas, ka viņam sāp spranda vai mugura, vai plecu daļa, tad arī varam likt sapropeli lokāli tieši uz tās vietas. Aplikācijas liekam arī uz rokām – salstošām, tirpstošām, tāpat arī kājām - pret svīšanu, salšanu, nepatīkamiem aromātiem un nogurumu liekam siltās aplikācijas. Sapropelis kājām noņem smaguma sajūtu. Ļoti labi palīdz cilvēkiem, kuriem ir sēdošs darbs vai citu iemeslu dēļ nākas ilgstoši sēdēt, un kājas pielīst ar smaguma sajūtu. Pirms sapropeļa un māla uzklāšanas ir ieteicams ādu attīrīt, tad tas strādā divreiz labāk. Ādu attīrām ar Atlantijas jūras sāli. Pirms katras procedūras ieteicams sāls pīlings jeb sāls skrubis, ko mēs savās programmās piedāvājam. Tā ir trīs fāžu procedūra, kas ieteicama vislielākajam efektam. Sevišķi tas attiecās uz pretcelulīta problēmu. Jo labāk āda būs attīrīta, jo labāk varēs uzņemt visus labumus, ko dod šis produkts. Ar sāls pīlingu noņemam ādas atmirušās šūnas, atveram poras, līdz ar to produkts spēj dziļāk iesūkties caur ādu un efekts tiek pastiprināts divkārtīgi. Pēc procedūras ir masāža. Tā ir papildus mīkstināšana, mitrināšana un barošana ādai. Māls nedaudz sausina ādu, bet tas nenozīmē, ka cilvēki, kuriem tāda ir, nevar izmantot šo produktu Var, tikai aplikācijas ilgums samazinās. Sausai ādai tās būs 10 minūtes, normālai ādai 15 minūtes, taukainai ādai 20 minūtes. Šāds laika grafiks tiek ņemts vērā, runājot par sejas aplikācijām. Savukārt, runājot par ķermeni – aplikācijas var izmantot no 20 – 60 minūtēm.

- Kādas procedūras SPA salons “Magone” piedāvā, izmantojot sapropeli?

- Vispopuārākais ir spa rituāls “Ar mīlestību no Latgales”. Tas sastāv no trim daļām. Pirmais solis - ķermeņa attīrīšana - sāls pīlings jeb skrubis, otrs solis – sapropeļa vai zilo mālu aplikācija uz problēmzonām. Tālāk ietīšanas process, kas ilgst 15 – 20 minūtes. Ietinām speciālā plēvē, veicinot siltumnīcas apstākļus – svīšanu un toksīnu izdalīšanos. Cilvēks 15-20 minūtes atpūšas, uzņem visas vērtīgās vielas, pēc tam iet dušā. Tam seko pusstundu gara masāža. Procedūras cena 25 eiro. Katram cilvēkam problēmzona ir atšķirīga, tāpēc pirms procendūras ar klientu izrunājam, uz kuras ķermeņa daļas viņš gribētu likt sapropeļa aplikāciju, jo uz visa ķermeņa to neliek. Galvenokārt tāpēc, ka tas ir ļoti intensīvas iedarbības produkts. Uzklājot to visam ķermenim var būt arī sirdsklauves, un arī efekts nebūs tik liels. Klients parasti zina, kur viņš grib likt šo produktu. Ja viņam nav nekādas veselības problēmas, to liekam uz tā saucamajām problēmzonām - krūtīm, vēdera, augšstilbiem līdz celim, kā arī uz muguras līdz kājām. Sapropeli var likt arī matos, ja ir problēmas ar matu izkrišanu, psoriāzi, blaugznām, niezi. Sapropelis ir arī ļoti labs līdzeklis matu augšanai. Šim nolūkam var izmantot gan sapropeli, gan zilos mālus. Vienīgi jāņem vērā, ka blondīnēm tie var nedaudz iekrāsoties. Dabīgs produkts ir kā dabīgā krāsviela. Procedūra “Ar mīlestību no Latgales” ilgst 90 minūtes.

Ir gadījumi, kad klients ir skrienošs un nevēlās tik garu procedūru, vai var atļauties tikai stundu sava laika. Tādos gadījumos mēs piedāvājam “ātro variantu” – masāžu un dūņu ietīšanu. Divus etapus bez pīlinga. Tad procedūra ilgs stundu un maksās 21 eiro.

Vēl piedāvājumā ir pretcelulīta procedūra, kura ilgst 70 minūtes. Šādā gadījumā strādājam tikai ar problēmzonām, un procedūrā ietilpst arī pīlings jeb skrubis, bet tikai problēmzonai, nevis visam ķermenim. Procedūra ir intensīvākas darbības. Masāža būs stiprāka un tieši tajās vietās, kur celulīts. 70 minūtes – 23 eiro.

- Kādi vēl ir SPA salona “Magone” piedāvājumi?

- Ir atsevišķs piedāvājums rokām. Roku masāža un dūņu aplikācija klientiem, kuriem salst vai tirpst rokas, vai ir citas roku problēmas. Procedūra ilgst 40 minūtes, maksā 18 eiro. Piedāvājam procedūru kājām. Masējam kāju līdz celim un liekam dūņu aplikāciju. Tāpat arī piedāvājumā ir sejas procedūra - sejai un dekoltē zonai. Tiek veikts speciāls sejas pīlings ar sapropeļa ekstraktu. Notiek sejas un dekoltē zonas attīrīšana, pēc tam seko sejas masāža. Dāvanā šai procedūrai piedāvājam roku masāžu. Kamēr klients guļ un atpūšās, līdz iedarbojas dūņu maska, tikmēr tiek baudīta roku masāža. Procedūra ilgst 45 minūtes, maksā 18 eiro.

Speciāls piedāvājums “Melnais zelts” ir arī vīriešiem. Procedūrā tiek ietverta dūņu aplikācija sejai un apkakles zonai, kā arī sejas masāžu. Vīrieši bieži ikdienā aizmirst, ka seja ir jākopj, līdz ar to daudziem ir neveselīga sejas ādas krāsa, jo tie daudz laika pavada slēgtās telpās ar apkuri, piemīt kaitīgi ieradumi, neveselīgi ēd. Šī procedūra balina ādu un atgriež tai vitalitāti, izlīdzina sīkās mīmikas grumbiņas, stiprina sejas ovālu, likvidē apsārtumu.

- Vēl viens īpašs produkts ar kuru strādā SPA salona “Magone” īpašniece Margita Medne ir minerālās dūņas jeb zilie māli. Kas ir minerālās dūņas un kā tās palīdz?

- Māli satur iespaidīgu daudzumu minerālsāļu un mikroelementu ļoti lielā koncentrācijā, kas nekur citur dabā nav sastopami. Tādēļ tos ļoti labi var izmantot kosmetoloģijā. Sejas un kakla ādas dziļai mitrināšanai, attīrīšanai, atjaunošanai un barošanai. Māli iznīcina mikrobus. Palīdz cīņā pret pūtītēm cilvēkiem, kuriem ir iekaisusi āda, pusaudžiem pubertitātes vecumā. Var likt uz sejas vai muguras, jo daudziem tieši tur metas pumpas. Zilos mālus var izmantot kā ārstniecisku līdzekli, jo tie izvelk ārā visus toksīnus, iznīcina mikrobus un sašaurina poras. Cilvēkiem, kas veic vaksācijas mājās, bieži ir problēma ar ieaugušiem matiņiem, ja pēc vaksācijas uzklāj mālus uz vietām, kas vaksētas, matiņi neieaug. Tāpat arī tiem, kas regulāri vaksē kājas, ļoti ieteicamas māla aplikācijas. Viena no māla labajām īpašībām ir tā, ka tas atvieglo reimatiskās un locītavu sāpes. Zilais māls ir ļoti labs līdzeklis cīņā pret celulītu. Tā apkarošanas programmās var izmantot metodi, kad miksē sapropeli un mālu. Celulīta programmā klientam jānāk vismaz sešas reizes, ja viņš grib, lai būtu pamanāms rezultāts. Varam arī tā, ka vienu reizi izmanto mālus, otru sapropeli. Tas dod ļoti labu efektu, jo katrs produkts strādā nedaudz citādāk. Māli ir produkts, kas der visjūtīgākajām ķermeņa daļām.

Mālus var izmantot tieši tādās pat procedūrās kā sapropeli. It īpaši tas ieteicams sejas procedūrās.

- Ko vēl piedāvājat SPA salonā “Magone”?

- Plānoju salonā izvietot stendu ar kosmētisko līniju, kas tapusi Ludzā - ekstraktu rūpnīcā, kur veido ekstraktu no sapropeļa jeb organiskajām dūņām. Papildinot tās ar dažādiem komponentiem ir izveidots peloīdu komplekss, kurš tiek pievienots visai kosmētiskajai līnijai. Tas sastāv no produktiem sejai, matiem, rokām, kājām un ķermenim. Visiem produktiem pamatsastāvā ir destilēts ūdens, sapropeļa ekstrakts un ogu izvilkumi – mellenes, kazenes, lācenes, dzērvenes. Tie visi ir ekoprodukti bez konservantiem. Izmantojami plašam patēriņam mājas apstākļos.

Ja piesakās uz masāžu kursu sešām reizēm un maksā uzreiz – atlaide 20%. Atgādinām, ka salonā var iegādāties arī dāvanu kartes!

Sandra Mikanovska,
Radio1, Ceturtdiena

Atstājiet komentāru