2024.gada 29. aprīlis

Laine, Raimonds, Vilnis

Pēc kartupeļu talkas - gardās kartupeļu desas ar ķimenēm

Pēc kartupeļu talkas - gardās kartupeļu desas ar ķimenēm

Septembris ir kartupeļu talku mēnesis. Kad tupeņi norakti un sabērti pagrabā, laiks gatavot gardus kartupeļu ēdienus. Kartupeļu desas ir gan Lietuvā, gan Latgales pusē iecienīts ēdiens. Agrāk kartupeļu desu gatavošana bija visai laikietilpīgs pasākums, bet mūsdienās, kad kartupeļus ar virtuves kombaina palīdzību var sarīvēt pāris minūtēs, šī gardā ēdiena pagatavošana būs pa spēkam katram.

Sastāvdaļas: 12-14 kartupeļi, 2-3 sīpoli, 6-7 ķiploka daiviņas, 400 g trekna cūkgaļas krūtiņa, pēc garšas
ķimenes, sāls un malti melnie pipari, zarnas, skābs krējums pasniegšanai.

Pagatavošana: Kartupeļus nomizo, sarīvē uz rupjās rīves, pievieno sāli, piparus un ķimenes. Nomizo ķiplokus un sīpolus. Sīpolus sarīvē uz rupjās rīves, ķiplokus – uz smalkās, un pievieno kartupeļu masai. Treknu cauraudzīti samaļ, liek uz pannas cepties un karsē, līdz iztecējuši visi tauki. Taukus nolej, gaļas "kraukšķīšus" ber pie kartupeļu masas un iemaisa tajā. Iztīrītās, izmazgātās zarnās ar gaļas mašīnai paredzētu desu pildāmo uzgali pilda kartupeļu pildījumu. Nepilda zarnas līdz pašiem galiem, atstājot mazliet vietu. Zarnu galus aizsien. Pannu izklāj ar cepamo papīru, liek uz pannas desas, saritina ritulīšos un sabaksta ar koka irbulīti, lai desas cepoties neuzsprāgst.

Sakarsē krāsni līdz 190 grādiem, liek desas cepties aptuveni 45 minūtes, līdz tās ir kļuvušas skaisti zeltainas, ar kraukšķīgu garoziņu. Pasniedz ar skābo krējumu.

Atstājiet komentāru