2020.gada 9. jūlijs

Asna, Asne, Zaiga

Viegli pagatavot: Cietais ķimeņu mājas siers no nogatavināta biezpiena

Viegli pagatavot: Cietais ķimeņu mājas siers no nogatavināta biezpiena

Līgo svētki, iespējams, ir jūnija gaidītākais notikums. Šie svētki parasti tiek svinēti, ievērojot dažādas tradīcijas, kas saistītas ar vasaras saulgriežu sagaidīšanu. Ne tikai ugunskuram, dziesmām un Jāņu zālēm ir īpaša nozīme Līgo svētku svinēšanā, arī ēdiena pagatavošana un baudīšana ir saistīta ar gadsimtiem senām tradīcijām un ticējumiem. 
Tradicionāli Līgo svētku galds tiek pušķots ar Jāņu zālēm. Pušķošanas nozīme ir auglības veicināšana un svētības gādāšana mājai. Jāņu dienas mielasta pamatā ir piena produkti, maize, cūkgaļa un miežu alus, kā arī pēdējos gadu desmitos – šašliks. 

Piedāvājam vienkāršu recepti, kā pagatavot Jāņu sieru – lustīgai līgošanai un citiem gadījumiem.

Sastāvdaļas: 1 kg biezpiens, 200 g saldais krējums, 100 g sviests, 2 gab.olas, ķimenes.

Pagatavošana: Biezpienu apsedz ar drāniņu un 3-4 dienas patur siltā vietā. Pirms siera gatavošanas samaļ vai sablendē, pievieno krējumu, sakultas olas, ķimenes, sāli un labi samīca. Katliņā izkausē sviestu, ieliek siera masu un karsē, kamēr tā kļūst spīdīga. Karsto masu izlej ar sviestu ieziestā traukā un atdzesē.

Labu apetīti un lustīgu līgošanu!

Atstājiet komentāru